Diplomatul american care rămâne pe baricadă la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Sullivan în ceremonia de preluare a funcţiei de ambasador la Moscova FOTO EPA-EFE
John Sullivan în ceremonia de preluare a funcţiei de ambasador la Moscova FOTO EPA-EFE

Patru decenii după ce unchiul său, un ofiţer al Serviciilor de Externe ale Statelor Unite şi ultimul ambasador american la Teheran, era luat ostatic în timpul Revoluţiei Iraniene din 1979, John Sullivan se găseşte într-un alt gen de stare de asediu, încercând să oprească un război în Ucraina, scrie Politico.

Ambasador american la Moscova numit în mandatul lui Donald Trump, John Sullivan a fost printre puţinii din vechea administraţie căruia Joe Biden i-a cerut să rămână în funcţie, iar el a acceptat.  În prezent, conduce o misiune diplomatică tot mai izolată, redusă numeric din cauza expulzărilor repetate şi aflată în mod constant sub supravegherea şi presiunea Kremlinului.

„S-ar putea să nu mai fie la modă, dar eu am fost învăţat că trebuie să ai un motiv foarte bun ca să refuzi, iar atunci cu mustrări mari de conştiinţă, un preşedinte american care îţi cere serviciile. Iar eu n-am avut nicio scuză, pentru că îmi iubesc munca şi îmi place să lucrez cu colegii mei de la Ambasada din Moscova”, a declarat Sullivan într-un interviu pentru Politico.

Sullivan abia ce ieşise din adolescenţă când unchiul său, ultimul ambasador american la Teheran, a fost luat ostatic în ambasada sa în timpul revoluţiei tumultuoase din Iran, iar această întâmplare din familia sa i-a insuflat respectul pentru diplomaţii americani.

Zilele următoare vor fi grele pentru Sullivan şi echipa sa redusă, pentru că este preconizată o nouă invazie a Ucrainei, în ceea ce este ar putea cel mai important conflict terestru din Europa în decenii.

În condiţiile în care Kremlinul îi face viaţa tot mai grea pe măsură ce lucrurile evoluează, diplomatul american are sarcina de a fi un interlocutor esenţial al Moscovei.

Sullivan este cel convocat atunci când Ministerul rus de Externe doreşte să transmită Statelor Unite nemulţumirile Moscovei. Sullivan este persoana care devine ţinta mediei de stat din Rusia ce îi pune sub semnul întrebării expertiza. Tot la Sullivan ajung condiţiile scrise ale Rusiei pentru a se preveni o nouă invazie a Ucrainei, după cea din 2014.

„Este într-o poziţie groaznică”, a observat analistul politicilor Rusiei, Daniel Fried, care a lucrat mulţi ani la Serviciile de Externe americane. Sullivan este „înconjurat de mai multă ostilitate oficială” decât orice alt ambasador american la Moscova de la expulzarea lui George Kennan din Uniunea Sovietică, în 1952, observă Fried.

„Fireşte, pericolul războiului face lucrurile mult mai dificile”, a adăugat Fried.

Fost secretar de stat adjunct în timpul administraţiei Trump, Sullivan este un caz rar pe scena politică americană – un moderat care a câştigat respectul întregului spectru politic şi al birocraţilor guvernamentali.

Sullivan este un oficial respectat, cu toate că nu a fost lipsit de sarcini incomode, precum să o informeze pe Marie Iovanovici, diplomat american, că Donald Trump nu o mai doreşte în funcţia de ambasador în Ucraina.

Fiona Hill, fost oficial al Consiliului Naţional de Securitate din administraţia Trump, a remarcat: „Pentru ruşi, este foarte important să aibă pe cineva cu care pot să vorbească. Este un tip pe care ei îl cunosc. Ştiu că este un om direct şi sincer”.

Când a preluat funcţia, Trump intra în ultimul an de mandat, într-un moment în care relaţiile dintre Washington şi Moscova se aflau deja pe o spirală descendentă, în ciuda eforturilor fostului preşedinte american de se arăta prietenos faţă de Putin.

Cele două ţări puneau presiune reciprocă pe ambasada celeilalte, ceea ce s-a soldat cu reduceri şi înlocuiri de personal. În ultimii 5 ani, numărul de angajaţi care lucrează în ambasada SUA a scăzut până la 150 de la 1.200, potrivit lui Sullivan.

Funcţii importante ale ambasadei, precum procesarea vizelor de călătorie, au fost suspendate, iar unele instituţii din afara Moscovei au fost închise de tot.

„Azi, holurile şi birourile ambasadei sunt tăcute, din păcate” Etaje întregi sunt neocupate – şiruri de cabine goale şi holuri lungi cu birouri întunecate de fiecare parte”, a scris Sullivan.

În 2021, ambasada a primit o lovitură importantă după ce Rusia a obligat practic SUA să pună pe liber sute de angajaţi ruşi.

„Principala mea grijă este că infrastructura este foarte veche, iar sisteme importante trebuiesc reparate sau înlocuite şi nu putem să obţinem vize de la guvernul rus pentru ca personalul calificat să se apuce de lucru. Am avut probleme cu lifturile, generatoarele, transformatoarele electrice, rezervoarele de combustibil şi pompele de apă. Nu este o chestiune de comoditate, sunt chestiuni sanitare şi de siguranţă care se impun rezolvate”, a explicat Sullivan.

Pe de altă parte, Rusia se plânge cu privire la decizia SUA de a limita dreptul de şedere al diplomaţilor ruşi la trei ani, şi că ambasada sa are de suferit pentru că nu are personal cu experienţă.

În ceea ce este considerată o măsură de retorsiune, al doilea cel mai important oficial al ambasadei americane, Bart Gorman, a fost expulzat recent.

„Dacă expulzările continuă, va fi foarte dificil ca ambasada să funcţioneze în siguranţă”, a scris Sullivan pentru Politico.

Sullivan se află la Moscova fără familia sa, iar tensiunile geopolitice nu au ajutat nici ele, ca şi pandemia, la vizitarea lor frecventă.

În prima jumătate a anului 2021, Sullivan, la insistenţele Moscovei, s-a întors în Statele Unite pentru câteva săptămâni pentru a se consulta cu oficialii administraţiei Biden.

În realitate, a fost o expulzare neoficială care a avut loc după ce Kremlinul şi-a rechemat ambasadorul din America, Anatoli Antonov, pentru aproape 3 luni. Ambii reprezentanţi s-au întors la posturile lor după ce Biden şi Putin au avut un summit în Geneva în luna iunie a anului trecut.

Secretarul de stat Antony Blinken l-a descris pe Sullivan drept un „consilier de încredere” şi un „lider talentat”. „Într-un mediu incredibil de provocator şi pe fondul acţiunilor constante ale guvernului rus de a-i submina misiunea, ambasadorul Sullivan reprezintă Statele Unite cu cel mai mare profesionalism şi pricepere”, a spus secretarul de stat american.

„Ştiam de la început că dorim ca Sullivan să rămână la Moscova”, a spus un oficial înalt al Departamentului de Stat.

Războiul care se profilează cu Ucraina, determinând Statele Unite şi aliaţii săi din NATO să-şi consolideze propria pregătire militară, este, fără îndoială,  un motiv de mare îngrijorare pentru Sullivan. Îndatoririle sale au inclus predarea răspunsurilor americane scrise la cererile de securitate ale Rusiei legate de NATO şi Ucraina, pe care Rusia a invadat-o  în 2014.

Sullivan a navigat cu pricepere situaţia personalului ambasadei americane de la Moscova într-un context de dezinformare, spune noul secretar de stat adjunct.

 Sullivan se ocupă şi de o problemă care e prea puţin în atenţia publică: detenţia a doi cetăţeni americani în Rusia., Paul Whelan -condamnat la 16 ani de închisoare pentru acuzaţii de spionaj- şi Trevor Reed, care a primit 9 ani pentru că ar fi agresat ofiţeri ai poliţiei.

Statele Unite suspectează că Kremlinul îi ţine pe cei doi ca monedă de schimb. Hill a spus că Sullivan este hotărât să ajute la eliberarea lui Reed şi Whelan. „El ia această problemă foarte, foarte în serios”.

Sullivan, care are peste 60 de ani, a lucrat la o firmă privată de avocatură şi a avut funcţii în cadrul Departamentelor Apărării şi Comerţului. Poziţiile sale guvernamentale importante au fost ocupate sub preşedinţii republicani, inclusiv în ambele administraţii Bush. Dar el a fost şi preşedintele unei comisii consultative cu privire la Irak în mandatul lui Barack Obama.

Întrebat cât timp are de gând să stea la Moscova, Sullivan a scris că „voi continua să lucrez [pentru administraţia Biden] atâta timp cât sunt mulţumit de munca pe care o fac”.

Sullivan a amintit că majoritatea ambasadorilor trimişi la Moscova ocupă acest post doi sau trei ani, iar el a servit deja doi ani. Nu va fi surprins dacă va trebui să plece la finalul anului următor. „Dar, nu am niciun plan să plec acum şi nu am nimic de anunţat azi”, a scris Sullivan,

Sullivan a transmis Politico că se gândeşte la unchiul său în fiecare zi. William Sullivan, care a murit în 2013, a slujit în Marina americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Vasul său, USS Hambleton, a luat parte la invazia Normandiei.

În cei 32 de ani de muncă în Serviciile de Externe ale SUA, William Sullivan a lucrat ca ambasador în Laos, unde a supravegheat o campanie secretă de bombardamente, dar a fost ambasador şi în Filipine şi Iran.

Unchiul lui Sullivan se afla în Iran la finalul anilor '70, când  ţara din Orientul Mijlociu trecea printr-o revoluţie în urma căreia monarhul statului a fost înlăturat şi liderii religioşi islamişti au venit la putere. De Ziua Îndrăgostiţilor din 1979, Sullivan şi consilierii săi au fost luaţi ostatici de un grup de iranieni care au luat cu asalt ambasada americană de la Teheran. Criza s-a rezolvat în câteva ore.

Relaţiile sale cu Casa Albă, însă, au devenit tot mai tensionate, iar câteva luni mai târziu, unchiul lui Sullivan a demisionat. 

„Cariera sa a fost întotdeauna o inspiraţie pentru mine. Eu sunt un fricos în comparaţie cu el – el este adevăratul ambasador Sullivan”,  a spus diplomatul american despre unchiul său. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite