Rezultate parțiale în alegrile din SUA. Au început să curgă felicitările „călduroase" din partea liderilor străini pentru Donald Trump
0Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a felicitat miercuri „călduros" pe Donald Trump şi a declarat că aşteaptă „cu nerăbdare” să colaboreze din nou cu acesta. Și alți lideri ai lumii s-au grăbit să-l felicite pe candidatul republican. Între aceștia și prim-ministrul ungar Viktor Orban, susţinător al lui Donald Trump
UPDATE „Îl felicit călduros pe Donald J. Trump pentru alegerea sa ca al 47-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Aştept cu nerăbdare să colaborez din nou cu Preşedintele Trump pentru a propulsa o agendă transatlantică puternică", a declarat șefa executivului european, potrivit unui comunicat difuzat de Comisia Europeană.
Von der Leyen a reamintit că „Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt mai mult decât simpli aliaţi. Suntem legaţi de un parteneriat real între popoarele noastre, care uneşte 800 de milioane de cetăţeni. Această legătură este profundă, cu rădăcini în istoria noastră comună, în angajamentul pentru libertate şi democraţie şi în obiectivele comune de securitate şi oportunităţi pentru toţi. Să colaborăm pentru un parteneriat transatlantic care continuă să dea rezultate pentru cetăţenii noştri. Milioane de locuri de muncă şi miliarde în comerţ şi investiţii de ambele părţi ale Atlanticului depinde de dinamismul şi stabilitatea relaţiei noastre economice.
Și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a felicitat pe Trump după ce acesta şi-a proclamat victoria în scrutinul prezidenţial din SUA.
Charles Michel, citat de Reuters, a afirmat că Uniunea Europeană şi SUA au „o alianţă de durată şi o legătură istorică", iar UE îşi va continua „direcţia conform agendei strategice, ca partener puternic, unit, competitiv şi suveran, apărând în acelaşi timp sistemul multilateral bazat pe reguli".
Alte mesaje
La rândul lui, prim-ministrul ungar Viktor Orban, susţinător fervent al lui Donald Trump, a reacţionat miercuri cu entuziasm la primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale din SUA, în condiţiile în care republicanul american a câştigat două state-cheie decisive pentru duelul său electoral în faţa Kamalei Harris, informează AFP.
„În drum spre o frumoasă victorie", a scris Orban pe Facebook, apărând într-o fotografie stând în faţa unui ecran de televizor care afişa numărătoarea voturilor în SUA.
„Cea mai mare revenire din istoria politică a SUA! Felicitări preşedintelui Donald Trump pentru victoria sa uriaşă. O victorie foarte necesară pentru lume!” - a scris Viktor Oban, a cărui admiraţie pentru Donald Trump este însă binecunoscută.
Liderul naţionalist al Ungariei nu îşi ascunde admiraţia pentru ''prietenul'' său Donald Trump, cu care a avut două întrevederi anul acesta şi pe care îl susţine din 2016.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a devenit, miercuri, unul dintre primii lideri europeni care îl felicită pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale, deşi aceasta nu este confirmată de rezultate finale, ci doar a fost revendicată de fostul preşedinte american pe baza unor predicţii media încă incomplete.
„Felicitări preşedintelui Donald Trump. Gata să lucrăm împreună aşa cum am făcut-o timp de patru ani. Cu convingerile dumneavoastră şi cu ale mele. Cu respect şi ambiţie. Pentru mai multă pace şi prosperitate”, a scris pe X preşedintele francez Emmanuel Macron, care, în timpul primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă nu a fost întotdeauna pe aceeaşi lungime de undă cu liderul american.
Mesajul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul israelian Benjamin Netanyahu
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, liderii celor două ţări care se confruntă în prezent cu războaie sângeroase şi care depind de asistenţa şi sprijinul politic al Statelor Unite, s-au grăbit, miercuri dimineaţă, să-l felicite pe Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale, care a devenit tot mai clară, deşi nu certă.
Zelenski salută o „victorie impresionantă” şi îi transmite lui Donald Trump, evocând momentul în care i-a împărtăşit planul de pace al Kievului, că Ucraina, „ca una dintre cele mai puternice puteri militare ale Europei”, se angajează „să asigure pacea şi securitatea pe termen lung în Europa şi în comunitatea transatlantică”, cu sprijinul aliaţilor săi.
„Felicitări lui Donald Trump pentru victoria sa impresionantă în alegeri! Îmi amintesc de marea noastră întâlnire cu preşedintele Trump în septembrie, când am discutat în detaliu despre parteneriatul strategic Ucraina-SUA, despre Planul Victoriei şi despre modalităţile de a pune capăt agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, scrie Zelenski pe X.
„Apreciez angajamentul preşedintelui Trump faţă de abordarea „pace prin forţă” în afacerile globale. Acesta este exact principiul care poate aduce practic pacea justă în Ucraina mai aproape. Am speranţa că îl vom pune în aplicare împreună”, spune liderul ucrainean părând să facă aluzie la pledoaria sa de a primi armele şi permisiunile necesare de a lovi ţinte critice în Rusia, care să-l oblige pe Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor.
„Aşteptăm cu nerăbdare o eră a Statelor Unite ale Americii puternice sub conducerea decisivă a preşedintelui Trump”, adaugă Zelenski. „Ne bazăm pe sprijinul bipartizan puternic şi continuu pentru Ucraina în Statele Unite”, precizează el, pentru a atenua o aparentă critică la adresa administraţiei Biden, considerată prea şovăitoare.
„Suntem interesaţi de dezvoltarea unei cooperări politice şi economice reciproc avantajoase, care va aduce beneficii ambelor noastre naţiuni. Ucraina, ca una dintre cele mai puternice puteri militare ale Europei, se angajează să asigure pacea şi securitatea pe termen lung în Europa şi în comunitatea transatlantică cu sprijinul aliaţilor noştri”, subliniază Zelenski, reluând idei prezentate în planul său de pace, care pornea de la ideea unei invitaţii rapide adresate Kievului de a adera la NATO.
În final, liderul ucrainean transmite că vrea să aibă cât mai curând un tete-a-tete cu Donald Trump. „Aştept cu nerăbdare să îl felicit personal pe preşedintele Trump şi să discutăm modalităţi de consolidare a parteneriatului strategic al Ucrainei cu Statele Unite”, spune Zelenski în încheierea mesajului său.
La rândul său, Benjamin Netanyahu, şi el lider al unei ţări aflate în război, transmite un mesaj mai degrabă personal, adresat şi Melaniei Trump şi semnat şi în numele soţiei sale.
„Dragi Donald şi Melania Trump, felicitări pentru cea mai mare revenire din istorie! Revenirea dvs. istorică la Casa Albă oferă un nou început pentru America şi un angajament puternic faţă de marea alianţă dintre Israel şi America. Aceasta este o victorie uriaşă! Cu prietenie adevărată, ai voştri, Benjamin şi Sara Netanyahu”, a scris pe X Netanyahu, a cărui apropiere de Trump este binecunoscută.
Şeful NATO, Mark Rutte, transmite felicitări lui Donald Trump şi vicepreşedintelui său
Şeful NATO, Mark Rutte, a transmis un mesaj de felicitare lui Donald Trump şi vicepreşedintelui său ales, JD Vance: „Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu Trump pentru a promova pacea prin forţă, prin intermediul NATO”.
Rutte spune că prin intermediul NATO, SUA are 31 de prieteni şi aliaţi care contribuie la promovarea intereselor SUA, la multiplicarea puterii americane şi la menţinerea siguranţei americanilor.
Împreună, aliaţii NATO reprezintă jumătate din puterea economică a lumii şi jumătate din puterea militară a lumii, potrivit şefului Alianţei Nord-Atlantice.
„Ne confruntăm cu un număr din ce în ce mai mare de provocări la nivel global, de la o Rusie mai agresivă, la terorism, la competiţia strategică cu China, precum şi la alinierea tot mai puternică a Chinei, Rusiei, Coreei de Nord şi Iranului. Colaborarea prin intermediul NATO contribuie la descurajarea agresiunii, la protejarea securităţii noastre colective şi la susţinerea economiilor noastre. Preşedintele ales Trump a dat dovadă de un leadership puternic din partea SUA pe parcursul primului său mandat - un mandat care a inversat tendinţa în ceea ce priveşte cheltuielile europene pentru apărare, a îmbunătăţit partajarea transatlantică a sarcinilor şi a consolidat capacităţile Alianţei. Atunci când preşedintele ales Trump îşi va prelua din nou mandatul la 20 ianuarie, el va fi întâmpinat de o Alianţă mai puternică, mai mare şi mai unită”, spune Rutte.
Două treimi dintre aliaţi cheltuiesc în prezent cel puţin 2% din PIB-ul lor pentru apărare, iar cheltuielile şi producţia de apărare se află pe o traiectorie ascendentă în întreaga Alianţă, potrivit şefului NATO, caree afirmă că trebuie să continue aceste eforturi pentru a menţine pacea şi prosperitatea în America de Nord şi Europa.