Europa, „trezită” de Trump și Vance: SUA riscă un conflict deschis cu UE pe trei fronturi
0Președintele american Donald Trump și vicepreședintele său, JD Vance, au reușit ceva neașteptat prin discursurile agresive, politicile economice protecționiste și retorica ce pare mai apropiată de Kremlin decât de aliații tradiționali din NATO: cei doi lideri americani au provocat o „trezire europeană”.

Conform unei analize a publicației Time, JD Vance a atacat deschis liderii europeni, iar mesajele sale recente, inclusiv un comentariu pe aplicația Signal în care afirmă că „urăște ideea de a salva Europa”, subliniază percepția administrației Trump: Europa este un adversar, nu un partener.
Berlinul a preluat conducerea în această nouă „trezire europeană”, iar continentul se confruntă acum cu două războaie: unul comercial cu SUA și unul militar cu Rusia în Ucraina.
Ca răspuns, Germania plănuiește o reindustrializare masivă și o extindere fiscală de 1 trilion de dolari, orientându-și industria de la automobile către armament. Scopul este transformarea Ucrainei într-o fortăreață defensivă finanțată și înarmată de germani.
De asemenea, în ciuda retoricii MAGA, cifrele globale arată că UE joacă un rol mult mai important decât SUA în comerțul mondial. Germania, Franța, Italia și Olanda cumulează aproape 16% dintre exporturile globale, depășind Statele Unite.
Conflict pe trei fronturi: comerț, geopolitică și capital
Noua rivalitate transatlantică ar putea duce nu numai la o ruptură comercială, ci și la o „criză a capitalului”. SUA sunt cel mai mare debitor din istorie, cu o datorie publică de peste 36 de trilioane de dolari, depășind PIB-ul național. Dacă investitorii europeni ar începe să își retragă capitalul, iar statele ca Germania, Franța sau Italia ar vinde obligațiunile americane, dobânzile din SUA ar exploda.
În timp ce europenii au spațiu fiscal să se împrumute, americanii sunt vulnerabili. Până în 2034, datoria publică a SUA va depăși 50 de trilioane de dolari, potrivit Biroului pentru Buget al Congresului. Doar plata dobânzilor va depăși 1,7 trilioane anual — mai mult decât bugetul actual al armatei americane.
Așa cum declinul Marii Britanii a început odată cu transformarea sa din creditor global în mare debitor, așa și SUA ar putea ceda poziția dominantă. În 1914, Londra era centrul finanțelor globale, însă primul război mondial a schimbat echilibrul. Astăzi, Wall Street pare să urmeze același traseu.
Din 1945, Europa și America au fost parteneri, unite de valori democratice comune, susținute de decenii de prosperitate reciprocă și garantate de puterea militară americană în fața dușmanilor comuni. Acest parteneriat a rămas neclintit în timpul războaielor, dar dacă această relație se va încheia separarea nu va fi amiabilă, notează Time.