Coreea de Nord, un nou actor în războiul din Ucraina. Kim Jong Un ar putea trimite 100.000 de soldați lui Putin

0
0
Publicat:

Coreea de Nord ar putea trimite până la 100.000 de militari pentru a ajuta Rusia dacă alianța dintre Phenian și Moscova continuă să se consolideze, relatează Bloomberg citnd surse familiare cu evaluările țărilor G20.

soldati nord coreeni/ FOTO:Facebook

Informațiile vin pe fondul unui parteneriat tot mai strâns între președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un, o alianță care ridică îngrijorări majore printre aliații occidentali. Deși această desfășurare de forțe militare nu este iminentă, analiștii spun că dacă va avea loc, trupele nord-coreene vor fi trimise în rotații succesive, în loc de o singură mobilizare masivă.

Ambasadorul Ucrainei în Coreea de Sud, Dmitro Ponomarenko, a tras un semnal de alarmă similar la începutul lunii, când a declarat că Kievul se așteaptă ca până la 15.000 de soldați nord-coreeni să fie desfășurați în regiunea Kursk din Rusia, dar și în zonele ocupate din estul Ucrainei. Trupele ar urma să fie rotite la câteva luni, un scenariu care confirmă îngrijorările tot mai mari cu privire la implicarea regimului de la Phenian în conflict.

Oficialii sud-coreeni nu au dorit să comenteze aceste informații, iar decizia lui Kim de a trimite trupe pentru a sprijini ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei provoacă tensiuni majore. Aliații Ucrainei consideră că această cooperare militară riscă să agraveze conflictul deja devastator, cel mai mare de pe continentul european de la Al Doilea Război Mondial încoace. În plus, există temeri că implicarea Coreei de Nord ar putea afecta echilibrul de securitate din regiunea Indo-Pacific, unde rivalitatea dintre China și Statele Unite este în creștere.

Problema va fi discutată de mai mulți lideri la summitul G-20 din Brazilia

Problema va fi discutată de mai mulți lideri la summitul G-20 din Brazilia, săptămâna aceasta, inclusiv de cancelarul german Olaf Scholz, care plănuiește să abordeze subiectul în discuția sa cu președintele chinez Xi Jinping. Scholz i-a transmis deja lui Putin, într-un rar apel telefonic, că trimiterea de trupe nord-coreene în Ucraina ar însemna o „escaladare gravă” a războiului.

Scholz speră că Xi va interveni pentru a preveni acest nou episod de escaladare a conflictului, folosindu-și influența asupra Rusiei și Coreei de Nord, spun oficialii germani. Între timp, parteneriatul dintre Kim și Putin alimentează speculațiile că războiul devine din ce în ce mai globalizat, iar discuțiile dintre Scholz și Xi vor trebui să abordeze acest aspect nou și periculos al conflictului.

În același timp, la summitul APEC din Lima, Peru, desfășurat săptămâna trecută, îngrijorările legate de sprijinul nord-coreean pentru Rusia au fost, de asemenea, discutate în culisele reuniunii.

China, cel mai important aliat al lui Putin și al lui Kim în ultimii ani, a adoptat o poziție publică rezervată privind această desfășurare de trupe nord-coreene. Însă tăcerea Beijingului sugerează că Xi Jinping ar putea fi nemulțumit de această colaborare. Parteneriatul Kim-Putin vine într-un moment delicat pentru China, care se confruntă cu presiuni economice și riscuri generate de posibilele sancțiuni comerciale ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, când acesta va reveni la Casa Albă. De asemenea, această alianță slăbește argumentul Beijingului conform căruia SUA nu ar trebui să aibă alianțe militare în regiunea Indo-Pacific.

„China nu permite apariția conflictului și instabilității pe Peninsula Coreeană și nu va rămâne nepăsătoare atunci când securitatea sa strategică și interesele sale fundamentale sunt amenințate”, a declarat Xi Jinping în timpul discuțiilor sale cu președintele SUA, Joe Biden, la summitul APEC din Lima.

Coreea de Nord a trimis peste 10.000 de soldați pentru a lupta alături de armata lui Putin

Până în prezent, Coreea de Nord a trimis peste 10.000 de soldați pentru a lupta alături de armata lui Putin în regiunea Kursk, unde forțele ucrainene au ocupat o parte din teritoriul de graniță în urma unei incursiuni surpriză din august. În schimb, Rusia oferă sprijin financiar și ajută Coreea de Nord să-și îmbunătățească capabilitățile militare.

Seulul a avertizat că există o „probabilitate ridicată” ca regimul de la Phenian să caute să obțină tehnologie militară de ultimă oră din Rusia, inclusiv tehnologii legate de arme nucleare tactice, rachete balistice intercontinentale și submarine cu rachete balistice.

În plus față de trupe, Coreea de Nord a furnizat și milioane de obuze de artilerie și alte echipamente către Rusia. Potrivit unui raport publicat de Financial Times, citând surse din serviciile secrete ucrainene, Phenianul a furnizat Moscovei și sisteme de rachete și artilerie cu rază lungă de acțiune.

Kievul solicită de luni de zile aliaților să îi permită utilizarea armelor furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare adânc în teritoriul rusesc, ca răspuns la atacurile Moscovei, inclusiv asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite