SUA iau în considerare evacuarea familiilor diplomaţilor ambasadei sale din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

SUA ar putea evacua familiile diplomaţilor americani din Ucraina, au dezvăluit anonim surse informate, precizând că deocamdată nu s-a luat o decizie în acest sens, relatează Bloomberg.

Ordinul s-ar referi doar la familiile diplomaţilor,nu şi la personalul neesenţial al ambasadei SUA la Kiev, care poate decide voluntar să părăsească Ucraina.

Ambasada SUA la Kiev are circa 180 de angajaţi americani şi 560 de ucraineni.

SUA are în considerare planuri în caz de urgenţă pe fondul tensiunilor crescute, a precizat una din surse.

Un oficial de la Casa Albă a spus că este vorba de pregătiri normale de urgenţă în cazul în care situaţia de securitate se deteriorează. Sursa citată de Bloomberg a subliniat că Ucraina este deja obiectul unui avertisment de călătorie de cel mai înalt nivel din cauza situaţiei pandemiei de Covid-19.

Un diplomat al Uniunii Europene a declarat că ambasadele naţiunilor membre au făcut, probabil, planuri de urgenţă, deşi încă nu au fost luate măsuri pentru a trimite acasă membrii familiei din delegaţia UE.

The New York Times a relatat la începutul acestei luni că Rusia a evacuat membri ai familiei şi o parte din personalul misiunilor sale diplomatice din Ucraina.

Luarea în considerare a evacuării vine pe fondul unei serii de întâlniri diplomatice care până acum nu au reuşit să atenueze criza. La întâlnirea de vineri la Geneva între ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat al SUA Antony Blinken acesta din urmă a fost de acord să ofere răspunsuri scrise la cererile Rusiei şi să aibă şi alte întrevederi dar nu s-a ajuns la niciun progres.

În urma discuţiilor din Elveţia de vineri, Blinken le-a spus reporterilor „dacă Rusia doreşte să înceapă să convingă lumea că nu are nicio intenţie agresivă faţă de Ucraina, un punct foarte bun de plecare ar fi de-escaladarea”.

Lavrov a respins „isteria” occidentală cu privire la Ucraia şi a subliniat din nou că Moscova nu are de gând să-şi atace vecinul şi că agresorul este NATO.

„Ceea ce NATO face acum faţă de Ucraina arată clar că NATO priveşte Ucraina ca parte a sferei sale de influenţă”, a spus Lavrov.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite