O nouă metodă de înmormântare: ce presupune varianta eco. „Mereu mi-am dorit să devin copac”

0
Publicat:

O companie americană încearcă să schimbe felul în care oamenii sunt înmormântaţi pentru a face  procesul mai puţin dăunător pentru mediu. Înmormântările „eco” presupun transformarea rămăşiţelor umane în compost.

Metoda inedită de înmormântare FOTO Profimedia
Metoda inedită de înmormântare FOTO Profimedia

Grație unei noi tehnologii care permite transformarea rămășițelor umane în compost, practic îngrășăminte agricole naturale folosite la creșterea plantelor. Oamenii au posibilitatea de a rămâne „eco” inclusiv după moarte.

Adepții acestei noi metode, cunoscute sub denumirea de „reducție organică”, susțin că în aceste fel se previne eliberarea în atmosferă a 1,4 tone de carbon, cum se întâmplă, de pildă, în cazul unei incinerări.

„Înmormântările ecologice” încep să devină tot mai populare în SUA, după ce California a devenit recent al cincilea stat american care a legalizat această soluţie alternativă la înmormântările şi incinerările tradiţionale şi metodă ecologică prin care defuncţii pot fi transformaţi în pământ fertil, utilizabil în grădinărie.

Guvernatorul Californiei a semnat în luna septembrie o decizie care impune autorităților să pună la punct un program prin care „reducția organică naturală” să poată intra efectiv în vigoare în anul 2027, conform NBC News.

 „Tot timpul mi-am dorit să devin un copac”, a mărturisit Cristina Garcia, membră din partea Partidului Democrat în Camerei Reprezentanților a Congresului SUA. „Gândul că familia mea va putea sta la umbra mea într-o zi îmi provoacă multă bucurie”, a mai spus ea.

În ce constă procesul

Procesul presupune aşezarea corpului într-un spaţiu închis între aşchii de lemn, lucernă şi paie. El este apoi întors pentru a permite microorganismelor să îl descompună. Treizeci de zile mai târziu, rămăşiţele sub formă de compost pot fi folosite ca îngrăşământ pentru plante sau copaci.

Metoda previne eliberarea în atmosferă a 1,4 tone de carbon, prin comparaţie cu incinerarea. Atunci când luăm în calcul transportul şi construcţia sicriului, această metodă este mai prietenoasă cu mediul şi decât înmormântarea obişnuită.

În Statele Unite, incinerările produc anual 790 de mii de tone de emisii de carbon. Incinerarea unui singur corp uman produce emisii de carbon echivalente cu un drum de 800 de kilometri parcurs cu mașina.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite