Pelosi îşi explică vizita în Taiwan, într-un editorial publicat de Washington Post

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Vizita delegaţiei americane în Taipei ar trebui văzută ca o declaraţie fără echivoc că America este alături de Taiwan, potrivit unui articol de opinie al preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, publicat marţi de cotidianul american Washington Post

„În urmă cu aproximativ 43 de ani, Congresul Statelor Unite a adoptat cu o majoritate covârşitoare Legea relaţiilor cu Taiwan,unul dintre cei mai importanţi piloni ai politicii externe a SUA în Asia Pacific, iar preşedintele Jimmy Carter a semnat legea“, scrie Nancy Pelosi în Washington Post.

„Legea relaţiilor cu Taiwan a stabilit angajamentul Americii faţă de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru o relaţie economică şi diplomatică care a înflorit rapid într-un parteneriat cheie. Aceasta a încurajat o prietenie profundă şi înrădăcinată în interese şi valori comune precum: autodeterminarea şi autoguvernarea, democraţia şi libertatea, demnitatea umană şi drepturile omului. 

Legea a reprezentat un jurământ solemn din partea Statelor Unite de a sprijini apărarea Taiwanului: „se ia în considerare orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât paşnice... o ameninţare la adresa păcii şi securităţii zonei Pacificului de Vest reprezintă o mare îngrijorare pentru Statele Unite". 

Astăzi, America trebuie să-şi amintească acel jurământ. Trebuie să fim alături de Taiwan, care este o insulă a rezistenţei. Taiwan este un lider în materie de guvernare: în prezent, în abordarea pandemiei de covid-19 şi în susţinerea conservării mediului şi a acţiunii climatice. Este un lider în ceea ce priveşte pacea, securitatea şi dinamismul economic, promovat prin spirit antreprenorial, o cultură a inovaţiei şi o pricepere tehnologică care sunt de invidiat de restul lumii. 

Cu toate acestea, în mod tulburător, această democraţie vibrantă şi robustă, numită una dintre cele mai libere din lume de către Freedom House şi condusă cu mândrie de o femeie, preşedintele Tsai Ing-wen, este ameninţată. 

În ultimii ani, Beijingul a intensificat dramatic tensiunile cu Taiwanul. Republica Populară Chineză (RPC) a intensificat patrulele de avioane de luptă şi avioane de supraveghere în apropierea şi chiar peste zona de apărare aeriană a Taiwanului, conducând  Departamentul de Apărare al SUA la concluzia că armata Chinei „se pregăteşte probabil pentru o situaţie de unificare a Taiwanului cu RPC cu forţa”. 

RPC a dus lupta şi în spaţiul cibernetic, lansând zilnic zeci de atacuri împotriva agenţiilor guvernamentale din Taiwan. În acelaşi timp, Beijingul constrânge Taiwanul din punct de vedere economic, făcând presiuni pe companiile globale să întrerupă legăturile cu insula şi intimidând în acelaşi timp ţările care cooperează cu Taiwan şi reprimând turismul din RPC.

În faţa agresiunii accelerate a Partidului Comunist Chinez (PCC), vizita delegaţiei nostre Congresului ar trebui văzută ca o declaraţie fără echivoc că America este alături de Taiwan, partenerul nostru democratic, în timp ce se apără pe sine şi libertatea sa.

Vizita noastră – una dintre mai multe delegaţii ale Congresului pe insulă – nu contrazice în niciun caz politica de lungă durată a unei singure Chine, ghidată de Legea relaţiilor cu Taiwan din 1979, de comunicatele comune SUA-China şi de cele şase asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul.

Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai largă în Pacific, inclusiv în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud şi Japonia, axată pe securitate reciprocă, parteneriat economic şi guvernare democratică. Discuţiile noastre cu partenerii noştri din Taiwan se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru insulă şi pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere şi deschise. Solidaritatea Americii cu Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând- nu numai pentru cele 23 de milioane de oameni ai insulei, ci şi pentru milioane de alţi oameni oprimaţi şi ameninţaţi de RPC.

În urmă cu treizeci de ani, am călătorit într-o delegaţie bipartizană a Congresului american în China, unde, în Piaţa Tiananmen, am desfăşurat un banner alb-negru pe care scria: „Celor care au murit pentru democraţie în China”. Poliţia în uniformă ne-a urmărit când ieşeam din piaţă. De atunci, istoricul abisal al Beijingului în domeniul drepturilor omului şi nerespectarea statului de drept continuă, în timp ce preşedintele Xi Jinping îşi întăreşte puterea.

Reprimarea brutală a PCC împotriva libertăţilor politice şi a drepturilor omului din Hong Kong, chiar arestarea cardinalului catolic Joseph Zen, a aruncat promisiunile „o ţară, două sisteme” la coşul de gunoi. În Tibet, PCC a condus de mult timp o campanie de ştergere a limbii, culturii, religiei şi identităţii poporului tibetan. În Xinjiang, Beijingul comite genocid împotriva uigurilor musulmani şi a altor minorităţi. Şi pe tot continentul, PCC continuă să ţintească şi să aresteze activişti, lideri ai libertăţii religioase şi alţii cetăţeni care îndrăznesc să sfideze regimul.

Nu putem sta pe loc în timp ce PCC continuă să ameninţe Taiwan- şi democraţia însăşi.

Într-adevăr, facem această călătorie într-un moment în care lumea se confruntă cu o alegere între autocraţie şi democraţie. Pe măsură ce Rusia îşi poartă războiul ilegal şi premeditat împotriva Ucrainei, ucigând mii de nevinovaţi - inclusiv copii- ,este esenţial ca America şi aliaţii noştri să declare în mod foarte clar că nu cedăm niciodată în faţa autocraţiilor. Când am condus o delegaţie a Congresului la Kiev, în luna aprilie - vizita la cel mai înalt nivel al SUA în naţiunea asediată- i-am transmis preşedintelui Volodimir Zelenski că am admirat apărarea poporului său pentru democraţie în Ucraina şi pentru democraţie în întreaga lume.

Călătorind în Taiwan, ne onorăm angajamentul faţă de democraţie: reafirmând că libertăţile Taiwanului - şi toate democraţiile- trebuie respectate.“

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite