Trump se încălzește pentru dezbaterea cu Harris amenințând cu închisoarea oficialii electorali și donatorii
0Donald Trump i-a avertizat pe donatorii Kamalei Harris că nu vor scăpa de răzbunarea sa dacă vor juca un rol în „furtul” alegerilor din 2024.
Candidatul republican a promis că nu va permite repetarea „înșelăciunilor și fraudelor excesive”, despre care susține că l-au costat Casa Albă în 2020, și a amenințat cu acțiuni în justiție fără precedent împotriva celor care vor încerca.
Postând pe X și pe rețeaua sa Truth Social sub titlul „încetați!”, el a declarat că „avocații, agenții politici, donatorii, alegătorii ilegali și funcționarii electorali corupți” vor fi cu toții vizați.
„CÂND CÂŞTIG, cei care au TRIŞAT vor fi urmăriţi penal în toată puterea legii, ceea ce va include condamnări la închisoare pe termen lung, astfel încât această depravare a justiţiei să nu se mai repete”, a scris Trump sâmbătă seara, semănând încă o dată îndoieli cu privire la integritatea alegerilor, chiar dacă frauda electorală este extrem de rară în SUA.
„Vă rog să fiţi atenţi”, a continuat el, „că această expunere legală se extinde la avocaţi, agenţi politici, donatori, alegători ilegali şi funcţionari electorali corupţi. Cei implicaţi în comportamente lipsite de scrupule vor fi căutaţi, prinşi şi urmăriţi penal la niveluri, din păcate, nemaivăzute până acum în ţara noastră”, a scris fostul preşedinte, care nu a recunoscut rezultatul alegerilor din 2020, când a fost înfrânt, invocând fraude niciodată dovedite.
Mesajul lui Trump reprezintă ultima sa ameninţare de a se folosi de funcţia de preşedinte pentru a se răzbuna, dacă va câştiga un al doilea mandat. Nu există nicio dovadă a tipului de fraudă care continuă el să insiste că a afectat alegerile din 2020. De fapt, zeci de instanţe, oficiali republicani de stat şi propria sa administraţie au declarat că a pierdut în mod corect. Cu doar câteva zile în urmă, Trump însuşi a recunoscut într-un interviu podcast că, într-adevăr, „a pierdut la mustaţă”.
În timp ce consilierii şi aliaţii de campanie ai lui Trump l-au îndemnat să se concentreze asupra adversarei sale Kamala Harris şi să facă din alegeri un referendum pe teme precum inflaţia şi securitatea frontierelor, în ultimele zile Trump a deviat mult de la curs.
Vineri, el a făcut o declaraţie uimitoare în faţa camerelor de luat vederi, în care a adus în discuţie o serie de acuzaţii anterioare de comportament sexual nepotrivit, descriind câteva în detaliu, chiar dacă a negat afirmaţiile femeilor care îl acuză. Anterior, el se prezentase de bunăvoie în instanţă pentru o audiere referitoare la apelul pe care l-a făcut la decizia prin care a fost găsit responsabil pentru abuz sexual, concentrându-se astfel asupra problemelor sale juridice în ultima parte a campaniei.
Sâmbătă, în timp ce îşi făcea campanie într-una dintre cele mai profund republicane zone din Wisconsin,Trump a revenit asupra unor nemulţumiri deja cunoscute, de la punerea sa sub acuzare la amestecul Rusiei în alegerile din 2016.
„Departamentul de Justiţie Harris-Biden încearcă să mă arunce în închisoare - vor să mă bage în închisoare - pentru infracţiunea de a le expune corupţia”, a afirmat Trump la un miting în aer liber la Aeroportul Central Wisconsin, unde a vorbit din spatele unui ecran de sticlă antiglonţ, urmare a noilor protocoale de securitate stabilite după tentativa sa de asasinat din iulie.
Cum se pregătesc Trump și Harris pentru dezbatere
Trump a evitat pregătirea tradiţională a dezbaterilor, alegând să organizeze mitinguri şi evenimente, în timp ce Harris s-a izolat într-un hotel istoric din centrul oraşului Pittsburgh, lucrând cu asistenţii săi încă de joi, informează CNN.
Kamala Harris a fost de acord până acum cu o singură dezbatere, care va fi găzduită de ABC la 10 septembrie.
La mitingul din Wisconsin, Trump şi-a prezentat planurile de „drenare a mlaştinii” - o întoarcere la mesajul său câştigător din campania din 2016, când a candidat ca un outsider ce contesta statu quo-ul.
Deşi Trump a petrecut patru ani în Biroul Oval, el a promis din nou să „alunge clasa politică coruptă” dacă va câştiga din nou şi să „reducă grăsimea din guvern, pentru prima dată, în mod semnificativ, în 60 de ani”.
Ca parte a acestui efort, el şi-a reiterat planul, anunţat joi, de a crea o nouă „Comisie pentru eficienţă guvernamentală”, condusă de Elon Musk, care va fi însărcinată cu efectuarea „unui audit financiar şi de performanţă complet al întregului guvern federal”, pentru a elimina risipa.
După ce a denigrat din nou comisia Congresului care a investigat atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului al susţinătorilor săi, după pierderea alegerilor din 2020, Trump a declarat mulţimii de mii de persoane că va „revizui rapid cazul fiecărui deţinut politic victimizat pe nedrept de regimul Harris” şi va semna graţierea acestora în prima sa zi de revenire în funcţie.
Trump i-a apărat în repetate rânduri pe cei care au fost închişi pentru diverse infracţiuni legate de momentul 6 ianuarie 2021, inclusiv atacuri violente asupra forţelor de ordine.
El a declarat că va „revizui complet” ceea ce el a numit „Departamentul corupt al Injustiţiei lui Kamala”.
„În loc să-i persecute pe republicani, (Departamentul Justiţiei) se va concentra pe doborârea cartelurilor însetate de sânge, a bandelor transnaţionale şi a teroriştilor islamici radicali”, a promis el.
Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Harris, Sarafina Chitika, a răspuns la comentariile fostului preşedinte printr-o declaraţie în care a avertizat că, dacă Trump va fi reales, „îşi va folosi puterea necontrolată pentru a-şi urmări în justiţie duşmanii şi pentru a-i graţia pe insurgenţii care au atacat violent Capitoliul pe 6 ianuarie”.
În timpul discursului său, el s-a dezlănţuit împotriva lui Harris într-un limbaj întunecat şi ameninţător. Dacă „tovarăşa Kamala Harris mai primeşte încă patru ani, veţi trăi (într-o) republică bananieră în toată regula”, condusă de „anarhie” şi „tiranie”, i-a avertizat Trump pe americani.
Trump s-a dezlănţuit, de asemenea, împotriva politicilor de frontieră ale administraţiei Biden, numind abordarea democraţilor „sinucigaşă” şi acuzându-i că au „importat criminali, prădători de copii şi violatori în serie de pe întreaga planetă”.
Multe studii au arătat că imigranţii, inclusiv cei aflaţi ilegal în ţară, comit mai puţine infracţiuni violente decât cetăţenii născuţi în ţară.
Mulţi susţinători au călătorit ore întregi pentru a-l vedea pe Trump vorbind.
Sean Moon, un muzician din Tennessee care lansează muzică rap cu tematică MAGA sub numele de scenă „King Bullethead”, şi-a difuzat melodiile dintr-un camion în parcarea evenimentului. Ca muzician, el a spus că mitingurile lui Trump se apropie de experienţa unui concert zgomotos. „Trump este un rockstar”, a spus Moon. „Este incredibil. Oamenii văd că el îi reprezintă şi că statul profund încearcă să îl omoare şi să îl elimine. Dar el rămâne puternic şi reprezintă oamenii normali”, a comentat muzicianul.
Trump nu crede în implicare Rusiei în alegeri
Pe de altă parte, Trump a respins avertismentele oficialilor americani cu privire la încercările continue ale Rusiei de a răspândi dezinformare înainte de alegerile din noiembrie. Săptămâna trecută a existat o punere sub acuzare în legătură cu o companie media care e legată de şase influenceri conservatori şi a fost finanţată în secret de angajaţi ai mass-media de stat din Rusia.
„Departamentul de Justiţie a declarat că Rusia ar putea fi implicată din nou în alegerile noastre”, a declarat Trump mulţimii. „Şi, ştiţi, întreaga lume a râs de această dată”, a adăugat el.
Harris are nevoie de „concentrare supraomenească” pentru a se confrunta cu Trump
Secretarul pentru Transporturi, Pete Buttigieg, a reflectat asupra provocării la care va trebui să facă față lui Harris, care încearcă să atragă atenția americanilor care doresc să afle mai multe despre ea, în timp ce se confruntă cu o forță a naturii uneori dezlănțuită precum Trump. „Va fi nevoie de o concentrare și o disciplină aproape supraomenești pentru a face față lui Donald Trump într-o dezbatere”, a declarat Buttigieg duminică la emisiunea «State of the Union» de la CNN. „Nu este o propunere obișnuită, nu pentru că Donald Trump este un maestru al explicării ideilor politice și a modului în care acestea îi vor face pe oameni să se simtă mai bine. Ci pentru că este un maestru în a lua orice formă sau format care există la televizor și a le transforma într-un spectacol despre el.”
Dar ea se confruntă, de asemenea, cu presiunea de a explica schimbările de politică în chestiuni precum imigrația și fracturarea hidraulică, arătând în același timp mai multă precizie decât a făcut-o în unele interviuri tensionate la începutul vicepreședinției sale. Iar refuzul ei de a se supune unor interviuri media importante - în afară de unul acordat luna trecută CNN - înseamnă că o candidată care uneori s-a străduit să articuleze argumente coerente în situații spontane și de mare presiune intră în dezbatere fără prea multă experiență recentă în lupta politică contradictorie.
Trump nu organizează dezbateri - el doar se descarcă în public
Pregătirea lui Trump pentru dezbateri este cea mai neortodoxă dintre toți candidații prezidențiali moderni.
În aparițiile publice din ultimele zile, fostul președinte a dat curs laturilor mai sălbatice ale caracterului său în declarații care îi încântă pe mulți dintre susținătorii săi, dar care ridică semne de întrebare cu privire la disciplina și claritatea gândirii asociate în mod tradițional cu președinția.
La un miting desfășurat sâmbătă în Wisconsin, Trump a făcut adesea digresiuni confuze - de exemplu despre Al Capone și Hannibal Lecter - și l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin ca pe un „jucător de șah”. Trump a spus că el este singurul care stă între americani și cel de-al Treilea Război Mondial. Și a promis să grațieze persoanele condamnate și încarcerate „de regimul Harris” pentru că au încercat să anuleze alegerile din 6 ianuarie 2021 - un pas care ar scurtcircuita sistemul de justiție și răspunderea juridică pentru infracțiuni. El și-a lăudat unul dintre propriile sale discursuri ca fiind mai „strălucit” decât oricare de la Franklin Roosevelt încoace. Apariția sa a fost plină de exagerări și denaturări - deși teoriile sale conspiraționiste și minciunile sunt atât de frecvente, încât scapă adesea examinării din cauza volumului lor.
La un moment dat, Trump s-a referit din greșeală la Elon Musk, pionierul SpaceX și Tesla, ca fiind „Leon”. Atunci când Biden avea astfel de scăpări, Trump și aliații săi susțineau frecvent că acuitatea mentală a președintelui era pusă la îndoială. Dar aparițiile publice necontrolate ale lui Trump, în vârstă de 78 de ani, și aparenta credință în fantezii și fapte nedovedite ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la capacitatea sa de fi comandant suprem și la amenințarea pe care o reprezintă pentru democrația constituțională.
Relația din ce în ce mai strânsă dintre Trump și Musk oferă, de asemenea, o avanpremieră a unui potențial al doilea mandat pentru fostul președinte. Promisiunea sa de a-l pune pe Musk în fruntea unui efort de reducere a reglementărilor guvernamentale ar însemna că cel mai bogat om din lume ar avea șansa de a remodela normele și garanțiile federale într-un moment în care companiile sale au interese masive care pot fi influențate de guvern. Acest lucru ar crea controverse legate de conflictul de interese care le-ar eclipsa pe cele cu care s-a confruntat candidatul republican în primul său mandat,susține CNN.