SUA: Audieri ale Comisiei de anchetă 6 ianuarie. Stratagema „electorilor falşi” pusă la cale de echipa lui Trump pentru a răsturna rezultatul alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Echipa de avocaţi a fostului preşedinte Donald Trump a orchestrat un complot pentru a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 prin organizarea unor liste de „electori falşi” pro-Trump în şapte state americane esenţiale, potrivit mărturiilor şi documentelor prezentate marţi la cea de-a patra audiere a comisiei de anchetă a insurecţiei din 6 ianuarie, informează NBC News.

Comisia de anchetă a revoltei de la Capitoliu a dezvăluit că electori falşi au transmis Arhivelor Naţionale certificări false ale victoriei  lui Trump în speranţa ca vicepreşedintele de atunci Mike Pence să le înlocuiască cu voturile electorale reale pentru actualul preşedinte american Joe Biden.

Preşedintele Comitetului Naţional Republican, Ronna McDaniel, a declarat, într-o mărturie preînregistrată, că Trump a sunat-o pentru ca unul dintre avocaţii săi, John Eastman, să-i explice modul în care organizaţia de partid îşi poate juca rolul în încercarea de a certifica listele lui Trump în statele care l-au votat pe Biden.

„În esenţă, el a predat apelul lui Eastman, care a continuat apoi să vorbească despre cât de important este ca RNC să ajute campania să adune aceşti electori în cazul în care contestările rezultatelor aflate pe rol ar schimba rezultatul în vreunul dintre state”, a spus McDaniel recunoscând faptul că Trump era direct informat cu privire la eforturile de a submina alegerile.

Echipa de avocaţi ai lui Trump a venit cu planul „electorilor falşi” când au înţeles că oficialii din statele din Georgia, Arizona, Pennsilvania şi state-cheie nu vor acţiona pentru a invalida rezultatele din statele lor, substituind electorii pro-Biden cu cei pro-Trump.

Cassidy Hutchinson, un consilier al şefului de cabinet al Casei Albe de atunci, Mark Meadows, a declarat într-o mărturie înregistrată că biroul consilierului Casei Albe i-a informat pe Meadows, Giuliani şi pe alţii că planul nu este valid din punct de vedere legal.

Conform dovezilor prezentate marţi, printre tactici s-au numărat un complot pentru ca falşii electori falşi să doarmă peste noapte în Capitoliul din Michigan, implicarea membrilor Congresului şi o cerere din partea campaniei lui Trump ca documente false de certificare a rezultatelor din Wisconsin să fie transportate cu avionul în Washington la timp pentru numărarea voturilor electorilor din 6 ianuarie.

Laura Cox, fostul preşedinte al Partidului Republican din Michigan, a mărturisit că o persoană afiliată campaniei Trump i-a spus despre stratagema din Michigan.

„Mi-a spus că alegătorii republicani din Michigan plănuiau să se întâlnească în Capitoliu şi să se ascundă peste noapte, pentru a-şi putea îndeplini rolul de a-şi exprima votul conform legii în camerele din Michigan”, a spus ea. „Şi i-am spus clar că este o nebunie şi ceva cu totul nepotrivit”.

Totodată, un republican din Wisconsin s-a plâns cu privire la căutarea unui avion care să transporte documente false de certificare.

„Idioţii lui Trump vor ca cineva să trimită cu avionul actele originale ale electorilor către preşedintele senatului [Pence]”, a scris Mark Jefferson, directorul executiv al GOP din Wisconsin. „O să-l sune pe unul dintre noi să ne spună exact ce naiba se întâmplă”.

Când preşedintele Camerei din Arizona, Rusty Bowers - un susţinător al lui Trump care a respins rugăminţile consilierului lui  Trump Rudy Giuliani de a substitui electorii în statul său - a aflat că alegătorii falşi s-au întâlnit, a fost şocat.

„M-am gândit că aceasta este o parodie tragică”, a mărturisit el la audierea de joi.

„Avem o mulţime de teorii, pur şi simplu nu avem dovezi”, şi-a amintit Bowers că recunoştea chiar Giuliani.

În încercarea a pune în aplicare planul, susţinătorii lui Trump au solicitat ajutorul oficialilor republicani, inclusiv senatorului Ron Johnson, ales în Wisconsin, conform dovezilor prezentate la audiere.

Pe 6 ianuarie, cu puţin timp înainte de începerea numărătorii oficiale, un consilier al lui Johnson a trimis un SMS unui membru al personalului vicepreşedintelui: „Johnson trebuie să-i înmâneze ceva lui” Pence. Întrebat despre ce a fost vorba, Sean Riley, consilierul Johnson, a răspuns că erau  electori  „alternativi” pentru două state „pentru că arhivistul nu i-a primit”.

 „Nu-i da asta lui [Pence]”, i-a replicat Riley.

Johnson explicat că listele au sosit la biroul său dar a refuzat să le înmâneze vicepreşedintelui Pence.

Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a insistat că senatorul nu era la curent cu planurile de a livra lista alternativă în biroul său.

„Senatorul nu a avut nicio implicare în crearea unei liste alternative de alegători şi nu a fost informat în prealabil că va fi livrat biroului nostru. A fost un schimb între asistenţi. Noul său şef de cabinet a contactat biroul vicepreşedintelui",  a scris Alexa Henning pe Twitter . 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite