Kissinger, despre războiul tehnologic dintre China şi SUA: Situaţia e similară celei din preajma Primului Război Mondial
0Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a subliniat că SUA şi China trebuie să stalibească reguli de interacţiune în contextul competiţiei lor tehnologice, altfel riscă să recreeze atmosfera de nesiguranţă geopolitică care a dus la Primul Război Mondial, relatează Bloomberg.
„Liderii noştri şi ai lor trebuie să discute limitele dincolo de care ameninţările reciproce să înceteze. Iar apoi să găsească o cale de a se conduce după ea pe o perioadă de timp lungă. Aţi putea spune că este de-a dreptul imposibil. Dacă aveţi dreptate şi e absolut imposibil, ne îndreptăm către o situaţie similară Primului Război Mondial”, a spus Kissinger, 97 de ani, miercuri, la o întâlnire virtuală organizată de Clubul Economiştilor din New York.
Kissinger care a mediat reapropierea de China în timpul preşedinţiei lui Nixon, a spus că la acea vreme obiectivul era o balansare a puterii împotriva Uniunii Sovietice. Fostul consilier de securitate al lui Nixon a explicat că e tot mai îngrijorat în privinţa unui nou Război Rece între China şi SUA declanşat pe seama inovaţiilor tehnologice care au schimbat peisajul geopolitic.
SUA au nevoie de „un mod diferit de gândire” prin care să înţeleagă că lumea e acum prea complexă, iar o singură ţară „nu poate atinge acea superioritate unilaterală din punct de vedere strategic şi economic astfel încât nimeni să nu o poată ameninţa”.
În discursul ţinut în iulie la biblioteca prezidenţială Richard Nixon, actualul secretar de stat Mike Pompeo avertiza asupra ambiţiilor globale ale Chinei descriind un viitor sumbru al dominaţiei chineze.
„Dacă ne aplecăm acum, copii copiilor noştri vor ajunge la mila Partidului Comunist Chinez ale cărui acţiuni sunt provocarea supremă pentru lumea liberă. Aceasta trebuie să triumfe asupra acestei noi tiranii”.