Harta grupurilor rasiale active din Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea unui preşedinte american de culoare, în persoana lui Barack Obama, a deschis în Statele Unite problema spinoasă a grupurilor rasiale. Deşi aproape toată lumea considera că acest moment istoric va crea o diminuare a numărului de grupuri extremiste din SUA, realitatea este una diferită. În prezent, există peste 930 de organizaţii rasiale active în Statele Unite ale Americii.

Înainte cu un an de momentul învestirii în funcţie a lui Barack Obama (2009), primul preşedinte de culoare de la Washington, existau în SUA circa 880 de grupuri rasiale înregistrate şi figurând ca active, potrivit datelor citate de publicaţia PolicyMic. În următorii ani, acestea au crescut la 1.007 în 2012, scăzând apoi uşor la 939 în 2013. Comparând totuşi cifrele se poate remarca o uşoară crestere a acestor grupuri extremiste faţă de momentul alegerii lui Obama.

Din lista grupurilor rasiale active în acest moment în Statele Unite fac parte negrii separatisti, apoi grupurile Ku Klux Klan, grupurile neo-naziste, precum şi Skinheads. Potrivit hărţii publicate de sursa citată, o concentraţie importantă a lor se poate observa în partea de sud-est a ţării.

Potrivit hărţii, cele mai multe grupuri rasiale active în acest moment în SUA sunt: Ku Klux Klan (163), Neo-nazisţii (143), Naţionaliştii albi (128), Skinhead (126), Separatiştii negri (115).

image

Harta grupurilor rasiale active din Statele Unite FOTO Southern Poverty Law Center

Interesant în acest subiect este şi contextul istoric care a permis o dezvoltare a grupurilor rasiale. În cartea „Uniunii Propretarilor de sclavi”, scrisă de George William Van Cleave se subliniază faptul că o filosofie pro-rasială a fost încorporată şi promovată apoi în Constituţia Statelor Unite. 

Unii dintre cei mai apreciaţi gânditori americani, precum Thomas Jefferson sau John C. Calhoun, au declarat în numeroase rânduri ideea conform căreia anumite rase sunt în mod inerent superioare altora. Chiar şi părinţii fondatori ai Statelor Unite ca John Adams sau Benjamin Franklin, care au abolit sclavia, au recunoscut în cele din urmă că această formă de rasism este oarecum necesară în numele promovării Revoluţiei Americane.

După eforturile de abolire a sclaviei şi garantarea unor drepturi pentru populaţia afro-americană, din ce în ce mai multe grupuri rasiale au apărut în zona de sud a Statelor Unite, pentru a contracara noile reforme apărute. Aşa a luat fiinţă unul dintre cele mai cunoscute mişcări rasiale extremiste care promovează supremaţia albilor, Ku Klux Klan. Aceasta a iniţiat acţiuni de invadare a satelor şi oraşelor americane pentru a tortura şi chiar ucide oamenii de culoare. Oficial, organizaţia a fost abolită în 1870, însă în anii 1950 aceasta a cunoscut mai multe reactivări.

De asemenea, tot în acest context, merită subliniat faptul că aceste mişcări cuprindeau şi numeroşi oficiali din acele timpuri, recunoaşterea unei asemenea apartenenţe fiind un tabu. De exemplu, atunci când s-a descoperit că senatorul conservator Robert Byrd era implicat în mişcarea Ku Klux Klan, acesta a denunţat orice legătură. La fel, republicanul Ron Paul (R-Texas) a fost la un moment dat găsit ca fiind autorul unor scrisori cu afirmaţii rasiale. Nici acesta, ca mulţi alţii, nu au recunoscut aparteneţa lor la asemenea mişcări rasiale.

Rasismul poate fi sigmatizat, însă rasismul ascuns este unul cât se poate de real şi actual chiar în zilele noastre. Cheia de a fi un „rasist eficient” astăzi pare să se bazeze pe promovarea unei cauze aparent non-rasiale, precum politicile anti-imigraţie. În pofida acestor lucruri, există totuşi ceva pozitiv. Chiar dacă rasismul nu a dispărut complet, fiind puţin probabil să se întâmple aşa ceva, el se menţine la cote reduse în comparaţie cu alte perioade din istorie. Rămâne de văzut cum vor reuşi următoarele generaţii să tolereze diversităţile etnice.


Citeşte şi:

Grădinile zoo umane, divertismenul rasist al occidentalilor din secolul trecut

Pentru mai bine de un secol, înainte de apariţia mijloacelor moderne de divertisment şi a turismului de masă, milioane de cetăţeni occidentali, dornici de senzaţional şi necunoscut, vizitau cele mai exotice expoziţii realizate vreodată în lume – grădinile zoologice umane.

Paolo Lagana: „Unii românii îşi manifestă homofobia, dar nu-şi dau seama că homosexualii sunt lângă noi“

Concurentul de la „X Factor“ spune că, după ce Cheloo şi-a exprimat public dispreţul faţă de el, a fost ameninţat şi insultat pe Internet pentru că e gay, iar orientarea lui sexuală a devenit subiect de cancan.

UPDATE VIDEO Preotul care a promovat rasismul la orele de religie a fost dat afară. „Dacă Antonescu a făcut un lucru bun, a făcut că i-a exterminat“

La doar câteva zile de la izbucnirea, la Timişoara, a unui scandal legat de orele de religie şi ducerea copiilor la biserică fără acordul părinţilor, pe internet a fost publicat un filmuleţ care prezintă o oră de religie desfăşurată acum trei ani la Seminarul Teologic din Timişoara – Liceul Pedagogic din Timişoara, în care profesorul de atunci promova rasismul la ore.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite