Document exploziv al Pentagonului: America se teme de China, iar Rusia e lăsată pe mâinile Europei
0Un document secret al Pentagonului, trimis de secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, stabilește noile priorități ale armatei americane, conform căruia China este considerată principala amenințare, în timp ce responsabilitatea pentru contracararea Rusiei rămâne în mare parte în seama aliaților europeni, scrie Washington Post.

Un document intitulat „Orientări Strategice Interimare pentru Apărarea Națională” marcat „secret/nu pentru străini” a fost distribuit în întreg Ministerul Apărării la jumătatea lunii martie, semnat de Hegset. În unele puncte, acest document repetă aproape textual un raport al Heritage Foundation, un think tank conservator din spatele Proiectului 2025.
„China este singura amenințare asupra căreia se concentrează departamentul și împiedicarea Chinei să pună mâna pe Taiwan – protejând în același timp patria SUA – este singurul scenariu asupra căruia se concentrează departamentul”, a scris Hegset.
Conform conceptului său despre modul în care Pentagonul va construi și va dota forțele armate pentru a face față amenințărilor previzibile, atunci când planifică circumstanțele neprevăzute ale războiului cu marile puteri, va fi luat în considerare doar conflictul cu Beijingul, iar amenințarea de la Moscova va fi în mare parte o chestiune pentru aliații europeni.
În acest sens, Pentagonul va pune presiune pe aliații europeni, precum și pe cei din Orientul Mijlociu și Asia de Est, să își crească bugetele pentru apărare și să preia rolul principal în limitarea amenințărilor rusești, nord-coreene și iraniene.
Consolidare a prezenței militare americane în zona Indo-Pacificului
Reorientarea către China presupune o consolidare a prezenței militare americane în zona Indo-Pacificului, cu un accent mai mare pe utilizarea armamentului capabil să distrugă ținte fortificate și subterane. De asemenea, documentul sugerează îmbunătățirea securității locațiilor militare americane din regiune, crearea unor stocuri strategice și dezvoltarea logisticii.
În plus, documentul subliniază importanța protejării SUA față de amenințările din „vecinătatea apropiată”, cum ar fi Groenlanda și Canalul Panama. Documentul mai prevede o implicare directă a forțelor armate americane în combaterea migrației ilegale și a traficului de droguri.
Strategia a fost prezentată comisiilor pentru securitate națională din Congresul american, iar reacțiile din partea republicanilor și democraților sunt departe de a fi unificate. Potrivit surselor Washington Post, documentul este considerat destul de confuz, deoarece prevede reducerea prezenței SUA în multe regiuni ale lumii, inclusiv în Orientul Mijlociu, în timp ce administrația Trump continuă să se concentreze pe contracararea influenței rebelilor houthi din Yemen și pe presiuni asupra Iranului. Un oficial a comentat: „Dorim să dominăm militar la nivel global și să fim prezenți peste tot, dar în același timp dorim să nu fim prea vizibili.”
Prima administrație Trump și administrația Biden au caracterizat China drept cea mai mare amenințare pentru Statele Unite și au aliniat forțele pentru a se pregăti și a descuraja conflictul din regiunea Pacificului. Dar instrucțiunile lui Hegset sunt neobișnuite prin faptul că descrie o potențială invazie a Taiwanului ca un scenariu excepțional care ar trebui să fie prioritizat față de alte pericole potențiale. Această abordare reorientează arhitectura militară mai mare a SUA către regiunea Indo-Pacific.
În timp ce Strategia Națională de Apărare până în 2022, elaborată de administrația Biden, a acordat o atenție deosebită alianțelor în combaterea agresiunii ruse, conducerea Hegsett spune că NATO ar trebui să-și asume un rol „mult mai mare” de împărțire a sarcinilor, deoarece SUA nu vor dori să-și contribuie cu forțele, deoarece prioritățile sale sunt concentrate în altă parte.