ANOSR: Lipsesc politicile pentru studenții cu dizabilități!

0
Publicat:

Asociația Națională a organizațiilor Studențești din România, ANOSR, a început campania „Vizibilitate pentru dizabilitate” prin care încearcă să determine universitățile să pună în practică politici țintite pentru rezolvarea problemelor pe care le au studenții cu dizabilități.

Puține spații de predare din universități sunt adaptate studenților cu nevoi speciale Foto: Pixabay
Puține spații de predare din universități sunt adaptate studenților cu nevoi speciale Foto: Pixabay

Prima problemă ar fi că la nivel național, atrag atenția studenții, nu se colectează date privind numărul de studenți cu dizabilități. Analiza Echitate în educație, situația căminelor studențești din România, realizată în 2011 de ANOSR identifica neajunsurile spațiilor de cazare pentru această categorie de studenți, dar și inaplicabilitatea prevederii legale de acordare a subvenției individuale de cazare. La mai bine de 10 ani de la această analiză, situația a rămas aceeași: nu sunt cămine dotate pentru nevoile studenților cu dizabilități și nici nu se acordă sprijin financiar pentru ca aceștia să-și poată găsi locuințe adaptate.

Lista deficiențelor

Deși legislație există, puține universități au fost preocupate de adaptarea spațiilor de acces sau de învățare pentru studenții cu dizabilități. Nu este vorba doar despre rampele de acces în clădirile de studiu sau despre mobilier adaptate, dar și despre toalete, grupuri sanitare, cantine, pagini de web inaccesibile celor cu deficiențe de vedere, biblioteci, suporturi de curs, softuri de predare/învățare, personal instruit pentru a-i îndruma pe studenți și mecanisme de evaluare specifice.

”În ciuda faptului că au trecut peste 15 ani de la adoptarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și peste 10 ani de la adoptarea Legii educației naționale, drepturile conferite studenților cu dizabilități sunt departe de realitate în cvasimajoritatea universităților din țară, în ciuda unor exemple de bună practică consolidate de-a lungul timpului”, se arată într-un comunicat al ANOSR.

Asociația studențească cere intervenția Ministerului Educației și propune

adoptarea unei metodologii-cadru privind serviciile pentru studenții cu dizabilități și cerințe educaționale speciale, care să prevadă, printre altele înființarea unei structuri administrative la nivelul fiecărei instituții de învățământ superior, care să se ocupe la nivel universitare de integrarea studenților cu dizabilități.

Potrivit reprezentanților studenților, ar trebui să existe o finanțare diferențiată pentru studenții cu dizabilități în cadrul finanțării de bază, întrucât școlarizarea lor costă mai mult, iar universitățile au sarcini în plus.

Cum e la alții

Universitățile din UE, mai spun studenții, au structuri dedicate studenților cu dizabilități și responsabili la nivelul fiecărei facultăți. Serviciile de care beneficiază aceștia sunt de consiliere gratuită, perioade suplimentare la examene sau pentru termenele de predare a lucrărilor, softuri, cazare adaptată, integrare în comunitate prin voluntariat, și nu în ultimul rând accesibilizare fizică.

În Ungaria, universitățile au obligația de a angaja un coordonator al activităților referitoare la studenții cu dizabilități. Universitățile țin evidența studenților cu dizabilități din universitate, oferă consiliere individuală acestora, și alocă fonduri bugetare cu destinație specială pentru studenții cu dizabilități.

În Danemarca, se remarcă sprijinul pedagogic special pentru persoanele cu dislexie, dificultăți psihologice, dizabilități auditive și vizuale, handicap fizic. În Austria se oferă consiliere și alte servicii pentru studenții cu dizabilități, boli cronice și alte probleme de sănătate în majoritatea universităților, în timp ce structuri instituționale similare de sprijin se regăsesc și în Cehia.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite