Trump îl amenință pe Putin cu noi sancțiuni. Președintele SUA ar putea lua decizia săptămâna aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele american Donald Trump ia în calcul impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei în zilele următoare, în contextul intensificării ofensivei Kremlinului asupra Ucrainei. Informația a fost publicată de Wall Street Journal, care citează surse apropiate liderului de la Casa Albă.

Președintele SUA, DOnald Trump/FOTO:AFP
Președintele SUA, DOnald Trump/FOTO:AFP

Potrivit publicației americane, măsurile vizate nu includ deocamdată restricții suplimentare asupra sectorului bancar rus și par mai degrabă o tentativă de a readuce Moscova la masa negocierilor. Sursele WSJ subliniază că Trump ia în calcul și renunțarea completă la eforturile diplomatice dacă inițiativa actuală de mediere eșuează.

Ambiguitatea lui Trump în privința Rusiei nu este nouă. De altfel, New York Times relata recent, citând un oficial de la Casa Albă, că Trump a refuzat anterior impunerea de sancțiuni ferme pentru a nu compromite posibile relații economice viitoare.

Totuși, pe fondul escaladării conflictului, fostul președinte american a ieșit recent cu o declarație dură la adresa lui Vladimir Putin, afirmând că este „nemulțumit” de liderul de la Kremlin. „Ucid oameni fără sens… Nu știu ce s-a întâmplat cu Putin, îl cunosc de mult timp”, a declarat Trump pe 25 mai, într-o ieșire publică ce pare să indice o schimbare de ton.

Declarația vine după un atac masiv asupra Ucrainei: în ultimele trei zile, Rusia a lansat peste 900 de drone de atac, dar și rachete balistice și de croazieră, potrivit președintelui Volodimir Zelenski. „Nu există logică militară în acest asalt, ci o decizie politică clară – alegerea lui Putin, alegerea Rusiei”, a spus liderul ucrainean.

În prezent, nu este clar cum vor acționa SUA în cazul unei retrageri din procesul de pace și dacă administrația Trump va continua să ofere asistență militară Ucrainei.

Secretarul de presă al Casei Albe, Caroline Levitt, a subliniat într-un comentariu acordat publicației WSJ că Trump continuă să caute o soluție diplomatică la război. „Președintele a precizat clar că dorește o soluționare pașnică prin negocieri. În același timp, lasă în mod înțelept toate opțiunile deschise”, a spus ea.

Evenimentele recente reflectă o deteriorare suplimentară a relațiilor dintre Washington și Moscova, care erau deja volatile. Trump și-a început noul mandat cu convingerea că, datorită legăturilor sale personale cu Vladimir Putin, va putea stabili un dialog constructiv. Cu toate acestea, Kremlinul nu a făcut nicio concesie semnificativă, iar războiul împotriva Ucrainei nu a făcut decât să se intensifice.

Rusia intensifică atacurile asupra Ucrainei

Pe 26 mai, Ucraina a fost din nou ținta unui atac aerian de amploare, al treilea consecutiv în tot atâtea nopți, soldat cu cel puțin șase morți și 24 de răniți. Potrivit autorităților de la Kiev, este vorba despre cel mai amplu atac cu drone de la începutul invaziei. Doar cu o zi înainte, pe 25 mai, fusese înregistrat un record de 298 de drone lansate.

Într-o ironie geopolitică, aceste atacuri au avut loc la doar câteva ore după ce Trump l-a criticat public pe Putin și a sugerat posibilitatea unor sancțiuni. Reacția Moscovei nu s-a lăsat așteptată: Kremlinul a transmis că bombardamentele sunt un „răspuns” la atacurile ucrainene pe teritoriul rus, inclusiv asupra unor facilități militare.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a calificat declarațiile lui Trump drept „reacții emoționale” și a subliniat că, în ciuda tensiunilor, se fac „pași încurajați de SUA” către reluarea dialogului de pace.

Totuși, progresele sunt minime. Discuțiile de luna trecută, intermediată de Trump, au dus doar la un schimb de prizonieri – peste 1.000 de soldați – fără a se concretiza într-un armistițiu. Un memorandum de intenție, anunțat de Putin după o convorbire telefonică de două ore cu Trump, nici măcar nu a fost finalizat de partea rusă.

Între timp, pe teren, ambele părți par să se pregătească pentru o escaladare pe termen lung. Rusia transformă malluri în fabrici de drone, extinde colaborarea cu Iranul pentru producerea de Shahed-uri și perfecționează tactici de evitare a apărării antiaeriene ucrainene. Kievul, la rândul său, își intensifică producția de drone de atac cu rază lungă de acțiune.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite