Victimele uitate ale primei bombe atomice, detonate în 1945 în New Mexico

0
Publicat:

Prima bombă atomică din istorie, detonată la 16 iulie 1945 în deşertul din New Mexico, nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. Sau da? "În familia mea nu ne întrebăm dacă vom avea cancer, ci când vom avea", spune activista Tina Cordova, în timpul unei excursii la situl cu nume de cod Trinity, aflat la sud de Los Alamos.

FOTO: Facebook Mari Rodriguez
FOTO: Facebook Mari Rodriguez

Cordova este cofondatoarea Tularosa Basin Downwinders, un grup a cărui misiune este să obţină recunoaştere pentru răul pricinuit familiilor care locuiau în apropiere de Trinity atunci când acel prim dispozitiv nuclear a fost detonat şi care nu au primit niciodată vreo compensaţie pentru problemele medicale cu care se confruntă şi astăzi.

Înfruntând vasta întindere de deşert şi rocă vulcanică care înconjoară locul, cu privirea aţintită asupra munţilor care se zăresc în depărtare, Cordova este şocată şi rănită.

Nu înţelege cum administraţia SUA nici măcar nu poate recunoaşte că familia ei, la fel ca alte zeci de familii care locuiau lângă Trinity la momentul exploziei, a fost afectată de radiaţii - cu atât mai mult cu cât autorităţile americane au făcut acest lucru în privinţa altor locuri în care s-au realizat teste nucleare.

Din 1990, o lege cunoscută sub numele de RECA (Radiation Exposure Compensation Act) oferă sprijin economic aşa-numiţilor "downwinders" - oameni care locuiau pe direcţia în care sufla vântul dinspre siturile de teste nucleare - în statele Nevada, Utah şi Oklahoma, dar ignoră cu desăvârşire familiile din New Mexico, în ciuda faptului că acolo a fost efectuat primul test de acest fel.

Potrivit lui Cordova, motivele sunt simple: "De la început am fost un stat de minorităţi majoritare", explică activista, referindu-se la marea populaţie hispanică şi indigenă care populează acest stat.

De asemenea, aminteşte ea, New Mexico este unul dintre cele mai sărace state din SUA. Această realitate a oferit ingredientele ideale pentru a transforma teritoriul în centrul universului atomic american, înconjurat de la început de tabuuri şi secrete.

Chiar şi astăzi, cele două laboratoare ale sale de cercetare nucleară, Sandia şi Los Alamos, sunt principalul motor economic al zonei, primind miliarde de dolari în investiţii publice.

Potrivit lui Cordova, importanţa laboratoarelor în economia statului îi împiedică pe politicienii care reprezintă New Mexico la Washington să se implice şi să-şi asume lupta acestor "downwinders". Dar asta nu o împiedică pe Cordova să continue să încerce.

Activista evidenţiază cazul parlamentarei Teresa Leger Fernandez: mulţumită, parţial, activismului "downwinders", Leger Fernandez a introdus în 2021 o propunere de extindere a RECA la familiile din New Mexico afectate de explozia de la Trinity, cu toate că proiectul de lege nu a mai ajuns la vot.

O altă problemă cu care se confruntă grupul este că există foarte puţine studii care să ateste efectele primei explozii nucleare.

Chiar şi astăzi, este foarte greu să găseşti literatură ştiinţifică despre relaţia dintre acea primă explozie şi nenumăratele cazuri de cancer pe care Cordova şi colegii săi le-au tot descoperit de-a lungul timpului.

Având în vedere lipsa datelor, organizaţia a decis să se ocupe singură de strângerea mărturiilor. În urma a peste 1.200 de investigaţii medicale, activiştii au descoperit niveluri anormal de ridicate de cancer tiroidian asociat radiaţiilor şi alte tipuri de cancer rare, după cum au detaliat într-un raport din 2017 şi în care au recomandat extinderea RECA.

Concluziile raportului reflectă experienţa personală a lui Cordova, care şi-a pierdut tatăl după o luptă grea cu cancerul şi care a văzut cum se acumulează cazuri de boli rare în fiecare generaţie a familiei sale. Ea însăşi a trebuit să fie supusă unei operaţii pentru a-şi extirpa glanda tiroidă din cauza riscului de a face cancer.

Cazul ei nu este o raritate. Bernice Gutierrez, care face parte din "downwinders" din Bazinul Tularosa, s-a născut cu opt zile înainte de testul Trinity, în localitatea Carrizozo, aproape de locul unde a avut loc explozia. Mama ei a supravieţuit mai multor tipuri de cancer: tiroidian, de piele şi de sân. Unul dintre fraţii ei a avut cancer de tiroidă, la fel ca şi fiica lui. Un alt frate a avut cancer de pancreas, iar o soră a suferit de cancer uterin.

În cazul lui Mary Martinez White, funeraliile prietenilor şi cunoştinţelor la care a asistat au făcut-o să realizeze că ceva în oraşul ei natal, Socorro, aflat aproape de situl de detonare, nu era tocmai normal.

Cele trei femei colaborează cu Cordova şi fac studii în rândul populaţiei din zonă pentru a evalua starea de sănătate, investighează şi organizează demonstraţii în faţa sitului Trinity, pe care guvernul SUA îl deschide de două ori pe an pentru a fi vizitat de turişti.

Cele trei femei speră că filmul lui Christopher Nolan despre inventatorul bombei atomice, J. Robert Oppenheimer, va contribui la generarea unui nou interes pentru moştenirea de la Trinity.

"Mi-aş pune tatăl să se confrunte cu Oppenheimer în orice disciplină, cu excepţia fizicii", spune Cordova printre lacrimi. "Şi dacă tatăl meu ar fi beneficiat de o educaţie, l-aş fi pus să se confrunte (cu Oppenheimer) şi în acest domeniu. Nu voi ierta niciodată guvernul pentru ceea ce ne-a făcut", adaugă ea.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite