Pompeo la Berlin: NATO trebuie să se maturizeze şi să înfrunte lumea de azi. Rusia, condusă de un fost ofiţer KGB, îşi nimiceşte oponenţii politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în vizită la Berlin, secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat asupra pericolelor reprezentate de Rusia şi China şi a îndemnat NATO să se maturizeze astfel încât să poată înfrunta „provocările lumii de azi”, relatează BBC.

Pompeo a declarat că metodele Chinei de suprimare a propriei populaţii li s-ar părea „îngrozitor de familiare” germanilor din fosta republică comunistă estică. Totodată, el a acuzat Rusia că şi-a invadat vecinii şi a înlăturat din faşă orice dezaprobare a acţiunilor sale.

„După 70 de ani…[NATO] are nevoie să se maturizeze şi să se transforme. Trebuie să înfrunte realităţile şi provocările lumii de azi.

Dacă naţiunile au impresia că se pot bucura de securitate fără a oferi NATO resursele necesare, dacă nu sunt dispuse să-şi asume angajamentele, riscul e ca NATO să devină ineficient sau depăşit”, a spus el reporterilor.

Preşedintele american Donald Trump le-a reproşat în repetate rânduri membrilor europeni ai NATO că nu alocă un buget suficient de mare cheltuielilor militare, aşteptând în schimb să aibă parte de apărare din partea SUA.

NATO îşi celebrează cei 70 de ani de existenţă la summit-ul de la Londra de luna următoare.

Pompeo a vorbit la Berlin cu o zi înainte de aniversarea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

„Vestul – noi cu toţii – ne-am rătăcit după acel moment glorios”, a spus el, astfel că ce au făcut în SUA şi aliaţii săi este „să apere ceea ce a fost obţinut după multă luptă…în 1989” şi „să recunoască că ne aflăm într-o competiţie a valorilor cu naţiunile lipsite de libertate”.

„Am crezut că ne putem redirecţiona resursele în dauna alianţelor şi armatei. Ne-am înşelat. Astăzi Rusia - condusă de un fost ofiţer KGB detaşat la Dresda [Preşedintele Vladimir Putin] – îşi invadează vecinii şi îşi nimiceşte opozanţii politici”, a spus Pompeo.

Pe 5 decembrie 1989, la câteva săptămâni de la căderea Zidului Berlinului, un grup de manifestanţi s-a desprins din mulţimea care lua cu asalt sediul Stasi, poliţia secretă est-germană, îndreptându-se către o casă mare, unde funcţiona KGB-ul, serviciul de informaţii sovietic.

Unul dintre cei care au făcut parte din acel grup a povestit cum un ofiţer „mic de statură şi nervos” a venit la poartă şi a ameninţat: „Nu încercaţi să intraţi aici. Camarazii mei sunt înarmaţi şi au permisiunea să tragă în caz de urgenţă”. Grupul s-a retras atunci, dar ofiţerul era conştient de pericolul care îl păştea. 

Acesta a povestit cum a sunat pentru a cere protecţie de la o unitate a Armatei  Roşii, primind însă următorul răspuns,neaşteptat, care l-a tulburat profund: „Nu putem face nimic fără ordin de la Moscova. Iar Moscova tace”. 

Atunci, disperaţi, Putin şi colegii săi s-au apucat să ardă masiv dovezi ale obţinerii de informaţii în ţară.

„Am ars personal o cantitate enormă de material. Am ars atât de multe lucruri că ne-a plesnit cuptorul”, scria Putin în First Person.

Putin a rămas bântuit de această frază, şi de neputinţa de atunci, iar acum el însuşi este Moscova, scrie BBC.

„Cred că acesta e un moment-cheie, care ne ajută să-l înţelegem pe Putin de azi”, a spus biograful german al preşedintelui rus, Boris Reitschuster.

„Azi un alt Putin şi o altă Rusie ar sta în faţa noastră dacă el nu s-ar fi aflat atunci în Germania de Est”, a spus acesta. Putin a conştientizat fragilitatea elitelor politice şi uşurinţa cu care pot fi îndepărtate de mase, şi n-a scăpat niciodată de anxietatea care i-a fost provocată cu acel prilej.

Putin a ajuns la Dresda la mijlocul anilor 80 pentru prima sa detaşare ca agent de informaţii. Republica Democrată Germania – stat comunist format după prăbuşirea Germaniei naziste – era un important avanpost al puterii de la Moscova, apropiat de vestul Europei, plin de spioni şi personal militar sovietic.

„ Prin efortul său individual un singur om poate obţine mai mult decât o poate face o armată. Soarta a mii de oameni e în mâinile unui singur spion”, mărturisea Putin, care în adolescenţă visa să intre în KGB .

În Germania de Est standardele de viaţă erau mai ridicate decât în URSS şi, deşi se afla sub regim comunist, ţara permitea existenţa a mai multe partide politice.

Putin răsfoia cataloage vestice şi se delecta cu o marcă de bere locală, Radeberger.

„Lui îi plăcea foarte mult Germania de Est, era un mic paradis pentru el”, astfel că „este modelul său politic mai ales. El a reconstruit-o într-un fel în ceea ce vedem acum în Rusia”, a spus biograful său german.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite