SUA ar putea trimite arme Ucrainei, pentru a o sprijini în lupta împotriva rebelilor proruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatişti proruşi  Foto:  t-online.de
Separatişti proruşi  Foto:  t-online.de

Kurt Volker, noul reprezentant special al SUA pentru Ucraina, a declarat că Washingtonul îşi revizuieşte activ politica privind trimiterea de arme în Ucraina, pentru a ajuta în lupta împotriva rebelilor sprijiniţi de Rusia.

Kurt Volker a declarat pentru BBC că înarmarea forţelor guvernamentale ucrainene ar putea schimba abordarea Moscovei, dar nu crede că măsura ar fi una provocatoare. Săptămâna trecută, Departamentul American de Stat le-a cerut ambelor părţi să respecte un armistiţiu fragil în estul Ucrainei.

„Armele defensive, cele care i-ar permite Ucrainei să se apere”, a spus Volker, şi ar împiedica Rusia să mai ameninţe Ucraina.  „Nu prezic unde vom merge; este o chestiune care trebuie discutată în continuu şi în legătură cu care trebuie luată o decizie, dar cred că argumentul că ar fi provocator pentru Rusia sau că ar încuraja Ucraina înseamnă să înţelegi greşit situaţia”, a adăugat el. Potrivit oficialului, fost reprezentat permanent al SUA la NATO, pacea în estul Ucrainei va necesita un „dialog strategic” cu Rusia.

Deşi administraţia preşedintelui Barack Obama a oferit până acum susţinere diplomatică, financiară şi militară neletală, Trump a sugerat în campania electorală că ar putea relaxa sancţiunile impuse de SUA Rusiei şi chiar că ar putea recunoaşte Crimeea. Poziţia lui s-a schimbat, însă, când l-a primit la Washington pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în luna iunie. Mai mult, în cursul unei vizite la Varşovia înainte de summitul G20, Trump a îndemnat Moscova să îşi „înceteze activităţile destabilizatoare din Ucraina”.

Conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din apropiere de graniţa Ucrainei cu Rusia a izbucnit în urmă cu trei ani, când proteste de amploare în Ucraina au dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui rus. Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, iar Kievul o acuză că sprijină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Acordul de la Minsk prevede încetarea focului în estul Ucrainei, retragerea armamentului greu de pe linia frontului şi reforme constituţionale, pentru a oferi estului Ucrainei mai multă autonomie. Aproximativ 10.000 de oameni au murit în conflict, potrivit estimărilor ONU.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite