Tornada din Oklahoma: mai rău ca Hiroshima
0Vânturi cu viteze de peste 330 de km/h, o înălţime de 27 de kilometri şi o pâlnie cu diametrul mai mare de doi kilometri. Aşa a arătat tornada care a distrus o întreagă suburbie din Oklahoma City.
Tornada care a ucis 24 de persoane, printre care şi nouă copii, şi a rănit mai bine de 230 de oameni a avut o putere cuprinsă între echivalentul a opt şi 600 de bombe atomice precum cea care a nivelat oraşul nipon Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Aşa arată calculele oficiale ale Institutului Naţional de Meteorologie din Statele Unite, după ce specialiştii au măsurat energia din aer şi au înmulţit-o cu dimensiunea şi durata tornadei. Viteza vântului, gradul de umiditate din aer şi temperatura – toate au contribuit la izbucnirea unei furtuni perfecte.
Una la o mie
Tornada, care a durat aproximativ 45 de minute, a spulberat complet suburbia Moore din Oklahoma, distrugând două şcoli, sute de locuinţe şi un centru comercial. Meteorologii au calificat furtuna drept una cu intensitatea EF5, cel mai ridicat grad pentru furtuni şi uragane. În medie, SUA se confruntă cu 1.000 de tornade pe an, dar doar una de gradul EF5. Aceasta a fost prima din ultimii doi ani.
„Toate elementele trebuie să se coordoneze perfect pentru ca o astfel de furtună să se producă”, explică Paul Markowski, profesor de meteorologie la Universitatea din Pennsylvania. Spre exemplu, trebuie să fie umiditate în aer, dar nu prea ridicată pentru că atunci furtuna se poate dispersa. Inclusiv momentul zilei, precum şi curenţii de aer trebuie să fie în proporţii exacte pentru ca o astfel de tornadă să se producă.
„Ştiam că, dacă mă ia vântul, copiii vor fi luaţi pe sus”
Ledonna Cobb se afla în clasă la care predă, din şcoala generală Brianwood, atunci când tornada a lovit. A avut timp să-i ghemuiască pe copii într-un colţ, să-i acopere cu ghiozdane şi cărţi, după care s-a aşezat peste ei. „Mă apucam de orice puteam. Ştiam că, dacă mă ia vântul, copiii vor fi luaţi pe sus. Aşa că m-am ţinut”, povesteşte profesoara care suferit răni la faţă.
Printre profesorii-eroi s-a numărat şi o femeie încă neidentificată de la şcoala Tower Plaza, care a salvat cel puţin şase copii în acest fel. Alte două profesoare de la şcoala generală din Brianwood, Sherri Bittle şi Cindy Lowe, povestesc că au văzut tornada venind spre clădire, dar şi-au dat seama că nu mai au timp să fugă.
Acum, după încheierea operaţiunilor de căutare şi salvare, autorităţile anunţă că bilanţul final al morţilor este 24. Bilanţul deceselor fusese estimat iniţial la 91, însă marţi autorităţile au confirmat doar 24. Printre aceştia s-au numărat şi nouă copii, care au fost găsiţi înecaţi sub ruinele şcolii generale Plaza Towers din oraşul Moore, care a fost cel mai afectat de tornada care a traversat patru state americane. Aşa că profesoarele i-au instruit pe copii să se adăpostească la colţuri, să se ţină cât mai bine de pereţi şi de pardoseală şi i-au acoperit pe micuţi cu ghiozdane, cărţi şi alte materiale din şcoală, după care s-au aşezat peste grămada formată.