Statele Unite nu sunt încă pregătite să indice condiţiile pentru reluarea lucrului cu Rusia în Consiliul Arctic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Acum ar trebui să luăm o pauză şi să ne dăm seama de ce ar trebui făcut pe mai departe, a spus Jim DeHart, coordonatorul Departamentului de Stat pentru zona arctică.

Autorităţile americane nu pot spune momentan în ce condiţii ar fi pregătite să reia interacţiunea cu Rusia în Consiliul Arctic (AC), aceste criterii fiind încă greu de formulat. Acest lucru a fost declarat marţi de coordonatorul Departamentului de Stat al SUA pentru Arctica, Jim DeHart, vorbind la centrul Meridian din Washington.

„Şapte ţări care au aceleaşi opinii au pus în comun în pauză, Consiliul Arctic”, a spus el, vorbind despre decizia luată în legătură cu invazia Federaţiei Ruse în Ucraina.

"Acum va trebui să decidem cum să continuăm această muncă foarte importantă pe care o facem în consiliu <...>, deocamdată fără participarea Rusiei. Şi cum să o facem într-un mod care să salveze Consiliul Arctic pentru viitor, din moment ce nu încercăm să-i schimbăm compoziţia Dar deocamdată, ar trebui să luăm o pauză şi să ne dăm seama de aceste lucruri”, a adăugat Dehart.

"Am fost întrebat ce este necesar pentru reluarea cooperării. Ce trebuie văzut din Rusia. Este greu de răspuns, deoarece situaţia este acum atât de volatilă. Şi nu ştim ce se va întâmpla în viitor la nivel internaţional", a subliniat el. Potrivit reprezentantului departamentului de politică externă, SUA nu ştiu ce se va întâmpla în continuare în lumina invaziei ruseşti în Ucraina. „Cred că într-o anumită măsură vom înţelege pe măsură ce evenimentele se vor desfăşura”, a spus el.

Răspunzând la o întrebare despre modul în care posibila intrare a Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică ar afecta activitatea CA, Dehart a menţionat că ambele ţări „sunt deja parteneri excelenţi şi foarte apropiaţi ai NATO”. „Vom adera la principiul că ei îşi pot decide singuri soarta, pot alege ce poziţie să ocupe în lume şi la ce alianţă să se alăture”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Poziţia Rusiei
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a descris decizia Occidentului privind îngheţarea activităţii CA, din 4 martie, drept „politizată şi evident iraţională”. „Îngreunează muncaîn  comun, în cadrul Consiliului, pentru dezvoltarea cooperării regionale în interesul tuturor locuitorilor Arcticii, inclusiv al popoarelor indigene, pentru a asigura dezvoltarea socio-economică durabilă a regiunii, adaptarea vieţii la schimbările climatice, punerea în aplicare a unor programe pentru studiul şi protecţia mediului, precum şi acţiuni comune în conservarea biodiversităţii”, a subliniat diplomatul. Potrivit acesteia, această zonă de cooperare internaţională nu a fost niciodată ostatică a situaţiei geopolitice.

Preşedinţia CA pentru perioada 2021-2023 a trecut de la Islanda la Rusia în mai. Această organizaţie include Danemarca, Islanda, Canada, Norvegia, Rusia, SUA, Finlanda şi Suedia. 12 ţări non-arctice, inclusiv Marea Britanie, Germania, India, China şi Franţa, au statut de observator.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite