VIDEO Cum a ajuns un călău care a executat 62 de oameni să lupte împotriva pedepsei cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul călău Jerry Givens luptă pentru interzicerea pedepsei cu moartea FOTO Captură YouTube
Fostul călău Jerry Givens luptă pentru interzicerea pedepsei cu moartea FOTO Captură YouTube

Timp de 17 ani, Jerry Givens a executat 62 de persoane: el a fost călău-şef în statul american Virginia. Crezul şi rutina lui au fost neschimbate timp de mai mulţi ani. El rădea capul condamnatului, îşi punea mâinile pe porţiunea rasă şi cerea iertarea Domnului pentru păcatele lui. Apoi lega persoana de scaunul electric.

Dacă ştii care este consecinţa pentru viol şi pentru ucidere, atunci de ce o faci? Eu o consider sinucidere“, spunea Givens la vremea aceea. Luna trecută însă, în timp ce în Virginia se executa cea de 110-a persoană, Givens s-a rugat pentru condamnat, dar şi pentru interzicerea pedepsei cu moartea. Încă de când şi-a părăsit slujba de călău în 1999, Jerry Givens a devenit unul dintre cei mai vizibili şi activi oponenţi ai pedepsei capitale, relatează „Washington Post“.

Convingerile lui Jerry nu s-au schimbat atât de uşor. O crimă atroce l-a făcut să se dedice acestei slujbe, dar faptul că aproape a executat un nevinovat l-a făcut să se îndoiască de sistem. Schimbarea a fost totală atunci când chiar el a fost încarcerat.

Povestea bărbatului de 60 de ani care a ajuns din călău un opozant al pedepsei capitale explică cum un stat american asociat cu execuţiile a intrat într-o nouă eră. „Am învăţat multe din cele 62 de vieţi pe care le-am luat“, mărturiseşte Givens.

Prima execuţie

Atunci când este întrebat cum este să iei viaţa cuiva, Givens îşi aminteşte în detaliu prima execuţie din 1984. Faptul că victima a fost unul dintre cei mai mari criminali americani a ajutat la întărirea ideii că pedeapsa cu moartea este corectă.

Linwood Briley a fost găsit vinovat pentru una dintre cele mai sângeroase crime în lanţ. Givens mărturiseşte că cea mai grea parte din execuţie a fost ceea ce el numeşte „transformarea“. În mod normal, el „salva vieţi“, adică îi împiedica pe condamnaţi să se sinucidă, dar când a devenit călău a trebuit să devină cel care lua o viaţă.

Înainte să fie executat, Briley a cerut să fie botezat. Echipa care se ocupa de execuţie l-a însoţit la capela penitenciarului, iar Givens s-a rugat împreună cu omul a cărui viaţă trebuia să o ia. Apoi Briley a fost dus în camera unde trebuia să aibă loc execuţia şi a fost legat de scaunul electric. Givens trebuia să apese pe butonul care trimitea curent electric către scaun.

În acele momente, mărturiseşte Givens, îşi golea mintea ca să nu fie cuprins de frică, de nesiguranţă sau de regret. Era foarte concentrat pe mecanismele înfiorătoare ale electrocutării. „Te concentrezi strict pe corp. Cu atâta electricitate, cu siguranţă că va arde şi va ieşi fum. Trebuie să te asiguri că dai suficient curent, dar nu prea mult“, spune el. Jerry l-a urmărit prin fereastră pe Briley cum era cuprins de spasme. Apoi totul s-a terminat. Tocmai luase prima viaţă.

Nu te simţi bine, fericit. Eşti cuprins de regrete pentru familia condamnatului şi pentru familia victimei. Ai două familii care au pierdut pe cineva drag“, spune Givens pentru „Washington Post“.

Ce l-a convins că pedeapsa cu moartea este justă

Pe când avea 14 ani, Jerry a participat la o petrecere şi îşi făcea curaj să invite la dans o fată. Atunci a intrat un om înarmat care căuta pe cineva special, însă a început să tragă la nimereală, iar fata pe care o plăcea Jerry a fost ucisă. Din acel moment, Givens şi-a spus că cine face aşa ceva merită să moară.

În anii următori, atunci când a ajuns chiar să se ocupe de execuţii, îşi aducea aminte, la fiecare execuţie, de chipul fetei ucise, iar asta îl ajuta să-şi ducă misiunea la capăt.

Schimbarea

Şi, totuşi, cea mai mare impresie i-a produs un om pe care el nu voia să-l execute. Este vorba de Earl Washington Jr., care a fost condamnat la moarte în 1984 pentru violarea şi uciderea unei mame a trei copii, în vârstă de 19 ani. Washington, care avea un IQ de 69, a recunoscut crima, dar multe dintre detaliile pe care le-a dat nu se potriveau cu faptele cazului.

Cu doar câteva zile înainte de execuţie, avocaţii au reuşit să obţină o amânare pentru că nu existau suficiente dovezi ale vinovăţiei lui Washington. În 1993, testele ADN au reuşit să dovedeascănevinovăţia lui Earl Washington. El a fost complet reabilitat şi a ajuns să fie prima persoană din Virgina care a fost achitată cu ajutorul dovezilor bazate pe ADN.

Givens a mărturisit că acest caz i-a zdruncinat încrederea în sistemul judiciar. „Dacă execut o persoană nevinovată, nu sunt mai bun decât cei condamnaţi la moarte pentru faptele lor“, spune el.

De la călău la puşcăriaş

În ciuda îndoielilor sale, Jerry Givens a continuat să lucreze în calitate de gardian-călău până în anii '90. Ajunsese la gradul de căpitan în Departamentul Corecţional, avea familie şi chiar era antrenor secund la fotbal la liceul din Richmond, Virginia.

Apoi totul s-a destrămat. În 1999 a fost acuzat de spălare de bani şi de sperjur. Procurorii l-au acuzat pe Givens că, împreună cu un prieten, a cumpărat o maşină folosind bani despre care Givens ştia că provin din vânzare de droguri. „Nu este cel mai rău infractor cunoscut, dar chiar a depăşit linia“, spunea procurorul care s-a ocupat de caz despre Givens.

Givens şi-a susţinut nevinovăţia, dar a fost condamnat şi obligat să demisioneze, iar neîncrederea sa în justiţie a fost întărită. Fostul călău-şef a intrat în închisoare şi a petrecut patru ani după gratii. „Acesta a fost modul lui Dumnezeu de a mă trezi la viaţă“, spune el.

Timpul petrecut în închisoare l-a făcut să se gândească la credinţa lui. El spune că a citit Biblia de multe ori, iar povestea crucificării lui Iisus l-a marcat pe omul care şi-a petrecut viaţa omorându-i pe alţii, iar acum spune că nu mai poate susţine pedeapsa cu moartea.

Legile încep să se schimbe

După ce a fost eliberat din închisoare, a găsit o slujbă de camionagiu, dar a început să participe şi la şedinţele Asociaţiei din Virginia care luptă împotriva pedepsei capitale (VADP) şi s-a alăturat comisiei în 2009. A început să susţină discursuri peste tot în ţară, vorbind despre experienţa personală. În 2010 a depus mărturie la o audiere despre legea care ar extinde pedeapsa cu moartea şi la complicii criminalilor. Mărturia emoţionantă a lui Jerry Givens despre impactul acestei pedepse a ajutat la respingerea acestei legi.

Ca multe alte state americane, Virginia a introdus posibilitatea executării de închisoare pe viaţă fără eliberare condiţionată, oferind o alternativă la pedeapsa cu moartea. Pentru Givens, acestea sunt veşti bune, dar încă se mai întreabă dacă printre cei 62 de oameni executaţi de el (37 pe scaunul electric şi 25 prin injecţie letală) au fost şi nevinovaţi.

Cel care s-a rugat pentru iertarea fiecărui condamnat, spune că are şi el nevoie de iertare. „Singurul lucru pe care-l pot face este să mă rog ca Dumnezeu să mă ierte. Dar ştiu un singur lucru: n-o să mai fac asta niciodată“, spune el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite