Detalii despre misiunea piloților de la bordul elicopterului Black Hawk care s-a ciocnit cu un avion de pasageri deasupra râului Potomac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei piloți care se aflau în elicopterul UH-60 Black Hawk al Armatei SUA, care s-a ciocnit cu un avion de linie miercuri seara lângă Aeroportul Național Ronald Reagan din Washington, aveau împreună mii de ore de zbor la activ și erau familiarizați cu tiparele zborurilor din preajma râului Potomac, relatează Abc News.

Un elicopter al armatei americane s-a ciocnit cu un avion de pasageri în capitala SUA FOTO EPA-EFE
Un elicopter al armatei americane s-a ciocnit cu un avion de pasageri în capitala SUA FOTO EPA-EFE

Armata a confirmat că cei trei piloți erau de la Compania Bravo, Batalionul 12 de Aviație de Luptă, cu sediul la Fort Belvoir, Virginia, la câțiva zeci de kilometri sud de Washington DC.

Zborul de antrenament de-a lungul râului Potomac era unul de rutină, de calificare pentru zborul pe timp de noapte, în care un instructor testează abilitățile unui pilot de a naviga pe diferite rute din zona Washington, care reprezintă părți cheie ale misiunii lor.

„Era un grup foarte experimentat”, a subliniat Jonathan Koziol, un ofițer în retragere, cu o experiență de peste 30 de ani în pilotarea elicopterelor armatei. Koziol face parte din Postul de Comandă Unificat creat pe Aeroportul Național Reagan pentru a coordona eforturile în urma coliziunii care a dus la prăbușirea ambelor aeronave, fără supraviețuitori.

Koziol a confirmat reporterilor, într-o conferință telefonică, că pilotul instructor avea  peste 1.000 de ore de zbor, femeia pilot care comanda zborul în acel moment avea peste 500 de ore de zbor, în timp ce șeful echipajului avea sute de ore de zbor.

Koziol a explicat că, având în vedere durata scurtă a majorității zborurilor cu elicopterul, acest număr de ore de zbor arată că toți aveau multă experiență.

Ca parte a calificărilor lor anuale, tuturor aviatorilor Armatei SUA le sunt testate abilitățile de zbor pe timp de zi și de noapte, precum capacitățile de zbor bazat doar pe dispozitivele de la bord.

O echipă de investigare a siguranței zborurilor a Centrului de pregătire pentru luptă al armatei de la Fort Novosel, Alabama, a sosit la Washington pentru a oferi suport  Comitetului Național pentru Siguranța Transporturilor, care a deschis o anchetă.

Cum se derula antrenamentul

Pilotul evaluat era la comanda zborului, dar dacă ar fi survenit o situație de urgență, instructorul ar fi preluat controlul elicopterului.

„Ambii piloți au zburat pe această rută specifică anterior pe timp de noapte, nu era ceva nou pentru niciunul dintre ei", a spus el. „Sunt piloții noștri de top care au în sarcină această regiune a Capitalei”.

Spațiul aerian din jurul capitalei americane este unul dintre cele mai aglomerate din SUA. Koziol a descris însă coridorul de zbor pentru elicoptere de deasupra râului ca  fiind unul „relativ ușor întrucât se zboară în centrul râului și este lesne de identificat, mai ales noaptea” pentru că sunt relativ puține lumini.

Ochelarii de vedere pe timp de noapte sunt disponibili pentru piloți în timpul misiunilor, dar nu sunt întotdeauna necesari, a spus Koziol, care a explicat că nu este la curent cu informația dacă piloții îi purtau la momentul în care a avut loc accidentul.

„Sunt de ajutor pe timp de noapte, evident, iar într-un mediu urban, sunt și acum folositori”. El spune că luminile strălucitoare ale Washingtonului nu ar fi putut afecta piloții, întrucât aceștia zburau deasupra râului Potomac, unde nu sunt lumini.

„Ar avea viziunea periferică a luminilor de pe ambele părți ale malului, ceea ce îi ajută de fapt să se alinieze și să știe în ce direcție merg”, a adăugat el. „Și i-ar ajuta să vadă alte avioane”.

Koziol a spus piloții ar fi putut beneficia de un ecran de urmărire în cabina de pilotaj care indică locația lor exactă, alături de sprijinul vizual.

„Aveți luminile de fiecare parte a voastră și, evident, farul rotativ de pe Reagan National pentru a indica aerodromul și tot traficul de pe el, astfel încât ei să știe exact unde se află”, a spus el.

Statisticile armatei arată că anul trecut a înregistrat cea mai mare creștere a accidentelor aviatice în mai mult de un deceniu.

Au fost 15 accidente de clasa A în Armată în anul fiscal 2024, cel mai mare număr din 2014, când s-au înregistrat 16 accidente. 

În aprilie anul trecut, armata a organizat ceea ce se numește un „stand-up” în care a consolidat antrenamentul în materie de siguranță, dar a reluat operațiunile de zbor – după o serie de incidente în care au fost implicate elicopterele Apache.

Armata a suspendat temporar aceste zboruri în urma coliziunii din martie 2023 a două elicoptere Black Hawk la Fort Campbell, când au murit nouă soldați.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite