Critici asupra răspunsului lui Biden la conflictul Israel-Hamas. Cum ar putea influența alegerile din 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii arabi și musulmani, împreună cu aliații lor, critică răspunsul lui Joe Biden în privința conflictului dintre Israel și Hamas. Ei îi cer președintelui Statelor Unite să facă mai mult pentru a preveni o criză umanitară în Fâșia Gaza și avertizează asupra riscului ca nemulțumirile lor să influențeze alegerile din 2024.

Primarul arabo-american Abdullah Hammoud, critici la adresa lui Joe Biden FOTO Colaj X (Twitter)
Primarul arabo-american Abdullah Hammoud, critici la adresa lui Joe Biden FOTO Colaj X (Twitter)

În urma violențelor, mai mulți academicieni, activiști, membri ai comunității și oficiali ai administrației americane au ridicat critici serioase cu privire la modul în care președintele Biden a gestionat situația. Ei au atras atenția asupra lipsei de acțiune pentru obținerea unei încetări umanitare a focului, în ciuda pierderilor de vieți omenești în Fâșia Gaza, ca urmare a bombardamentelor israeliene, potrivit Reuters.

Pentru președintele Biden, aceste critici pot avea consecințe asupra planurilor sale politice din viitorul apropiat. Potrivit sondajelor de opinie, alegerile din 2024 ar putea deveni o competiție strânsă între actualul președinte și fostul președinte Donald Trump, favoritul republican.

În state precum Michigan, unde voturile sunt extrem de disputate, comunitatea arabo-americană deține o pondere semnificativă, reprezentând 5% din voturi. În Pennsylvania și Ohio, cu influență decisivă în alegeri, acest segment al populației reprezintă între 1,7% și 2%. În 2020, președintele Biden a câștigat în aceste state cu diferențe foarte mici de voturi în comparație cu Donald Trump.

Cu toate acestea, nu este clar dacă americanii arabi și musulmani se vor alătura susținătorilor lui Trump, dar unii activiști sugerează că ar putea alege să nu participe la alegeri sau să nu-l voteze pe Joe Biden.

Eșecul lui Biden, prin ochii arabilor și musulmanilor americani

Americanii arabi și musulmani condamnă atacurile lansate de Hamas asupra civililor israelieni în octombrie, care au dus la moartea a 1.400 de persoane. Cu toate acestea, ei consideră că răspunsul israelian a fost disproporționat și că eșecul președintelui Biden de a condamna bombardamentele ridică semne de întrebare cu privire la promisiunea sa de a avea o politică externă „centrată pe drepturile omului”.

Oficialii americani s-au alăturat inițiativei ONU și Canadei, marți, pentru a facilita o pauză în atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza, astfel încât alimente, apă și medicamente să poată ajunge la civilii palestinieni.

Primar arabo-american din Dearborn, Michigan, unde se află cea mai mare populaţie musulmană pe cap de locuitor din SUA, Abdullah Hammoud, a condamnat incapacitatea președintelui Biden de a critica amenințările israeliene privind întreruperea furnizării de apă, energie electrică și alimente pentru peste două milioane de palestinieni din Fâșia Gaza.

Linda Sarsour, fost director executiv al Asociației Arabe Americane din New York, a susținut că musulmanii americani ar trebui să condiționeze donațiile politice de schimbarea politicilor.

Susținerea pe care președintele Biden a arătat-o noilor ajutoare SUA destinate Israelului, în valoare de peste 14 miliarde de dolari, a stârnit, de asemenea, critici.

Temerile musulmanilor și arabilor din SUA, numiți în funcții

Chiar dacă Joe Biden a numit mai mulți arabi americani și musulmani în posturi politice decât oricare alt predecesor, diversitatea sa nu pare să fi influențat politica sa, el autodeclarându-se „sionist”.

Unii dintre arabi și musulmani americani numiți în funcții se tem de reacții și represalii și sunt îngrijorați pentru membri ai familiilor lor din regiune. Casa Albă susține că este conștientă de criticile primite și a întreprins întâlniri cu oficialii guvernamentali și membrii comunității pentru a discuta situația.

Secrețarul de stat, Antony Blinken, a recunoscut dificultățile personale cu care se confruntă unii angajați și s-a întâlnit cu liderii comunităților palestiniene, arabo-americane și grupuri de evrei americani pentru a discuta situația în curs.

Josh Paul, unul dintre oficialii de rang înalt din Departamentul de Stat, cu o experiență de 11 ani, a demisionat recent. El a ridicat probleme legate de furnizarea „oarbă de arme letale Israelului în timp ce oamenii din Gaza se confruntă cu distrugerea”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite