Preşedintele SUA, Joe Biden, se teme că Rusia va ataca Ucraina „în următoarele zile“. Washingtonul a ridicat semnificativ nivelul de alertă de câteva ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Joe Biden
Preşedintele SUA, Joe Biden

Riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina este „foarte ridicat“, a declarat joi preşedintele american Joe Biden, într-un moment de tensiuni puternice, potrivit AFP.

Un atac este posibil "în următoarele zile", le-a spus el jurnaliştilor înainte de a pleca de la Casa Alba pentru o deplasare de câteva ore în Ohio.

El a precizat că nu a prevăzut să îl sune pe omologul său rus Vladimir Putin.

"Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiţi să intre în Ucraina, să atace Ucraina", a adăugat el.

Până acum, preşedintele american a atenţionat în multe rânduri asupra riscului unei invazii, precizând însă că Putin nu a luat o decizie.

Washingtonul a ridicat semnificativ nivelul de alertă de câteva ore şi susţinut că Rusia a continuat să îşi consolideze dispozitivul militar din apropierea graniţei cu Ucraina, în ciuda asigurărilor Moscovei că şi-a retras o parte a trupelor.

SUA atrag de asemenea atenţia asupra riscului ca Moscova să fabrice un pretext care ar putea fi folosit ca justificare pentru o invazie.

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a afirmat joi că "Rusia se îndreaptă spre o invazie iminentă" în Ucraina în pofida anunţurilor sale privind retragerea trupelor comasate la frontiera cu această ţară, potrivit France Presse.

Ea a precizat că i-a cerut secretarului de stat Antony Blinken să vină să participe la o reuniune asupra Ucrainei în Consiliul de Securitate al ONU, prevăzută de mult timp joi dimineaţă la New York, care va fi prezidată de ministrul rus adjunct de externe Serghei Verşinin şi la care va participa de asemenea un viceministru britanic însărcinat cu afacerile europene, James Cleverly.

În drum spre Conferinţa de securitate de la Munchen, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, secretarul de stat vine la ONU "pentru a face lumea să înţeleagă că noi facem tot posibilul pentru a împiedica un război", a precizat pentru presă ambasadoarea americană, ea însăşi cu rang de ministru ca membră a cabinetului lui Joe Biden.

"Elementele pe teren arată că Rusia se îndreaptă spre o invazie iminentă", a afirmat Linda Thomas-Greenfield.

"Obiectivul nostru este de a transmite gravitatea situaţiei" căci "este un moment crucial", a subliniat ea. Antony Blinken va "semnala angajamentul nostru intens pentru diplomaţie, oferind şi subliniind calea spre dezescaladare", a mai spus ea.

Rusia îşi apropie trupele de Ucraina şi îşi face rezerve de sânge, susţine şeful Pentagonului

Statele Unite au observat că Rusia îşi constituie rezerve de sânge, îşi deplasează gradual trupele tot mai aproape de graniţa ucraineană şi suplimentează numărul avioanelor de luptă în acea zonă, a declarat joi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a negat din nou că până în prezent ar fi început retragerea parţială a trupelor ruse de acolo anunţată de Moscova.

''Îi vedem transferând acolo mai multe avioane de luptă şi auxiliare. În vedem sporindu-şi pregătirea în Marea Neagră. Îi vedem chiar stocând rezerve de sânge'', a spus şeful Pentagonului la sediul NATO din Bruxelles.

''Eu însumi am fost soldat nu cu mult timp în urmă. Ştiu sigur că nu faci astfel de lucruri fără niciun motiv. Şi cu siguranţă nu le faci dacă te pregăteşti să împachetezi şi să pleci acasă'', a argumentat el.

Lloyd Austin a descris drept ''îngrijorătoare'' ultimele incidente armate din estul separatist prorus al Ucrainei, unde o şcoală a fost atacată cu obuze, armata ucraineană şi separatiştii acuzându-se reciproc că sunt în spatele atacului.

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, premierul britanic Boris Johnson şi NATO au avertizat joi la unison împotriva unei provocări a Moscovei pentru a justifica o intervenţie militară în Ucraina după informaţii "tulburătoare" despre acuzaţii reciproce de bombardamente între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, relatează AFP.

"Am văzut informaţiile despre bombardamente şi este desigur tulburător. Suntem încă pe cale de a aduna detalii. Spunem de mai mult timp că ruşii ar putea face ceva de genul ăsta pentru a justifica un conflict de tip militar", a declarat Austin la încheierea unei reuniuni cu omologii săi din NATO la sediul Alianţei din Bruxelles.

"Vom fi atenţi la acele operaţiuni în care Rusia fabrică un eveniment dramatic pentru a justifica un atac, un joc pe care l-am văzut derulându-se în trecut şi vom continua să examinăm modalităţi de a ne îmbunătăţi pregătirea", a adăugat el.

"Nu avem nicio certitudine cu privire la incidente, dar am văzut tentative de înscenare a unui pretext pentru a justifica o invazie în Ucraina şi desigur aceasta suscită îngrijorare", a declarat la rândul său Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

"Sunt destul de mulţi ofiţeri ruşi în Donbas şi ei pot monta un pretext", a avertizat el.

"Urmărim îndeaproape ceea ce se petrece şi vom continua să expunem planurile şi acţiunile de dezinformare ale Rusiei pentru a-i complica sarcina şi a face mai dificilă o invazie", a explicat Stoltenberg.

"Constatăm multă dezinformare pe site-urile ruse cu scopul de a crea o atmosfera de presupuse atacuri împotriva populaţiei ruse în această parte a Ucrainei", a subliniat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după o reuniune a liderilor UE consacrată tensiunilor între Rusia şi Ucraina, înaintea unui summit cu omologi ai lor din Uniunea Africană la Bruxelles.

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson a acuzat Rusia de o "provocare" cu scopul de a "discredita" Kievul şi a justifica o intervenţie, după ce o grădiniţă a fost lovită de un obuz în estul Ucrainei, unde armata ucraineană şi separatiştii proruşi au raportat bombardamente.

"O grădiniţă a fost bombardată în ceea ce noi considerăm, ceea ce noi ştim, că este o operaţiune... concepută să-i discrediteze pe ucraineni, concepută pentru a crea un pretext, o provocare înşelătoare care să justifice o acţiune rusă", a declarat Johnson presei în cursul unei vizite la o bază militară.

Armata ucraineană şi separatiştii proruşi s-au acuzat reciproc joi de bombardamente şi escaladarea situaţiei în estul Ucrainei, scena unui conflict armat din 2014, în plină criză între Moscova şi Occident, potrivit AFP.

Într-un comunicat publicat pe Facebook, armata ucraineană i-a acuzat pe combatanţii separatişti că au ţintit cu un "cinism deosebit" localitatea Staniţa Luganska, atingând o grădiniţă.

Avertismentul potrivit căruia Rusia va invada Ucraina pe 16 februarie a fost încă de la început eronat. Evenimentele care vor avea loc după 20 februarie sunt esenţiale, informează Politico.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că serviciile secrete americane estimează că Rusia ar putea invada Ucraina pe 16 februarie. Cu toate acestea, trebuie menţionat că Joe Biden nu a afirmat niciodată public că data de 16 februarie va fi ziua certă a invaziei. Liderul SUA a precizat doar că desfăşurarea de trupe ruseşti arată că un atac ar putea avea loc „în orice moment” şi, eventual, înainte de încheierea Jocurilor Olimpice.

În acest sens, oficialii europeni au ajuns la concluzia că ziua atacului va fi  16 februarie. „Nu am văzut un plan consolidat care să vizeze acea dată”, a declarat un înalt oficial european pentru Politico. 

S-a speculat că luna plină de 16 februarie ar permite forţelor terestre invadatoare o vizibilitate mai bună pe timp de noapte.

Totuşi, analiştii au declarat pentru sursa citată că agotaţia creată în jurul zilei de 16 februarie a distras atenţia de la date cheie reale.

„Cel mai bun interval de timp a fost întotdeauna după 20 februarie. Cercetăm ce ar putea face forţele ruse la acea dată”, a precizat Michael Kofman, din cadrul grupului de experţi CNA. 

„Este o dată utilă pentru a vedea dacă mint sau nu. Când cineva minte, acest lucru spune multe despre intenţiile sale”, a spus el.

Observatorii ar trebui să urmărească dacă trupele se întorc efectiv la bazele lor sau sunt repoziţionate în altă parte în apropierea graniţei cu Ucraina, a continuat Kofman.

Conferinţa de Securitate de la München se încheie în acea zi, un alt motiv pentru care ziua de 20 februarie este esenţială. Lansarea unei invazii ruseşti când a doua cea mai importantă persoană din Statele Unite se află în Europa, în timp ce şeful statului ucrainean este plecat din ţară, ar reprezenta o umilinţă supremă - genul de provocare geopolitică specifică lui Putin.

Niciun oficial rus nu intenţionează să participe la întâlnirea transatlantică, pentru prima dată în ultimii ani, din „diverse motive”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

De asemenea Rusia intenţionează să desfăşoare un exerciţiu nuclear la jumătatea lunii februarie, au avertizat înalţii oficialii. Samuel Charap de la Rand Corporation a declarat pentru NatSec Daily că Putin ar putea dori să comaseze invazia cu exerciţiul „pentru a descuraja o posibilă intervenţie a SUA şi a arăta hotărâre”.

„Putin nu va invada în funcţie de programul nostru”, a subliniat Charap.

20 februarie va fi şi ultima zi a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, fapt care i-a determinat pe unii specialişti să precizeze că Putin nu va lansa o invazie înainte de ceremoniile de închidere pentru a nu eclipsa atenţia îndreptată asupra Chinei. Cu toate acestea, un eveniment similar a avut loc în 2008, când Rusia a invadat Georgia în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing.

Dacă până pe 1 martie nu va avea loc invazia, unii analişti au spus că putem respira uşuraţi. Pe de altă parte, Andrea Kendall-Taylor, fost oficial al serviciilor secrete americane concentrate asupra Rusiei, a insistat că pericolul va continua să se menţiă.

Putin „ar putea, de asemenea, să reducă tensiunile şi, la fel de repede, să le amplifice din nou. Doar pentru că aceste date vin şi pleacă nu înseamnă că riscul, în acest moment, este mai mic”, a spus ea.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite