VIDEO Marina SUA va folosi o armă cu laser în apropiere de Iran
0Forţele navale americane vor ieşi pentru prima dată în largul mării echipate cu o armă cu laser care a demonstrat în timpul testelor că poate dezactiva sistemul de funcţionare al navelor de patrulare şi poate distruge dronele inamice, informează publicaţia americană „The New York Post”.
Prototipul unui laser ataşat la bordul navelor americane va fi utilizat în timpul unui exerciţiu naval ambiţios desfăşurat în Golful Persic, unde mai multe nave iraniene au creat probleme navelor de război americane. În aceeaşi zonă guvernul de la Teheran construieşte aeronave pilotate de la distanţă cu sistem de supraveghere, însă există susupiciuni că ar putea fabrica în curând şi rachete.
Laserul nu va fi operaţional până cel devreme anul viitor , însă declaraţiile publice ale oficialilor Marinei Americane au fost o avertizare pentru autorităţile iraniene astfel încât să nu contribuie la escaladarea tensiunilor din Golful Persic generate de sancţiunilor impuse ţării islamice de Organizaţia Naţiunilor Unite şi din cauza impasului din negocierile internaţionale privind programul nuclear iranian.
Marina Americană a făcut publice imagii şi o filmare ale armei laser în timp ce ataca o dronă care făcera parte dintr-un test de atac.
„Dotarea navelor de suprafaţă ale Marinei Militare cu lasere ar putea genera mari schimbări în modul de abordare a misiunilor navale, construcţia navelor şi a planurilor de achiziţii pentru navele militare, ceea ce ar putea fi premisa pentru o schimbare tehnologică a Marinei - un avantaj important”, se arată într-un studiu realizat de Serviciul de Cercetare al Congresului.
Printre punctele slabe ale noii arme cu laser se numără ineficienţa în condiţii meteorologice nepotrivite, întrucât fasciculul laser nu poate urmări ţintele în condiţii de vapori, fum, nisip sau praf. De asemenea, ţintele trebuie să fie vizibile; inamicii pot obţine anumite avantaje deoarece pot folosi drone cu suprafaţă reflectorizantă, de exemplu.
Printre avantajele descrise în studiul cercetătorilor se numără costul de întreţinere redus al echipamentului laser, oficialii armatei americane au admis că prima versiune a acestui prototip nu este suficient de puternică încât să doboare avioane de luptă sau rachete.
Proptotipul cu laser costă aproape 25 de milioane de euro, potrivit oficialilor americani. În cazul în care arma se va dovedi eficientă în timpul testelor, este foarte probabil să crească numărul comenzilor, iar preţul pentru fiecare unitate este aşteptat să scadă.
Matthew L. Klunder, şeful cercetărilor navale, a declarat că acest laser a fost dezvoltat ca parte a cercetărilor Marinei Americane care urmăreşte să obţină „tehnologii noi, inovative, eficiente”.
Alte articole asemănătoare:
Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA: 10.000 de drone pe cer până în 2020
După aprobarea unui cadrul legislativ şi a unor norme de reglementare clare, aproximativ 10.000 de drone comerciale ar putea fi în folosinţă până în anul 2020, potrivit estimărilor Administraţiei Federale pentru Aviaţie din Statele Unite ale Americii.
Ficţiunea devine realitate: armata SUA va testa armele laser pe avioanele sale
Armele laser sunt un laitmotiv al filmelor care prezintă viitorului omenirii pe Pământ, dar agenţia DARPA le pregăteşte pentru realitate. În 2014, debutează testarea unor astfel de arme laser pe avioanele de luptă ale SUA.
Retoria belicoasă a oficialilor de la Phenian şi cele mai recente acţiuni întreprinse de armata celui mai izolat stat de pe Glob a determinat Armata SUA să trimită un avion fără pilot de spionaj la una dintre bazele sale din Japonia, pentru a supraveghea Coreea de Nord.
SUA mobilizează mai multe rachete în Guam pentru a răspunde unui eventual atac nord-coreean
Armata americană va mobiliza un sistem de rachete defensive în Guam pentru a se apăra de un eventual atac din partea Coreii de Nord. Mişcarea este cel mai recent pas făcut de SUA pentru a se apăra de ceea ce Chuck Hagel, Secretarul pentru Apărare de la Washington, a numit „un pericol real şi evident”.