Ivana Trump, imigranta extravagantă care a devenit un nume în SUA
0Ivana Trump, fosta soţie a preşedintelui american (1977-1992), care a murit joi, la vârsta de 73 de ani, a fost schioare de performanţă, model şi o femeie de afaceri energică ce a muncit cot la cot cu „Donald” în anii `80 pentru a crea un imperiu imobiliar de succes, relatează BBC.
Căsătorită de patru ori, a avut trei copii cu viitorul preşedinte al SUA: Ivanka, Donald Jr şi Eric Trump. La fel de ambiţioasă ca soţul ei, a ocupat mai multe funcţii în cadrul Organizaţiei Trump şi a pus bazele unui brand în industria modei după un divorţ urât. Deşi cuplul a revenit la sentimente mai bune în anii următorii, fosta doamnă Trump s-a remarcat printr-o personalitate distinctă, o voce puternică în afaceri ce a venit la pachet cu o extravaganţă pe măsură.
Născută Ivana Marie Zelnickova în 1949, în Cehoslovacia comunistă, a crescut într-un orăşel, Zlin; tatăl ei era inginer electrician, iar mama ei operator de telefonie. A început să schieze la vârsta de patru ani şi a făcut parte din echipa naţională de juniori, ceea ce i-a dat oportunitatea să călătorească şi să guste prima dată din opulenţa lumii capitaliste.
Mama ei, Marie Zelnickova, şi-a amintit că fata ei „nu a vrut să rămână” în oraşul ei natal. După ce a făcut facultatea la Praga, s-a căsătorit cu instructorul de schi austriac Alfred Winklmayr, un mariaj pe care îl va numi „căsătoria Războiului Rece”. A fost un aranjament cu un prieten ce i-a asigurat un paşaport austriac şi posibilitatea de a se muta în Canada fără a „dezerta” în mod oficial din patria ei. Ea avea să admită că cununia nu s-a consumat niciodată şi s-a încheiat în 1973.
Stabilindu-se la Montreal, s-a angajat ca instructor de schi, noaptea urma cursuri de limba engleză la Universitatea McGill, iar în 1976 a fost angajată să promoveze Jocurile Olimpice de iarnă ca model.
Ivana Trump la o prezentare de modă în Italia 2002 FOTO EPA-EFE
În acelaşi an, l-a întâlnit pe Donald Trump, în vârstă de 29 de ani, la o recepţie în New York City. Caracterizându-l într-un volum de memorii drept „deştept şi amuzant – un bun american”, s-a căsătorit cu el în anul următor.
Cuplul – Ivana remarcându-se prin coafura ei blondă înfoiată – a devenit o prezenţă obişnuită pe scena socială strălucitoare din New York City. La acea vreme, Trump, care moştenise un imperiu imobiliar de la tatăl său, punea bazele unor proiecte extinse în Manhattan. Ivana s-a implicat îndeaproape într-un mare număr din aceste proiecte, şi anume Trump Tower şi Grand Hyatt (New York City), respectiv Trump Taj Mahal Casino (Atlantic City). Ea a fost cea care a ales marmura roz ce îmbracă podelele şi pereţii Turnului Trump şi – trecând peste sfatul arhitecţilor - a instalat în atrium o cascadă de 60 de metri.
Un fost director al Organizaţiei Trump, Barbara Res, a dezvăluit că doamna Trump avea „o etică extraordinară a muncii”, dar tot ce făcea era „pentru a-l impresiona pe Donald, pentru a-i câştiga aprobarea”.
De-a lungul opulenţilor ani `80, a fost un cuplu strălucitor, surprins la premiere pe Broadway, pe covorul roşu, şi a împânzit paginile de bârfe ale revistelor glossy.
Tot ea are meritul pentru porecla „The Donald”. Totul a durat un deceniu, la capătul căreia a survenit un divorţ furtunos. Tabloidele au început să scrie despre acuzaţii de infidelitate şi despre certuri violente între cei doi. În cursul procesului de divorţ, doamna Trump l-a acuzat de viol şi agresiune fizică ca ulterior să-şi retragă afirmaţiile. Motivând „tratamente inumane şi crude” din partea soţului, a câştigat custodia celor trei copii. Când divorţul s-a finalizat, în 1992, doamna Trump a primit 14 milioane de dolari, o proprietate generoasă în Connecticut, un apartament în New York şi dreptul de a petrece o lună pe an în staţiunea Mar-a-Lago din Florida.
Trump s-a căsătorit cu Marla Maples, actriţa şi modelul cu care avea o aventură.
Donald Trump a spus de mai multe ori că mariajul lor s-a destrămat din pricina faptului că lucrau împreună şi asta le crea mari dificultăţi.
După divorţ, Ivana Trump a continuat să investească în imobiliare, atât în SUA, cât şi în Europa.
Cu un talent specific american de reinventare, a lansat o linie de modă, a înfiinţat o companie de cosmetice, Ivana Haute Couture, a scris mai multe cărţi şi a devenit o personalitate de sine stătătoare plină de farmec, căutată de reviste şi jurnalişti, şi amplu citată.
Jennifer Saunders, creatorul sitcom-ului clasic BBC Absolutely Fabulous, a spus că doamna Trump şi gustul ei pentru viaţa din înalta societate au inspirat personajul Patsy Stone – într-un episod, ea o admiră pe doamna Trump ca fiind „fabuloasă”.
Donald Trump, Melania, Ivana şi Ivanka Trump la US OPEN 2001 FOTO GETTY IMAGES
Într-o apariţie în filmul de succes „The First Wives Club”, Trump a rostit replica devenită celebră: „Doamnelor, trebuie să fiţi puternice şi independente, şi nu uitaţi, nu vă înfuriaţi, ci luaţi totul”.
Momentul reconcilierii dintre ea şi Trump nu este clar, însă în 2008 Trump a găzduit la Mar-a-Lago a patra ei căsătorie, cu actorul italian Rossano Rubicondi: nunta a avut 400 de invitaţi şi fiica lor Ivanka a fost domnişoară de onoare.
În memoriile sale publicate în 2017, a dezvăluit că ea şi fostul soţ vorbeau săptămânal dar pe măsură ce atenţia fostului său soţ s-a îndreptat spre politică, a păstrat distanţa.
În acest sens, a declarat pentru emisiunea Good Morning America de la postul ABC că are o linie directă cu Casa Albă, dar nu ar dori să-i „provoace nici un fel de gelozie” actualei soţii a lui Trump, Melania.
„Pentru că sunt practic prima soţie a lui Trump. Sunt prima doamnă, bine?” a spus ea râzând.
Când campania de realegere a lui Trump s-a încheiat cu puţină pompă în 2020, fosta lui soţie a spus că se bucură că se termină.
„Vreau să se termine cu toată treaba asta, într-un fel sau altul”, a spus ea pentru People Magazine, adăugând că îşi doreşte ca copiii ei „să-şi trăiască viaţa normal”. Ea a adăugat că nu crede că Trump ştie să piardă.
Ivana Trump a fost găsită fără suflare în locuinţa sa din Manhattan după ce a suferit un infarct.