Conspiraţia QAnon. Ce fac „soldaţii” lui Q după înfrângerea lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
QAnon la un miting pro-Trump FOTO EPA-EFE
QAnon la un miting pro-Trump FOTO EPA-EFE

Înfrângerea suferită de Donald Trump în duelul pentru Casa Albă cu Joe Biden îi determină pe susţinătorii conspiraţionişti ai preşedintelui american în exerciţiu să-şi imagineze noi teorii ale complotului pentru a nu-şi pierde speranţa, relatează France TV Info.

Victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite pune la încercare mişcarea QAnon. În opinia simpatizanţilor săi, Donald Trump este un personaj eroic, cvasimesianic, aflat în război cu o reţea de pedofili şi satanistă care guvernează în secret Statele Unite, chiar lumea, de câteva decenii încoace. O reţea care va cădea într-o bună zi, când eroul se va ridica şi îi va aresta pe membrii ei. Doar că aşa-zisul erou a căzut înainte de îndeplinirea aşa-zisei profeţii, fapt ce a produs dezamăgire şi a necesitat o regrupare.

Tăcerea lui „Q”

Disperaţi după înfrângerea lui Trump, adepţii QAnon se confruntă totodată cu o nelinişte: tăcerea ghidului lor, Q. Internautul anonim care a răspândit teoria sus-amintită în întreaga lume încă de la începutul mandatului lui Trump este dat dispărut acum. Ultimul său mesaj datează din dimineaţa alegerilor şi constă într-o promisiune: „Împreună vom câştiga”. Apoi nimic. „Nu înţeleg de ce Q nu mai trimite mesaje”, scrie un urmăritor de-al său a doua zi după scrutin. „Da, cred că avem nevoie de o reasigurare acum”, reacţionează un alt urmăritor, citat de Marc-André Argentino, un doctorand la Universitatea Concordia din California care studiază modul în care grupurile extremiste îşi difuzează propaganda pe internet. Pe Reddit, spune doctorandul, adepţii QAnon denunţă rezultatul alegerilor şi se arată profund dezamăgiţi. Frustarea lor concurează cu furia.

„Unii din QAnon sunt descurajaţi şi aşteaptă un cuvânt din partea lui (Q, n. red.). Alţii spun că dacă nu mai publică nimic, atunci procedează astfel pentru a da de înţeles comunităţii că nu mai are nevoie de el”, afirmă pentru France TV Info eseistul Tristan Mendès France.

„Ai încredere în plan”

În spiritul reasigurării, mulţi repetă una dintre formulele sacre ale QAnon: „Ai încredere în plan”. „Ţineţi-vă bine, lupta noastră este abia la început”, scrie unul dintre „soldaţii digitali” ai lui Q. „Patrioţii controlează situaţia”, adaugă un altul cu referire la un lung mesaj al lui „Joe M”, un membru influent al mişcării.

„Există numeroase mesaje de încurajare de acest tip, ceea ce indică  nevoia de reasigurare şi denotă o postură defensivă”, apreciază Tristan Mendès France.

„Sincer, QAnon este atât de centrată pe Trump, încât există puţine speranţe că adepţii săi vor accepta înfrângerea până când nu o va face Trump însuşi. Şi chiar şi în acest caz nu există o garanţie”, observă Travis View, cercetător în conspiraţionism, într-un interviu acordat Vice.

Prin urmare, retorica conspiraţionistă a QAnon se adaptează la un nou scenariu. Este un scenariu desprins din acuzaţiile formulate după alegeri de către Donald Trump, şi anume că Joe Biden a fraudat, iar presa induce în eroare poporul american. „Statul profund şi-a folosit toate armele pentru a da jos administraţia americană”, susţine un simpatizant QAnon pe contul său de Twitter. Dar, în opinia lor, recursurile în justiţie şi renumărarea voturilor vor scoate adevărul la iveală. Victoria lui Donald Trump şi a QAnon va fi atunci totală, sunt convinşi ei.

Obsedaţi de tema fraudei electorale, „soldaţii” QAnon caută dovezi, dar nu fac decât să distribuie fotografii şi filmuleţe îndoielnice. Acuzaţia de fraudă în Wisconsin a apărut iniţial în cadrul comunităţii QAnon de pe reţeaua de socializare Parler, devenită cuibul extremei drepte americane, iar de acolo s-a rostogolit pe Twitter şi Facebook. Evident, nu a avut cum să-i scape din vedere lui Donald Trump.

O escaladare a zvonurilor conspiraţioniste

Expresia „Watch the water”, atât de vehiculată de Q, ia un sens nou, remarcă Politifact. Apa („water”) ia sensul de filigran („watermark”) întins ca o capcană democraţilor pentru a le descoperi „voturile ilegale”. Teoria se regăseşte pe grupul de Facebook „Stop the Steal”, blocat între timp.

Denunţarea aşa-ziselor fraude nu se limitează la reţelele de socializare. Conspiraţioniştii QAnon se adună în faţa unor centre electorale şi protestează alături de activiştii lui Trump. La Phoenix, în Arizona, Jake A., supranumit „Lupul din Yellowstone”, a fost observat coordonând mulţimea adunată în faţa unui centru electoral pentru a supraveghea intrările şi ieşirile jurnaliştilor ca urmare a apariţiei unor zvonuri precum că transportă buletine cu voturi false. O prezenţă QAnon care a stârnit îngrijorări în rândul autorităţilor, cum s-a întâmplat mai ales la Philadelphia, unde doi suspecţi înarmaţi au fost arestaţi joia trecută în faţa Convention Center. Potrivit primelor elemente ale anchetei, cei doi suspecţi, care aveau în maşina lor autocolante marca Q, ar fi venit înarmaţi în faţa centrului respectiv pentru a împiedica aducerea unor buletine cu voturi false.

Dacă Donald Trump a pierdut alegerile, ideologia QAnon a câştigat, în schimb, teren, notează The Atlantic. Mişcarea conspiraţionistă a fost susţinută de un preşedinte care i-a răspândit teoriile de cel puţin 265 de ori pe Twitter, potrivit unei numărători efectuate de Media Matters, un ONG apropiat democraţilor specializat în verificarea informaţiilor provenite din mass-media conservatoare. După patru ani de administraţie Trump, QAnon s-a fixat atât în mintea unor americani, cât şi în cea a unor europeni.

A câştigat teren inclusiv în Partidul Republican. Conform Media Matters, 97 de republicani de rang înalt au îmbrăţişat teoriile QAnon. Mai mult chiar, două fervente suporteriţe ale mişcării conspiraţioniste au fost alese în Camera Reprezentanţilor: Marjorie Taylor Greene în Georgia şi Lauren Boebert în Colorado. Dovadă că ea s-a constituit într-o forţă electorală solidă, conchide France TV Info.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite