Marina SUA a testat cu succes distrugerea unei drone cu laserul HELIOS
0Marina SUA a testat cu succes sistemul laser HELIOS (High-Energy Laser with Integrated Optical Dazzler and Surveillance) pe una dintre navele sale de război, potrivit unui raport lansat recent, relatează NavyTimes.

Distrugătorul din clasă Arleigh Burke Preble a declanșat sistemul HELIOS pentru a distruge o dronă aeriană în cursul unui exercițiu de testare a armelor care a avut loc în 2024, potrivit unui raport al agenției de testare și evaluare a armelor publicat în ianuarie.
Raportul, care nu a furnizat o dată sau momentul testării laserului, include o fotografie alb-negru în care e surprinsă declanșarea armei.
Centrul pentru Contramăsuri – un program creat în 1972 pentru a evalua capacitatea Departamentului Apărării de a combate amenințările tehnologice emergente – a efectuat 32 de teste pe parcursul anului trecut, iar acestea au inclus „dezvoltarea și evaluarea armelor cu energie direcționată”, potrivit raportului.
Testul a fost efectuat „pentru a verifica și valida funcționalitatea, performanța și capacitatea” sistemului HELIOS, se mai arată în raport.
Nu este limpede unde a avut loc testul. Se știe că Preble a plecat de la Baza Navală din San Diego, California, în septembrie 2024 și a sosit în Yokosuka, Japonia, pe 12 octombrie 2024.
Compania Lockheed Martin a livrat Marinei laserul de peste 60 de kilowați în august 2022. Helios este primul sistem laser tactic care a fost instalat pe navele US Navy.
Tehnologie împotriva dronelor
Războiul cu vehicule fără pilot, în special în Marea Roșie și Golful Aden, unde navele marinei americane au interceptat drone și rachete lansate de rebelii Houthi susținuți de Iran, a subliniat necesitatea de a accelera desfășurarea tehnologiei, a raportat anterior Military Times.
În 2024, viceamiralul Brendan McLane, recunoscând faptul că Marina nu are o armă un laser în serviciu, a remarcat că astfel de arme cu energie direcționată ar putea sprijini navele de război americane împotriva rebelilor yemeniți Houthi.
Integrarea laserelor pe navele Marinei ar permite, de asemenea, echipajelor să conserve muniție, a raportat publicația de specialitate citată.
Departamentul Apărării a cheltuit anula un miliard de dolari pentru a dezvolta lasere de înaltă energie și microunde de mare putere, dar fără rezultatele tangibile la care aspiră Marina SUA, potrivit aceluiași raport.
US Navy s-a confruntat cu provocări în ceea ce privește dezvoltarea și implementarea armelor cu energie direcționată din nenumărate motive, între care dificultăți în determinarea utilizării laserului pe teren și îngrijorări că sistemul nu satisface nevoile operaționale. Dezvoltarea tehnologiei, găsirea unei surse de energie la bordul navelor și potențialele obstacole specifice mediului, precum ceața și vântul, s-au dovedit, de asemenea, o provocare.
În prezent, Marina SUA a integrat pe distrugătoarele din clasa Arleigh Burke opt lasere Optical Dazzling Interdictor (ODIN), care perturbă senzorii inamici, conform raportului din decembrie 2024 al Serviciului de Cercetare al Congresului.