Întâlnire Obama-Putin. Nelămuriri cu privire la tema discuţiei: Siria sau Ucraina? Casa Albă: Ruşii au fost „mai disperaţi“ să obţină întâlnirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnire Obama-Putin: Casa Albă insistă ca dialogul celor doi lideri mondiali, Vladimir Putin şi Barack Obama, să se concentreze pe forţele separatiste din estul Ucrainei
Întâlnire Obama-Putin: Casa Albă insistă ca dialogul celor doi lideri mondiali, Vladimir Putin şi Barack Obama, să se concentreze pe forţele separatiste din estul Ucrainei

Întâlnirea Obama-Putin din New York, ce va avea loc luni, vine într-un moment de mari tensiuni pe continentul european şi în Orientul Mijlociu. Kremlinul şi Casa Alba s-au contrazis cu privire la subiectele care au întâietate în dialogul celor doi lideri. Americanii vor ca discuţia să cuprindă şi conflictul din estul Ucrainei, însă ruşii spun că trebuie să se concentreze pe criza siriană şi că, dacă mai rămâne timp, să discute şi despre Ucraina.

Casa Albă insistă ca dialogul celor doi lideri mondiali, Vladimir Putin şi Barack Obama, să se concentreze pe forţele separatiste din estul Ucrainei, susţinute de Rusia, fapt ce a dat naştere la sancţiuni dure din partea Uniunii Europene, dar şi a Americii, şi care au lezat economia rusă, notează Reuters.

Întâlnire Obama-Putin: Discuţii despre Ucraina „dacă permite timpul“

Totuşi, Moscova spune că principalul subiect de discuţie la întâlnirea Obama-Putin va fi Siria, ţară în care recent Rusia şi-a întărit prezenţa militară cu avioane de luptă, tancuri şi alte echipamente pentru a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

„Bineînţeles că principalul subiect va fi Siria“, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. Întrebat de reporteri dacă se va vorbi şi despre Ucraina, răspunsul lui Peskov a fost: „Păi... Dacă permite timpul“.

„Va fi timp“, subliniază purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, Josh Earnest, în cadrul unei şedinţe de la Washington. 

Liderii se vor afla în New York pentru a se adresa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, luni dimineaţă. Peskov a spus că întâlnirea Obama-Putin va avea loc după discursul preşedintelui rus, însă Earnest a refuzat să spună când anume va avea loc, continuă Reuters.

Întâlnirea Obama-Putin: diferenţe şi între cine anume a solicitat întâlnirea. Ruşii au fost „mai disperaţi“

Cele două tabere nu se pun de acord nici cu cine anume a solicitat întâlnirea. Kremlinul spune că întâlnirea Obama-Putin a fost organizată „prin acord reciproc“. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe spune că reuniunea se ţine la cererea Kremlinului. Earnest a declarat că ruşii au fost „mai disperaţi“ să vorbească cu preşedintele american din cauza impactului sancţiunilor internaţionale asupra economiei Rusiei.

Întâlnirile din trecut dintre cei doi lideri au fost destul de reci. O reuniune din iunie 2013, care s-a concentrat tot pe Siria şi criza de acolo, a rezultat într-o fotografie faimoasă în care Obama şi Putin arătau distanţi şi sobri.

Earnest a declarat că Putin a folosit un limbaj corporal asemănător cu cel din imagine şi după o întâlnire pe care a avut-o cu Benjamin Netanyahu săptămâna aceasta. „Preşedintele Putin a afişat o postură familiară: o jachetă neîncheiată şi genunchii depărtaţi, pentru a da naştere unei anumite imagini“, a spus Earnest.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite