SUA şi Germania au ajuns la un acord asupra Nord Stream 2. Drept consolare, Zelenski va fi primit la Casa Albă, luna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Jor Biden, a primit-o la Casa Alba, săptămâna trecută pe Angela Merkel, cancelaruul Germaniei
Preşedintele SUA, Jor Biden, a primit-o la Casa Alba, săptămâna trecută pe Angela Merkel, cancelaruul Germaniei

Statele Unite şi Germania au anunţat că au ajuns la un acord care permite finalizarea proiectului Nord Stream 2, controversatul gazoduct rusesc care urmează să transporte gaze din Rusia până în Germania, cu ocolirea Ucrainei. Criticii proiectului spun că acesta subminează securitatea energetică a Ucrainei şi a altor ţări din Europa Centrală şi de Est.

E de aşteptat ca decizia administraţiei Biden să întâmpine o opoziţie puternică în Congresul SUA, care a impus de două ori sancţiuni ce vizau gazoductul cu sprijin masiv din partea membrilor Congresului din ambele partide, Republican şi Democrat.Într-o declaraţie comună transmisă în 21 iulie, SUA şi Germania anunţă că au convenit asupra unui pachet de măsuri care includ posibilitatea aplicării de sancţiuni Rusiei. Măsurile ar urma să diminueze impactul Nord Stream 2 asupra bugetului Ucrainei şi a securităţii sale naţionale. De altfel, titlul declaraţiei comune o descrie drept o declaraţie de „sprijin pentru Ucraina, pentru securitatea energetică a Europei şi pentru obiectivele climatice”.

Realizarea Nord Stream 2, pe sub Marea Baltică, ar putea priva Ucraina de circa 2 miliarde de dolari anual, bani pe care i-ar obţine din taxe de tranzit. Rusia ar putea să îşi sporească agresivitatea faţă de Ucraina dacă nu mai depinde de rutele de transport care tranzitează aceasta ţară, spun opozanţii proiectului.În 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea şi a început sprijinirea separatiştilor din estul Ucrainei. Conflictul dintre aceştia şi forţele ucrainene au dus până acum la peste 13.200 de morţi. Anul acesta, Rusia a efectuat mobilizări masive de forţe militare la graniţa cu Ucraina, invocând desfăşurarea unor exerciţii militare.

„Dacă Rusia va încerca să folosească energia drept armă pentru viitoare acte de agresiune la adresa Ucrainei, Germania va lua măsuri la nivel naţional şi va cere adoptarea de măsuri eficiente la nivel european, inclusiv sancţiuni, limitarea accesului gazului rusesc în Europa sau alte măsuri economice”, se arată în declaraţie. Aceasta precizează şi că Germania va numi un trimis special care va negocia prelungirea cu 10 ani a acordului actual de tranzit al gazului dintre Rusia şi Ucraina. Acesta ar urma să expire la finalul anului 2024.Nord Stream 2 va putea transporta anual în Germania 55 de miliarde m3 de gaz natural. Cancelarul Merkel a vorbit, miercuri, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre detaliile înţelegerii.

Membrii Congresului american şi-au exprimat deja nemulţumirea. „Nord Stream 2 va întări Rusia, va submina interesele Americii, va ameninţa securitatea Ucrainei, un aliat cheie al SUA", a spus senatorul Rob Portman din partea Partidului Republican. Şi democrata Marcy Kaptur din Camera Reprezentanţilor, spusese anterior că Congresul „va trebui să respingă orice acord care nu protejează securitatea transatlantică şi suveranitatea Ucrainei”.În paralel cu anunţarea acordului cu privire la Nord Stream 2, administraţia Biden a anunţat şi vizita la Washington, în 30 august, a preşedintelui Ucrainei, Vladimir Zelenskiy. Acesta şi-a exprimat luna trecută dezamăgirea faţă de administraţia Biden după ridicarea unor sancţiuni care au permis, practic, Rusiei să finalizeze proiectul Nord Stream 2.

În urma declaraţiei de miercuri, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut consultări cu membrii Comisiei Europene şi cu Germania, spunând că Nord Stream 2 încalcă principiul european al diversificării surselor de energie.

Cancelara germană Angela Merkel a discutat la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin

Cancelara germană Angela Merkel a discutat la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin pe 21 iulie, cu numai câteva ore înainte de preconizata publicare a unui acord la care au ajuns Germania şi Statele Unite pe marginea gazoductului controversat Nord Stream 2. „Problemele energetice, cum ar fi tranzitul de gaze prin Ucraina şi conducta Nord Stream 2, au fost, de asemenea, subiecte de discuţie”, se spune într-un comunicat al guvernului de la Berlin.

Cancelara Merkel s-a întâlnit la 15 iulie, la Washington, cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, care se opune finalizării gazoductului. Lideri occidentali spunând că Rusia nu trebuie lăsată să folosească livrările de energie ca „armă” împotriva vecinilor. În timp ce Germania spune că gazoductul, care va mări capacităţile Rusiei de a-i livra direct gaze, prin Marea Baltică, este un proiect pur comercial, Statele Unite spun că poate lipsi Ucraina de importante taxe de tranzit şi adânci dependenţa germană de livrările de gaze ruseşti. La 21 iulie, Statele Unite şi Germania urmau să publice un acord de compromis menit să asigure că conducta nu afectează interesele Ucrainei.

Biden îl va primi pe Zelenski la Casa Albă, pe 30 august 

Preşedintele SUA, Joe Biden, îl va primi la Casa Albă pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski, pe 30 august.

Într-o declaraţie a administraţiei de la Washington se spune că vizita va confirma angajamentul Statelor Unite de a sprijini în mod neclintit suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii continue a Rusiei în Donbas şi Crimeea anexată.

La rândul său, Zelenski a scris în Twitter că mizează pe o întrevedere productivă şi plină de conţinut. Liderul de la Kiev a mai spus ar vrea să discute despre instalarea păcii în Donbas, chestiunea reintegrării Crimeii în Ucraina şi despre provocările economice.

Despre o posibilă întâlnire Biden – Zelenski s-a anunţat încă la începutul lunii iunie. Tot atunci, Biden îşi reafirma sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei, iar Zelenski declara presei americane că şi-ar dori să se vadă cu Biden pentru a discuta despre gazoductul Nord Stream 2 înaintea summitului ruso-american - care a avut loc la Geneva, pe 16 iunie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite