Puerto Rico vrea să devină cel de-al 51-lea stat american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi n-au putut vota la alegerile prezidenţiale americane, majoritatea portoricanilor care s-au prezentat marţi la urnele de vot au decis ca arhipelagul lor să devină cel de-al 51-lea stat american, informează Russia Today.

Aproximativ 54% dintre portocarini au hotărât să schimbe relaţia pe care ţara lor o are cu SUA de mai bine de un secol. După numărarea voturilor, s-a constatat că peste 920.000 de votanţi vor să schimbe relaţia actuală cu SUA, în timp ce restul de 46% au optat pentru status-quo.

Puşi să aleagă între independenţă, stat asociat liber şi statalitate, majoritatea au mers pe ultima variantă. Astfel, 65% dintre portoricani şi-au exprimat dorinţa de a deveni cel de-al 51-lea stat american, 31% au vrut să păstreze relaţia actuală - de stat liber asociat -, iar doar patru la sută dintre locuitorii insulei au optat pentru independenţă.

Portoricanii nu văd nicio altă opţiune

Este pentru prima oară când majoritatea portoricanilor votează în favoarea statalităţii la referendum. Acesta este cel de-al patrulea referendum de acest fel, după cele din 1967, 1993 şi 1998, în urma cărora a fost confirmat, de fiecare dată, actualul statut al Puerto Rico de liber asociat SUA.

"Cred că ar trebui să devenim cel de-al 51-lea stat pentru că SUA au influenţat complet ţara noastră şi suntem <<americanizaţi>> sută la sută. Nu mai există nicio diferenţă", a declarat o tânără pentru Deutsche Welle.

"Ne merge bine, dar am putea progresa şi mai mult. Am avea parte de mai multe beneficii, mult mai mult ajutor financiar", a declarat Jerome Lefebre, din San Juan, pentru Associated Press.

Al 51-lea stat: beneficii vs. obligaţii

Mai mulţi portoricani trăiesc în SUA decât în Puerto Rico. Aceştia pot intra în serviciul militar american, însă nu au drept de vot. De asemenea, portoricanii nu sunt reprezentaţi în Senat şi au un singur reprezentant în Congres care însă n-are drept de vot.

Dacă Puerto Rico ar deveni cel de-al 51-lea stat american, locuitorii săi ar trebui să plătească taxe la fel ca toţi cetăţenii americani, taxe de care în momentul de faţă sunt scutiţi.

Totuşi, mulţi politicieni spun că diferenţele lingvistice şi culturale dintre Puerto Rico şi SUA ar putea fi un impediment în transformarea arhipelagului în cel de-al 51-lea stat american. "SUA şi-ar dori ca limba oficială să fie engleza, n-ar vrea să fie o povară pentru trezorerie şi ar trebui să existe unanimitate. Aceste trei criterii fac aproape imposibilă transformarea insulei în stat american în următorii 60, 70 de ani", a declarat preşedintele Partidului Independent din Puerto Rico pentru Deutsche Welle.

Insula a fost cedată de spanioli Statelor Unite în anul 1898. Locuitorii din Puerto Rico, deşi sunt cetăţeni americani din anul 1917, nu au putut să voteze la alegerile de marţi din SUA. Ei nu plătesc impozite pentru bugetul federal american, cu excepţia cazurilor când trăiesc în SUA. Puerto Rico este din anul 1952 un simplu 'stat liber asociat SUA' şi nu este reprezentat în Congresul de la Washington.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite