Statele Unite intensifică operaţiunile de spionaj la adresa Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul a decis să intensifice oeraţiunile de spionaj la adresa Rusiei la un nivel cum nu a mai fost de la sfârşitul războiului rece, scrie „Washington Post“, citând surse din serviciile secrete americane.

Măsura vine după ce au constatat că SUA au fost luate prin surprindere de acţiunile Rusiei în ultimii doi ani, inclusiv anexarea Peninsulei Crimeea şi implicarea militară a Rusiei în Siria. 

Pentru aceasta, Washingtonul i-a mobilizat pe agenţii CIA din teren şi se foloseşte totodată de capacităţile de spionaj informatic ale NSA, de sateliţi şi de alte tehnici de spionaj.

Noua politică se reflectă şi în alocarea de resurse în cadrul serviciilor de informaţii, după ce anterior acestea fuseseră transeferate de la Rusia şi concentrate pe ameninţările teroriste şi zonele de război în care activează SUA.

Oficialii SUA spun că această strategie este parte a efortului de reconstruire a capacităţilor de spionaj americane, care au continuat să se diminueze chiar şi în momentul în care Rusia a început să caute să se reafirme ca putere global.

În ultimii doi ani, spun oficialii citaţi de The Washington Post, Statele Unite au fost prinse pe picior greşit de agresiunea manifestată de Moscova, inclusiv de anexarea Crimeii.

După atacul informatic asupra Partidului Democrat, SUA se tem că Rusia încearcă să submineze instituţiile democratice sau chiar să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale. Eforturile SUA de a negocia cu Rusia un armistiţiu în Siria au divizat administraţia Obama şi au servit ca lecţie că intervenţia Rusiei a reuşit să-şi atingă principalul obiectiv: Kremlinul s-a asigurat că preşedintele Vladimir Putin va fi în măsură să influenţeze orice soluţie în criza din Siria.

Acum, SUA au de gând să recâştige terenul pierdut în faţa Rusiei, potrivit unui oficial american cu rang înalt, citat de The Washington Post sub acoperirea anonimatului.

Terorismul rămâne o preocupare de top, dar directivele recente primite din partea Casei Albe şi a Biroului Directorului Naţional pentru Informaţii au pus Rusia în fruntea liste de priorităţi ale serviciilor de informaţii, pentru prima oară de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, scrie cotidianul american.

În acelaşi timp, oficialii americani au subliniat că Washingtonul nu intenţionează să se întoarcă, în relaţiile sale cu Moscova, la confruntarea caracteristică Războiului Rece.

La momentul respectiv, aproximativ 40% din bugetul serviciilor de informaţii din SUA era destinat  spionării Uniunii Sovietice şi celorlalte ţări ale blocului socialist. În prezent, nu mai mult de 10% din bugetul de spionaj al SUA este dedicat Rusiei, cu toate că această pondere a crescut în ultimii doi ani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite