SUA vând rachete de peste 1 miliard de dolari, după retragerea din Tratatul INF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cererea de rachete americane a crescut în ultimele luni
Cererea de rachete americane a crescut în ultimele luni

Washingtonul a semnat contracte de peste 1 miliard de dolari pentru vânzarea de rachete, în cele trei luni de când şi-a anunţat planul de a se retrage dintr-un tratat-cheie încheiat în perioada Războiului Rece, scrie AFP.

„Retragerea din Tratatul INF a dat startul la un nou Război Rece“, a avertizat Beatrice Fihn, care conduce Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN).

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în luna octombrie a anului trecut că ţara sa va părăsi tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat între Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică în 1987.

Washingtonul, care a acuzat Rusia de încălcarea acordului prin folosirea unui nou sistem de rachete, a început procedura oficială de retragere din pact în februarie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a răspuns spunând că şi Moscova va părăsi Tratatul INF, care este considerat piatra de temelie a controlului armamentului la nivel global.

În trei luni de la anunţul din octombrie, Guvernul SUA „a început să încheie noi contracte în valoare de 1 miliard de dolari pentru vânzarea de rachete“, potrivit unui raport al ICAN şi al altui grup pentru campanie antinucleară, PAX.

Raportul a detaliat contracte de peste 1,1 miliarde de dolari cu şase companii americane.

Contractantul din domeniul Apărării Raytheon a avut cel mai mare câştig – 44 de contracte noi în valoare de aproximativ 537 de milioane de dolari.

Între timp, Lockheed Martin a obţinut 36 de noi contracte, în valoare de 268 de milioane de dolari, în timp ce Boieng a luat patru noi contracte de 245 de milioane de dolari, mai menţionează raportul.

contracte pentru rachete SUA FOTO AFP

„Congresul ar trebui să investigheze“

„Congresul ar trebui să investigheze rolurile de lobby ale Boeing, Lockheed Marin şi Raytheon, care a obţinut cea mai mare parte a acestor contracte“, a afirmat Fihn într-un comunicat.

Autorii raportului au recunoscut faptul că nu este clar dacă toate contractele noi atribuite între 22 octombrie 2018 şi 21 ianuarie 2019 sunt pentru producţia de noi arme nucleare.

„Ceea ce este clar este că există o nouă grabă pentru construirea mai multor rachete, fapt ce este în beneficiul câtorva companii americane care intenţionează să inunde piaţa cu rachete, indiferent de raza lor“, au spus ei.

La nivel global, raportul a ajuns la concluzia că în prezent guvernele acordă contracte de cel puţin 116 miliarde de dolari unor companii private din Franţa, India, Italia, Olanda, Marea Britanie şi Statele Unite pentru producerea, dezvoltarea şi stocarea de arme nucleare.

În acelaşi timp, analiza a subliniat că implicarea sectorului privat în arsenalele Chinei, Israelului, Coreei de Nord, Pakistanului şi Rusiei rămâne în mare parte necunoscută.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite