27 de asociaţii creştine susţin implicarea Bisericii în predarea religiei în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protocolul a fost semnat joi şi publicat luni de Ministerul Educaţiei      FOTO: basilica.ro
Protocolul a fost semnat joi şi publicat luni de Ministerul Educaţiei      FOTO: basilica.ro

Coaliţia pentru Familie şi Constituţie, ce reprezintă peste 30 de asociaţii şi fundaţii, majoritatea creştine, a anunţat că sprijină protocolul încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte privind educaţia religioasă în şcoli, motivând că susţin predarea acestei materii de profesori mai bine selectaţi şi instruiţi.

27 de asociaţii şi fundaţii din ţară, au semnat un mesaj comun de susţinere a protocolului semnat de autorităţi cu Patriarhia pe tema orelor de religie, sub egida Coaliţiei pentru Familie şi Constituţie for al societăţii civile, constituit din peste 30 de asociaţii şi fundaţii.

„Jurisprudenţa CEDO în materia autonomiei cultelor, cu aplicare la statutul personalului de cult în şcoli, este astfel pusă în aplicare, în sfârşit, şi în Romania”, se arată în scrisoarea acestora.

”În calitate de părinţi preocupaţi de viitorul copiilor noştri, salutăm acest demers care are temei legal şi democratic în prevederile Constituţiei României, ale Codului Civil şi ale Legii Educaţiei Naţionale, conform cărora libertatea credinţelor religioase şi dreptul la învăţământul religios sunt garantate, iar părinţii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor lor, ca principali beneficiari ai procesului de învăţământ”, mai spun reprezentanţii Coaliţiei.

De ce susţin asociaţiile protocolul

Aceştia menţionează şi principalele motive pentru care sunt de acord cu protocolul semnat săptămâna trecută, joi.

„Dorim ca profesorii de religie ortodoxă să reprezinte pe deplin învăţătura Bisericii Ortodoxe Române şi să păstreze permanent legătura cu aceasta, pentru a le asigura copiilor transmiterea învăţăturii de credinţă pe care noi, formaţi în timpul regimului comunist, nu am dobândit-o în cadrul şcolii. Suntem favorabili ca şi celelalte culte şi denominaţiuni să semneze cu instituţiile abilitate protocoale asemănătoare, care vor duce la un învăţământ religios de calitate”, se arată în comunicat.  

De asemenea, aceştia spun că îşi doresc ca profesorii de religie ”să aibă pregătirea teologică necesară predării acestei discipline importante”, disciplină care, spun ei, ”contribuie major la formarea intelectuală, morală, emoţională şi socială a copiilor noştri, tocmai pentru a fi eliminate erorile din procesul de predare”.

Ţara europeană cu un număr mare de credincioşi

”Considerăm că numai cooperarea între Stat şi Biserică poate asigura menţinerea tradiţiei, a păcii sociale şi a identităţii noastre în ţara europeană cu unul dintre cele mai ridicate procente de oameni credincioşi din Europa, conform statisticilor”, mai arată Coaliţia. 

”Membrii şi susţinătorii Coaliţiei pentru Familie şi Constituţie doresc să asigure Ministerul Educaţiei Naţionale că protestele izolate provenite din societatea civilă, legate de încheierea acestui protocol cu Patriarhia Română, indiferent cât ar fi de vocale, reprezintă doar opinia unei minorităţi antireligioase, angajată într-o luptă declarată, nedemocratică, pentru marginalizarea a tot ce ţine de spiritualitate în spaţiul public şi care doreşte, în special, minimalizarea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut şi îl are în structurarea societăţii româneşti”, mai spun ei.


Pe aceeaşi temă:

Religia rămâne opţional obligatoriu

VIDEO Ce aduce nou Protocolul încheiat de Ministerul Educaţiei cu Patriarhia despre predarea Religiei în şcoli, la Adevărul Live

DOCUMENT Ce prevede protocolul pentru predarea Religiei în şcoli, publicat luni de Ministerul Educaţiei

Religia în şcoli: protocol secret între stat şi biserică

Pricopie, despre protocolul de predare a religiei: nu e vorba de un amestec al Bisericii în sistemul de educaţie

Protocol pentru predarea religiei ortodoxe: reguli stricte pentru şcoli şi teologi, preoţi în inspecţiile de la clasă

DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile

Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice

Pericolul predării religiei în şcoli!

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite