SUA s-ar putea îndrepta spre ceva mai grav decât o recesiune, avertizează miliardarul care a prezis criza economică din 2008
0Statele Unite s-ar putea confrunta cu „ceva mai grav decât o recesiune” ca urmare a politicilor comerciale ale administrației Trump, a declarat duminică pentru NBC News miliardarul Ray Dalio, fondatorul fondului de investiții Bridgewater Associates și cel care a prezis criza economică din 2008.

Piețele bursiere globale traversează o perioadă de volatilitate în urma politicii tarifare agresive anunțate de Donald Trump, care include o majorare a tarifelor asupra importurilor din China la 145%.
Dalio și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul impact combinat al datoriei SUA, al deficitului bugetar și al tensiunilor politice globale, potrivit Reuters.
El a invocat crizele din 1971 și 2008, subliniind că situația actuală „ar putea fi mai gravă” în cazul în care alte probleme „ar surveni simultan”.
„Cred că ne aflăm într-un punct critic și foarte aproape de o recesiune. Și sunt îngrijorat că, dacă situația nu este gestionată corect, ne așteaptă ceva mai rău decât o recesiune”, a spus el, citat de The Guardian.
O recesiune presupune două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului, ceea ce în SUA se întâmplă în mod regulat, dar problema actuală este mai profundă, a explicat el. „Se prăbușește ordinea monetară. Vom fi nevoiți să schimbăm această ordine, pentru că nu mai putem continua să cheltuim sume uriașe de bani”, a spus el.
Dalio a remarcat că au loc „schimbări profunde în ordinea internă și în ordinea mondială”, comparând situația actuală cu perioada anilor 1930.
„Am studiat istoria, și aceste lucruri se repetă. Dacă ne uităm la tarifele vamale, la nivelul datoriilor, la rivalitatea dintre o putere în ascensiune și una existentă, toate acestea sunt factori care destabilizează serios sistemele. Modul în care sunt gestionate aceste schimbări poate duce la ceva mult mai grav decât o recesiune. Sau, dimpotrivă, pot fi gestionate eficient”, a subliniat el.
Dalio, care a anticipat criza financiară din 2008, a spus că, din acest punct de vedere, economia americană se află într-un „punct de cotitură”.
„Să ne uităm la buget. Dacă deficitul bugetar ar putea fi redus la 3% din PIB, în loc de aproximativ 7%, cât se estimează dacă nu se schimbă nimic, iar dacă deficitele comerciale sunt gestionate eficient, situația ar putea fi controlată”, a afirmat el.
Apel către congresmeni
Dalio a lansat un apel către membrii Congresului american să adopte ceea ce el numește „angajamentul de 3%”, pentru că, în caz contrar, dezechilibrul dintre cererea și oferta de datorie publică ar putea genera o criză „mai gravă decât o recesiune obișnuită”.
Întrebat dacă politicile tarifare ale lui Trump agravează „amestecul complex de provocări” cu care se confruntă lumea, Dalio a recunoscut că există o justificare reală pentru consolidarea industriei de producție și crearea de locuri de muncă în SUA.
Cu toate acestea, a subliniat că succesul acestor măsuri depinde de modul în care sunt implementate „într-un mod practic și stabil, cu negocieri de calitate” sau într-un mod „haotic și perturbator”, strategia folosită făcând „toată diferența din lume.”
Trump a înghețat la 10% tarifele reciproce pe toate importurile americane, cu excepția celor din China, timp de 90 de zile, însă analiștii financiari avertizează că „răul a fost deja făcut”, mai ales în contextul accelerării procesului de „de-dolarizare” la nivel global.
Dalio a fondat Bridgewater cu sediul în Connecticut în urmă cu aproximativ 50 de ani și firma sa gestionează activele a 175 de investitori, inclusiv fonduri de pensii, fundații și bănci centrale.