Cum a mai încercat Trump să anuleze alegerile pierdute în fața lui Biden. „Cazul este o vânătoare de vrăjitoare”
0Procurorii americani au prezentat noi detalii despre încercarea lui Trump de a anula pierderea alegerilor din 2020. Fostul președinte este acuzat că a acţionat în afara îndatoririlor sale făcând presiuni asupra unor oficiali de stat.
Un dosar judiciar, de 165 de pagini, a fost făcut public pe 2 octombrie de procurorii americani care îl cercetează pe Donald Trump pentru subversiune electorală, relatează Reuters.
A fost prezentată o descriere cuprinzătoare a comportamentului lui Trump după alegerile din 2020. Potrivit probelor, un angajat al Casei Albe l-a auzit pe Trump spunându-le membrilor familiei că „nu contează dacă ai câştigat sau ai pierdut alegerile. Tot trebuie să lupţi ca naiba”.
Trump a pledat nevinovat pentru cele patru acuzaţii penale care îl învinovăţesc de conspiraţie pentru obstrucţionarea certificării alegerilor de către Congres, fraudă pentru împiedicarea unor rezultate exacte şi intervenţie în drepturile de vot ale americanilor.
Mare parte din dosar se concentrează pe relaţiile lui Trump cu Mike Pence, pe atunci vicepreşedintele său, pe care Trump a încercat să îl preseze să se folosească de rolul său oficial de supraveghere a certificării de către Congres a rezultatelor alegerilor pentru a anula înfrângerea sa în 6 ianuarie 2021. Trump a ţinut atunci un discurs înainte ca susţinătorii săi să ia cu asalt Capitoliul, luptându-se cu poliţia şi făcându-i pe congresmeni să fugă pentru a-şi salva viaţa. Ei au scandat „spânzuraţi-l pe Mike Pence”.
Procurorii susţin că atunci când un consilier de la Casa Albă i-a spus lui Trump, care urmărea la televizor ştirile despre revoltă, că Pence a fost dus într-un loc sigur, Trump a răspuns „Şi ce dacă?”
De asemenea, în dosar se susţine că, la 1 ianuarie 2021, Trump l-a avertizat pe Pence că oamenii îl „vor urî de moarte” şi îl vor crede „prost” dacă nu va bloca certificarea victoriei preşedintelui democrat Joe Biden.
Purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a criticat dezvăluirile, spunând: „Acest caz este o vânătoare de vrăjitoare părtinitoare şi neconstituţională care ar trebui respinsă în întregime, împreună cu TOATE celelalte păcăleli ale democraţilor”.
Trump a respins cazul şi multiple alte urmăriri penale cu care s-a confruntat în acest an ca fiind încercări motivate politic de a-l împiedica să revină la putere.
„Mesajul unui candidat furios că va pierde puterea”
În dosar sunt descrise probele pe care procurorii intenţionează să le folosească dacă dosarul va ajunge în instanţă. Sunt oferite detalii ale conversaţiilor cu înalţi funcţionari din administraţia Trump, inclusiv cu Mike Pence şi cu şeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, care au apărut în faţa marelui juriu în timpul anchetei.
Procurorii au evidenţiat, de asemenea, o postare pe Twitter pe care Trump a trimis-o în timpul revoltei de la Capitoliu, spunând că Pence „nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit făcut” în timpul certificării alegerilor de către Congres. Procurorii au declarat că acea postare „nu a fost un mesaj trimis pentru a aborda o chestiune de interes public şi pentru a calma agitaţia; a fost mesajul unui candidat furios că va pierde puterea”.
Procurorii au prezentat dosarul în instanţă, dar judecătorul districtual Tanya Chutkan a trebuit să aprobe unele cenzurări propuse înainte ca acesta să fie făcut public.
În dosarul depus în instanţă au fost incluse fragmente din interviurile martorilor, mărturii ale marelui juriu şi probe colectate din mandatele de percheziţie în timpul anchetei. Judecătorul Tanya Chutkan analizează aceste materiale şi ar putea face publice versiuni redactate ale acestor documente, deşi avocaţii lui Trump au termen până la 10 octombrie pentru a ridica obiecţii în acest sens.
În cazul în care Trump câştigă alegerile, acesta ar putea să solicite Departamentului de Justiţie să renunţe la acuzaţii.