„New York Times“: Cât de mult a decăzut America lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Susţinătorii lui Donald Trump ştiau exact cine este acesta atunci când l-au ales preşedinte al Statelor Unite, scrie editorialistul „New York Times“ Roger Cohen. Şi, ca urmare, afirmă Cohen, liderul Casei Albe are foarte mari şanse să iasă cu bine din „furtuna“ creată în jurul mandatului său.

„În Vest e altfel. E mai uşor să te simţi în contact direct cu o parte din esenţa a ceea ce este America. Spaţiul, din care atât de mult încă mai este atât de pustiu, atât de uimitor, vorbeşte despre oportunitatea americană. Nemărginirea invită la reinventare şi la individualism spinos“, scrie Roger Cohen în articolul său de opinie „Cât de mult a decăzut America lui Trump“, în care face referire la diviziunile şi problemele existente în Statele Unite.

„Aici, în Colorado, stat violet (în acest stat american electoratul este aproape egal împărţit între democraţi - albastru - şi republicani - roşu - n.red.), divizat între iubitorii de arme de foc şi iubitorii de marijuana fumată legal, tendinţele libertariene sunt puternice. Aceasta e bucăţica de SUA pe care restul lumii o înţelege cel mai greu. De unde dispreţul pentru ajutoare sociale de stat, de unde semnul egalităţii pus între asistenţa universală de sănătate şi socialism, de unde obsesia de a te baza doar pe tine însuţi, de unde refuzul de a vedea că răspândirea armelor de foc duce la răspândirea împuşcărilor în masă? 

Desigur, aglomerata Europă, cu rănile ei, caută solidaritate în numele stabilităţii, în vreme ce America, cu spaţiile ei vaste, îmbrăţişează dreptul de a fi lăsat în pace (cel puţin până când se întâmplă să ai nevoie de ajutor medical) şi dreptul de a putea explora, cu orice risc, următoarea frontieră“, adaugă Cohen.

„Spuneam că în Vest lucrurile stau altfel. Totuşi, nu e chiar aşa de diferit în Vest, doar că acolo se poate vedea mai clar care erau principiile de bază ale acestei ţări în propria ei imagine mitologizată despre sine, ce însemna să fii american, ce însemna să aspiri la o măsură nouă şi exemplară de libertate, dar şi cât de mult au decăzut lucrurile încât să ajungă să-l producă pe preşedintele Donald Trump“, continuă el.

Potrivit lui, „nici o parte a ţării nu este imună la fractura americană sau la războaiele murdare ale lui Trump, la confruntările culturale pe teme ce ţin de identitate, gen şi rasă, la efectele stagnării veniturilor timp de decenii sau la narcisismul modernităţii. Într-un stat violet, spre deosebire de Brooklyn (New York) sau Palo Alto (California), aceste diferenţe se presează reciproc“.

„Apar conversaţii care străbat liniile de demarcaţie ideologică. Localitatea Grand Junction, din vestul statului Colorado, a votat la ultimele alegeri cu Trump. Acolo am vorbit cu Robert Babcox, un pastor care îl laudă pe preşedinte pentru că îşi respectă promisiunile din campania electorală şi pentru că, «trecând peste toată bravada» lui, revigorează economia“, relevă editorialistul.

El adaugă că „Babcox a calificat interdicţia privind încărcătoarele de arme cu peste 15 cartuşe, promulgată de John Hickenlooper, guvernatorul democrat cu aspiraţii prezidenţiale, drept «o lege stupidă». Pastorul a afirmat că ar putea trece graniţa în statul vecin, Utah, pentru a-şi cumpăra de acolo un încărcător de mare capacitate. El spune că Al Doilea Amendament (care stabileşte dreptul populaţiei de a deţine şi purta arme de foc în scopul de a se putea apăra, n. red.) a fost conceput pentru a crea o miliţie «egală cu guvernul pentru a asigura autonomia» şi că, prin urmare, interdicţia privind încărcătoarele ar trebui abrogată“.

„«Dacă eu restricţionez pe cineva referitor la armele pe care le poate cumpăra, de ce nu aş fi eu capabil să restricţionez ce poţi spune tu despre mine în baza Primului Amendament? Atunci când punem în pericol un drept, le punem în pericol pe toate», a spus el. Cuvintele nu ucid, i-am spus eu. Unele lucruri sunt mai rele decât moartea, mi-a răspuns el. Ca urmare, am întrebat eu, Trump este minunat? Nu, a replicat pastorul. Avea încredere în Trump «într-o anumită măsură». Cineva ar trebui să-i ia telefonul, a spus el. Americanii se pot uni, a afirmat el, lăudându-l pe John F. Kennedy. «Am fost în Marină», a spus el. «Am văzut atât de mulţi dispăruţi înainte de vreme - albi, negri, hispanici. Toate astea m-au durut la fel de tare, toţi au sângerat roşu, n-am uitat niciodată acea lecţie»“, a relatat Cohen.

În opinia sa, „adevărul în privinţa fiecărei noi revelaţii şocante despre Trump - cea mai nouă fiind cea legată de Michael Cohen (fostul avocat al actualului preşedinte SUA, n. red.), care a încălcat legislaţia privind finanţarea campaniei electorale plătind două femei pentru a nu divulga informaţii, în coordonare cu un «candidat la o funcţie federală» - este că (respectiva revelaţie) era deja parte din imaginea lui Trump. Susţinătorii lui (şi sunt câteva zeci de milioane) nu şi-au făcut niciodată iluzii“.

„Nu am întâlnit nici unul, inclusiv Babcox, care să nu fi avut o imagine destul de clară despre Trump. Au ştiut de la bun început că este un narcisist plin de nevoi, un afemeiat, un mincinos, un fanfaron şi, în general, o fiinţă umană groaznică. Acesta este şi motivul pentru care înregistrarea «Access Hollywood» (o conversaţie indecentă purtată de Trump, n. red.) nu i-a distrus candidatura. Şi este şi motivul pentru care tendinţa de a crede că a venit momentul în care totul începe să se destrame trebuie tratată în mod precaut“, susţine Roger Cohen.

El admite că, în momentul de faţă, „Trump pare mai disperat“. „Dar cine aplică legea, dacă Trump a încălcat-o? O aplică Congresul - şi până când lucrurile se vor schimba acolo (ceea ce s-ar putea întâmpla la alegerile legislative parţiale din noiembrie) sau până când republicanii vor abandona în sfârşit politica de «a se ţine de nas şi de a acţiona tot oportunist», Trump va ieşi cu bine din furtună“, crede editorialistul.

Cohen consideră că „există o întrebare mai profundă, care ne readuce la extraordinarul peisaj vestic şi la înaltul ideal american încorporat de el“. „Americanii l-au ales pe Trump. Nu a făcut-o altcineva. Ei s-au coborât la nivelul lui. Bărbaţii albi creştini care îşi pierd locul în cadrul ordinii sociale au decis că ar face orice pentru a se salva. (...) Au făcut un târg cu diavolul în deplină cunoştinţă de cauză. Şi atunci întrebarea reală este: Ce mai înseamnă astăzi să fii un american? Cine naiba suntem noi? Ce am devenit?“, scrie Roger Cohen.

„Trump era un simptom, nu o cauză. Problema este mult mai profundă decât el ca persoană. În opinia lui William Steding, un istoric specializat în diplomaţie care trăieşte în Colorado, individualismul american s-a metamorfozat în narcisism, perfectibilitatea - într-un sentiment de îndreptăţire, iar excepţionalismul - în hybris. Din toate acestea, şi din altele, s-a născut malignitatea insidioasă a lui Trump. Ea nu poate fi extirpată peste noapte“, conchide editorialistul.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite