Donald Trump, îndemnat să vândă Ucrainei armament letal, în valoare de 50 milioane de dolari
0Oficialii din aparatul de securitate naţională îl îndeamnă pe preşedintele Trump să aprobe vânzarea de armament, în valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari, către Ucraina, ce se confruntă cu o agresiune militară din partea Rusiei şi a pro-separatiştilor, informează cotidianul LA Times.
Este încă neclar dacă Donalt Trump, care până acum s-a dovedit a fi reţinut în a-l provoca pe preşedintele Vladimir Putin, va aproba acest plan.
Oficiali din Departamentul de Stat şi Congresul Statelor Unite au afirmat că propunerea pentru vânzarea de armament este susţinută în cadrul Consiliului Naţional de Securitate.
După cum informează cotidianul californian, managerul la acea dată a campaniei candidatului Trump, Paul Manafort, platforma Partidului Republican a fost modificată înaintea Convenţiei Naţionale prin eliminarea prevederii de a vinde arme letale Ucrainei – o poziţie acceptată de administraţia Obama şi de către establishmentul republican.
Mult mai târziu a ieşit la iveală că Manafort lucra pentru liderii ucrainieni pro-ruşi ce se opuneau eforturilor de susţinere din partea Statelor Unite a guvernului de la Kiev. Manafort a fost acuzat luna trecută de spălare de bani, conspiraţie şi ne-înregistrare ca agent străin.
Conform unui oficial din Departamentul de Stat armamentul destinat Ucrainei va include rachete anti-tanc Javelin şi alte echipamente de ultimă generaţie ce merg dincolo de categoria armamentului pur defensiv.
Senatorul John McCain, preşedintele puternicului comitet al forţelor armate din Senat, a îndemnat în mod repetat administraţia Trump să asigure armamentul necesar forţelor ucrainiene.
„Este timpul ca Statele Unite să ofere asistenţa necesară Ucrainei pentru a se apăra şi descuraja acţiunile agresive ale Rusiei”, se arată într-un comunicat al senatorului statului Arizona. „Atâta timp cât status quo-ul se menţine, Rusia nu are niciun motiv să-şi schimbe strategia, şi nu ne putem aştepta decât la mai multă violenţă şi victime din partea acesteia”.
Congresul american a aprobat deja asistenţă în valoare de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina şi forţele sale militare, chiar dacă nu în mod specific sub forma unor arme letale.
Deşi mai multe grupuri de interese şi oficiali din DOD susţin această decizie, mai mulţi specialişti şi-au exprimat scepticismul cu privire la beneficiile reale ale unei astfel de decizii strategice.
„Există un risc real ca acest armament letal să crească costurile Rusiei în Ucraina, dar în acelaşi timp ar putea ajuta Kremlinul în a mobiliza opinia publică pentru o escaladare a violenţelor în Ucraina. O astfel de evoluţie a situaţiei ar putea face mult mai mult rău Ucrainei – şi dacă administraţia Trump nu este pregătită să escaladeze la rândul ei – să submineze credibilitatea Statelor Unite”, a afirmat Paul Sanders, directorul executiv al Centrului pentru Interesul Naţional, citat de BuzzFeed.
La fel, alţi analişti consideră mult mai înţeleaptă strategic decizia de a menţine deschisă posibilitatea unei astfel de vânzări, fără însă a o duce la capăt.
„Are mai mult sens idea de a menţine vie posibilitatea unei asemenea decizii, decât de a merge până la capăt cu decizia ireversibilă de a oferi Rusiei scuza perfectă de a torpila negocierile cu privire la Ucraina”, a afirmat şi Matt Rojansky, expert în cadrul Centrului Wilson.