Cum s-a destrămat prietenia dintre Trump și Musk. Dezvăluirile făcute de Steve Bannon
0Steve Bannon, fostul strateg politic al lui Donald Trump, a dezvăluit că încercările lui Elon Musk de a obține acces la informații secrete despre planurile de război au dus, în cele din urmă, la destrămarea relației acestuia cu președintele american.

Bannon, a cărui influență în primul mandat al lui Trump este comparabilă cu cea a lui Musk în al doilea, l-a catalogat pe miliardarul Tesla drept un elitist și un intrus într-o mișcare politică pe care el susține că a construit-o de la zero, scrie Daily Mail.
Potrivit lui Bannon, alianța s-a destrămat în momentul în care lui Trump i s-a interzis să-i arate lui Elon Musk planurile Pentagonului pentru un eventual război cu China.
„Se simțea. Totul s-a schimbat. Febra s-a rupt”, a declarat Bannon.
Acces limitat la informații
La sfârșitul lunii martie, Trump a respins inițial, în stilul său caracteristic de a ataca „presa falsă”, informațiile conform cărora Musk ar fi primit acces la planuri pentru un posibil conflict, cu puțin timp înaintea unei vizite la Pentagon.
Șeful Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală a sugerat chiar că intenționează să-i identifice pe cei care au „scurs” informația că Musk ar fi primit acces la documente clasificate.
Totuși, Trump a ținut o conferință de presă alături de secretarul apărării Pete Hegseth, în care a fost întrebat de ce Musk nu ar putea pur și simplu să vadă acele informații.
„Cu siguranță nu le-ai arăta unui om de afaceri care ne ajută atât de mult, care plătește un preț mare ca să ne ajute să reducem costurile... dar Elon are afaceri în China și ar fi vulnerabil din cauza asta.”
Trump a mai spus că vizita lui Musk a avut ca scop identificarea unor potențiale cazuri de „risipă, fraudă și abuz” în cadrul Pentagonului.
Hegseth a sugerat că întreaga poveste a fost creată pentru a „submina relația noastră cu Elon Musk”. Atât Trump, cât și Hegseth l-au numit pe Musk „patriot” și au spus că acesta face sacrificii mari pentru țară.
Accesul la un astfel de plan militar secret ar fi reprezentat o extindere majoră a rolului lui Musk ca sfătuitor al lui Trump, mai ales în eforturile sale de a reduce cheltuielile guvernamentale ale SUA.
Totodată, acest acces ar fi alimentat întrebările legate de posibile conflicte de interese, având în vedere că Musk conduce atât Tesla, cât și SpaceX – companii cu interese majore atât în China, cât și în relația cu Pentagonul.
Tensiuni între Bannon și Musk
Cunoscut pentru viziunea sa populistă, Bannon l-a atacat dur pe Musk, numindu-l de-a lungul timpului de la „imigrant ilegal parazitar” la „o persoană cu adevărat malefică”, trasând linii de front clare în tabăra MAGA.
Cu toate acestea, Trump a transmis clar că își dorește să-i păstreze pe amândoi aproape.
Potrivit apropiaților lui Bannon, el vede această confruntare ca pe o luptă pentru direcția viitoare a mișcării MAGA, după Trump.
„El se uită spre viitor și spune: ‘Oh nu, un străin ateu, amorale, aliniat cu Partidul Comunist Chinez, necontrolabil, va deveni liderul mișcării MAGA la un moment dat’,” a spus Raheem Kassam, redactor-șef la The National Pulse și aliat apropiat al lui Bannon. „Și cred că are dreptate să își exprime îngrijorarea în felul acesta.”
Tensiunile dintre Musk și Bannon au atins apogeul în februarie, când amândoi au urcat pe scena CPAC și au fost întâmpinați cu aplauze de aceeași audiență conservatoare.
Într-un interviu acordat The New York Times, Bannon a spus clar că ruptura dintre el și Musk este „probabil iremediabilă”.
„El tot nu e un populist naționalist, e un globalist”, a spus Bannon.
Acesta l-a criticat dur pe Musk în chestiuni legate de imigrație, în special pentru susținerea vizelor H-1B.
„Miliardarii ca Musk vor abandona MAGA în secunda în care mișcarea nu le mai servește interesele”, a avertizat Bannon în repetate rânduri.
Bannon a fost strateg-șef în timpul primului mandat al lui Trump, înainte ca cei doi să se despartă în termeni duri în 2017. A rămas însă un susținător fervent al retoricii că alegerile din 2020 au fost furate.