ADMITERE LICEU 2013 Primul an de liceu, testul adevăraţilor elevi de nota 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trierea elevilor se va face după primul an de liceu, susţin profesorii liceelor de top     FOTO: Adevărul
Trierea elevilor se va face după primul an de liceu, susţin profesorii liceelor de top     FOTO: Adevărul

Zeci de elevi din provincie au intrat la licee de top din Capitală cu media 10 pe linie. La nivel naţional, 271 de elevi au fost admişi anul acesta cu nota maximă, însă profesorii din liceele de top susţin că mediile nu reflectă nivelul real de pregătire şi o selecţie va avea loc după clasa a IX-a.

Subiectele uşoare de la Evaluarea Naţională din 2013, la Matematică, a dat peste cap ierarhia elevilor şi a creat multe note artificiale mari, susţin profesorii de la licee de top din Capitală, acolo unde au intrat şi zeci de elevi din provincie cu media 10 pe linie.

Cei mai mulţi elevi din provincie care au intrat la un liceu de top din Bucureşti provin din judeţul Giurgiu, dar mai sunt admişi cu 10 curat şi din judeţele Teleorman, Olt, Călăraşi, Vrancea şi Ilfov . Aceştia au intrat la licee precum „Tudor Vianu“, „Sfântul Sava“ sau „Gheorghe Lazăr“.

În total, în jur de 2.500 de elevi din provincie s-au înscris la licee din Bucureşti, după prima repartizare, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Capitalei, Marian Banu.

George Trifan, profesor de Informatică la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Bucureşti, care mai predă şi la Liceul Internaţional de Informatică unde pregăteşte olimpici, a explicat pentru „Adevărul“ că mulţi elevi din provincie care intră cu medii de 10 la licee de top din Capitală nu sunt neapărat de acest nivel.

„Nu se descurcă nici elevii din Capitală, fiindcă notele mari pe care le au sunt umflate şi nu reflectă de nicio culoare realitatea, competenţele, doar capacitatea lor de a memora, de a învăţa pe de rost. Dacă ne uităm la subiectele care s-au dat la Evaluarea Naţională în ultimii ani, observăm că sunt formulate la fel, acelaşi gen de cerinţe, după acelaşi tipic“, explică Trifan.

Problemele apar la matematică şi fizică

Profesorul Trifan spune că în jur de 5% - 10% din copiii care reuşesc iniţial să ocupe un loc la un liceu de top se transferă la alt liceu după primul semestru. „Chiar anul trecut am avut trei elevi la o clasă de a IX-a la „Mihai Viteazul“, unde s-a intrat cu medii de peste 9,60, care s-au transferat după primul semestru, iar alte două fete au plecat după ce s-a sfârşit anul şcolar“.

Adevărul este că aceşti elevi nu îşi cunosc limitele, au impresia că sunt de nota 10, dar, de fapt, nu sunt. George Trifan, profesor de Informatică la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, Bucureşti

Problemele apar la matematică, dar şi la informatică, fizică sau chimie. „La un liceu de top, profesorul vrea să gândeşti, să judeci o problemă de matematică. Adevărul este că aceşti elevi nu îşi cunosc limitele, având impresia că sunt de nota 10, dar, de fapt, nu sunt. Acesta este riscul subiectelor prea uşoare de la Evaluarea Naţională, date pe principiul «noi muncim, dar nu gândim»“, a mai arătat profesorul.

Situaţia este susţinută şi de profesorii de la un alt liceu din Top 10 al Capitalei, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, care mizează pe reintroducerea examenului de admitere organizat de fiecare liceu.

„Evaluarea naţională de anul acesta şi în special subiectele uşoare de la Matematică au dat peste cap ierarhiile şi vor fi mulţi elevi care au intrat cu medii mari, dar care nu merită de fapt acele note, nu este acela nivelul lor real. Am văzut de exemplu în lista celor admişi la noi elevi despre care ştiu că sunt olimpici la Matematică, dar care nu au media 10 şi nici nu sunt primii pe listă“, spune Silvia Muşătoiu, profesor de matematică la „Gheorghe Şincai“, colegiu unde intră anual şi elevi din judeţele limitrofe – Giurgiu, Ilfov.

Estimez că 30% din elevii de anul acesta nu şi-au meritat mediile de admitere. Ierarhia nu este corectă şi se va vedea pe parcursul clasei a IX-a. Silvia Muşătoiu, profesor la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Bucureşti

Dascălul explică migraţia prin faptul că în aceste judeţe oferta de licee este săracă, însă asta de multe ori îi face pe profesorii din şcolile de acolo să le dea mai uşor elevilor note mari tocmai pentru a-i ajuta.

Aceasta este de părere că valoarea reală se va vedea în clasa a IX-a, după testele predictive care se vor da la două săptămâni de la începutul anului şcolar, iar trierea se va face pe parcurs. „Eu estimez că 30% din elevii de anul acesta nu şi-au meritat mediile de admitere. Ierarhia nu este corectă şi se va vedea pe parcursul clasei a IX-a. O parte vor avea note mai mici, dar se vor adapta, însă cei care vor lua note mult mai mici la testele predictive nu sunt accidente şi cel mai probabil vor pleca sau se vor târâi efectiv prin liceu. Aici însă aş atrage atenţia părinţilor, să opteze pentru licee apropiate de nivelul real al copilului, altfel îi vor chinui“, susţine Muşătoiu, care se aşteaptă şi la un val de transferuri după primul an de liceu.

Inspectoratul n-a auzit de asemenea cazuri

Pe de altă parte, primul liceu din top 10 la nivel naţional, după cea mai mare ultimă medie de admitere, Colegiul Naţional „Sf. Sava“, se laudă cu reuşite de aproape 100% în cazul elevilor care intră aici cu medii de 10, fie şi din provincie.

„Nu am avut în ultimii ani elevi care să intre cu medii de 10 şi să nu facă faţă. Am avut în urmă cu câţiva ani câteva cazuri de copii transferaţi de la alte licee care nu au ţinut pasul şi au cerut să fie mutaţi“, a explicat directorul liceului, George Cazacu.

Elevii care ajung la noi cu medii mari se ridică de obicei la acest nivel, aş putea spune că cei din provincie muncesc chiar mai mult. George Cazacu, director Colegiul Naţional „Sf. Sava“, Bucureşti

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) spun că până acum nu s-au sesizat cazuri de elevi cu medii mari de admitere care nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor din liceele de top în care au fost admişi, fiind nevoiţi să se transfere.

„Mă îndoiesc că sunt elevi de nota 10 care nu au nivelul respectiv şi s-au transferat la un alt liceu fiindcă nu au făcut faţă, cel puţin la inspectorat nu s-a sesizat până acum aşa ceva“, a spus pentru „Adevărul“, inspectorul general-adjunct Liliana Toderiuc.  

Topul celor mai căutate specializări

Peste 6.700 de elevi cu medii sub 5 au fost admişi în clasa a IX-a, în prima etapă de repartizare. Cei mai mulţi dintre ei, în jur de 5.000, au intrat la licee din mediul urban, potrivit datelor, iar aproximativ 300 au intrat la licee cu filieră teoretică, iar peste 6.400, la cea tehnologică.

Dintre elevii cu media de admitere sub 5, doar în jur de 100 au rămas nerepartizaţi, adică aproape 2%. La nivel naţional, cea mai căutată specializare a fost Matematică-Informatică bilingv engleză.

Următoarea specializare de pe listă este cea de Mate-Info cu predare în limba română, urmată de „Ştiinţe ale naturii“. Pentru profilul uman, cea mai căutată specializare a fost Filologie bilingv engleză, urmată de Filologie cu predare în limba română şi Ştiinţe Sociale. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite