NATO invită Belarus să pună capăt „complicităţii” sale în războiul împotriva Ucrainei
0Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat miercuri un apel către Belarus să pună capăt „complicităţii” sale în invazia rusă împotriva Ucrainei, relatează EFE, citată de Agerpres.
„Belarus continuă să găzduiască şi să sprijine forţele ruse şi să îşi aprofundeze integrarea politică şi militară cu Rusia. Facem apel la Belarus să pună capăt complicităţii sale în acest război”, a declarat politicianul norvegian.
Jens Stoltenberg a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, cu care s-a întâlnit miercuri la sediul NATO din Bruxelles.
„Putin trebuie să înţeleagă că nu poate câştiga”
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a recunoscut că preşedintele rus Vladimir Putin nu dă „semnale” că s-ar pregăti de pace, dimpotrivă, 'lansează noi ofensive şi ţinteşte civili, oraşe şi infrastructuri critice'.
„Putin trebuie să înţeleagă că nu poate câştiga. Pentru aceasta, trebuie să continuăm să furnizăm rapid Ucrainei armele şi muniţiile de care are nevoie pentru a-şi recuceri teritoriul şi a triumfa ca naţiune suverană în Europa”, a spus el.
Stoltenberg a mulţumit pentru invitaţia de a participa săptămâna viitoare la Varşovia la summitul liderilor Formatului Bucureşti 9 (B9) - un grup de ţări din fostul bloc comunist care au aderat la Alianţa Nord- Atlantică, format din România, Republica Cehă, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.
„Summitul va trimite un mesaj puternic de unitate şi de determinare a Alianţei”, a spus el.
La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că ţara sa se aşteaptă la noi planuri de securitate pentru flancul estic al NATO, atât pentru Polonia, cât şi pentru statele baltice şi statele aliate din sud.
El a spus că aceste planuri ar trebui să precizeze că, în cazul în care o ţară NATO de pe flancul estic ar fi atacată, Alianţa „va reacţiona imediat prin invocarea Articolului 5”, privind apărarea colectivă, potrivit căruia o agresiune împotriva unui membru al organizaţiei echivalează cu o agresiune împotriva tuturor.
În ceea ce priveşte cheltuielile pentru apărare, el a precizat că Polonia intenţionează să cheltuiască peste 4% din PIB pentru investiţii militare în acest an