Donald Trump şi lupta cu „statul profund“. Cine va învinge?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Cea mai mare bătălie a administraţiei Trump nu va avea loc în străinătate, ci cu forţele din umbră, iar miza este păstrarea puterii şi faţa Americii de mâine. Pentru a se menţine la putere şi a-şi putea impune agenda, preşedintele american Donald Trump va trebui să ţină în frâu „statul profund“. Bătălia a început deja, semnalează presa americană.

Chiar din prima zi de mandat, Trump s-a confruntat cu scurgeri de informaţii din interior, cu manifestaţii de amploare împotriva politicilor sale, cu o presă mai vigilentă ca oricând, cu activarea pârghiilor statale de contrabalansare a unora dintre măsurile sale considerate contradictorii şi cu critici vehemente la adresa sa. 

Drept răspuns, Trump a lansat atacuri pe toate fronturile, vizând deopotrivă punerea botniţei pe gura presei ostile, găsirea „cârtiţelor“ din interior, preluarea controlului asupra justiţiei sau asupra serviciilor de informaţii. Deşi nu a folosit oficial expresia, Trump este convins că se află într-o luptă cu „statul profund“.

 De fapt, cel de-al 45-lea preşedinte american, strategul său Steve Bannon şi oficiali de la Casa Albă apropiaţi celor doi au stat de vorbă deja despre ameninţarea pe care o reprezintă pentru mandatul său acest stat din umbră  subversiv format din rămăşiţe ale fostei gărzi, scrie „Washington Post“. Dacă reprezentanţii puterii de la Casa Albă nu au făcut declaraţii directe pe această temă, deputatul republican de Kentucky Thomas Massie, site-ul ultraconservator Breitbart şi prezentatorul de la Fox News Sean Hannity au evocat în repetate rânduri ideea subminării preşedintelui Trump de către forţele oculte ale statului profund. 

Cine stă în spatele acestui „stat profund“? Pe vremea campaniei, Donald Trump şi fidelii săi l-au luat în vizor pe miliardarul George Soros. Julian Assange, care s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Marea Britanie de teama de a nu fi extrădat în Statele Unite şi inculpat acolo pentru scurgerile masive de informaţii de pe WikiLeaks din mandatul lui Barack Obama, o bănuieşte acum pe fosta Primă Doamnă, secretar de Stat şi candidată din partea democraţilor la Casa Albă, Hillary Clinton.

 Trump i-a luat la ţintă pe aliaţii lui Obama din serviciile de informaţii, care , potrivit lui, l-ar fi spionat la ordinul predecesorului său. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Sean Spicer şi-a completat şeful spunând că nu există nicio îndoială asupra faptului că aliaţi democraţi ai lui Obama din structurile guvernamentale încearcă să submineze noua administraţie republicană şi să continue agenda de stânga.

Assange: serviciile vor să-l înlocuiască pe Trump cu „mai previzibilul“ Pence

În acest context, fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, susţine că serviciile americane încearcă să-l îndepărteze de la putere pe Donald Trump şi să-l înlocuiască cu „mai previzibilul“ său vicepreşedinte Mike Pence.

Potrivit lui Assange, doi oficiali americani din cadrul serviciilor de informaţii au admis, într-o discuţie privată, că există un plan de „luare a puterii de către Mike Pence“, iar Hillary Clinton nu ar fi străină de acesta. Ei nu au precizat dacă vicepreşedintele american şi-a dat acordul în acest sens.

Într-o vreme a informaţiilor gârlă şi tulburi, este greu de tranşat în ce măsură preşedintele Trump este subminat sau dacă nu ascunde cumva o încercare de a distruge actualele mecanisme de rezistenţă ale administraţiei federale americane la posibile devieri. Ideea „deconstrucţiei statului administrativ“ a fost pusă în discuţie de însuşi Bannon la cea mai importantă conferinţă politică a conservatorilor americani, iar atacurile împotriva serviciilor de informaţii şi unor agenţii guvernamentale face parte din acest registru, notează „Atlantico“.

Iar zilele aceste, Donald trump a mai primit o lovitură. Renunţarea la ”Obamacare” era una dintre promisiunile principale din timpul campaniei electorale. La fiecare apariţie în faţa electoratului său, Donald Trump spunea că va desfiinţa acest aşa-numit ”dezastru”. Pe vremea aceea, toţi republicanii păreau a fi de acord.

 Acum, controlează congresul şi ar putea să-şi pună ideile în aplicare. Dar republicanii au eşuat lamentabil pentru că nu se pot hotărî cu ce să înlocuiască ”Obamacare”.  Eşecul cu voturile pentru ”Obamacare” a lăsat urme. Autoritatea lui Trump scârţâie. Aura învingătorului a fost umbrită. Republicanii nu îl vor mai urma pe preşedinte fără ezitare,notează DW.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite