Cine a devenit cea mai puternică femeie din America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democraţii preiau controlul Camerei Reprezentanţilor, astăzi, după ce au câştigat mai multe locuri decât republicanii, în noiembrie, în alegerile de la jumătate de mandat . Lidera lor, Nancy Pelosi, va redeveni, astfel, cea mai puternică femeie din America.

UPDATE Democrata Nancy Pelosi a fost aleasă, oficial, preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, în urma alegerilor de la jumătate de mandat din noiembrie 2018 - o revenire istorică la conducerea celei de-a treia cele mai importante instituţii politice americane.

Pentru a-şi lua înapoi titlul de femeia cea mai puternică a politicii americane, Nancy Pelosi şi-a onorat reputaţia de strateg capabil, zdrobind, fără a face valuri, adversarii din Partidul Democrat. Acum va avea nevoie de acest simţ tactic pentru a-I ţine piept preşedintelui republican, Donald Trump.

La 78 de ani, Nancy Pelosi va prelua, joi, şefia Casei Reprezentanţilor din Congresul SUA.

O funcţie pe care o cunoaşte bine pentru că a mai deţinut-o între 2007 şi 2010, atunci fiind prima femeie din istoria americană preşedinte al Camerei.

A treia funcţie în stat , după preşedinte şi vicepreşedinte, şefa Camerei Reprezentanţilor  îşi începe mandatul cu o primă provocare pentru Donald Trump: votarea legii bugetului pentru a debloca activitatea administraţiei federale paralizată din 22 decembrie din cauza refuzului democraţilor de a aproba cererea preşedintelui SUA de a finanţa construcţia unui zid la frontiera cu Mexicul. 

Acum analiştii se întreabă cine va ceda primul Donald Trump sau „Doamna Speaker“.  „Nimeni nu a câştigat vreodată un pariu împotriva lui Nancy Pelosi", a declarat miercuri fiica ei, Alexandra. „Ea este tipul care vă rupe capul fără să vă daţi seama că sângeraţi", a spus aceasta ironic.

Donald Trump şi Nancy Pelosi nu sunt la prima loc confruntare. Republicanul a făcut o campanie electorală înfricoşătoare, denunţând establishmentul democrat. Alţi conservatori denunţă „aroganţa“ acestei soţii de milionar.

Nancy Pelosi poate, în fruntea noii majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, să blocheze programul preşedintelui Trump.

Mai important, probabilitatea unei proceduri de punere sub acuzaţie împotriva lui Donald Trump creşte foarte mult, în timp ce democraţii pot deschide anchete parlamentare pentru suspiciuni de înţelegeri secrete între echipa de campanie a miliardarului şi Rusia, în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Pelosi a spus că se opune acestei proceduri de "impeachment", explicând că problema va mobiliza doar suporterii preşedintelui. Dar nu este exclusă o schimbare, mai ales dacă apar dovezi concrete .

Considerată a fi o moderată , este o apărătoare a drepturilor minorităţilor sexuale şi a dreptului la avort.Mama a cinci copii, Nancy D'Alesandro s-a născut pe 26 martie 1940 în Baltimore, într-o familie catolică italieno-americană. Tatăl şi fratele său au fost primari ai acestui mare oraş.

Absolventă a Colegiului Trinity din Washington, s-a mutat la San Francisco împreună cu soţul ei, Frank Pelosi, care a a ajuns milionar.

A urcat treaptă cu treaptă în ierarhia Partidului Democrat şi a câştigat, la 47 de ani, primele sale alegeri pentru Congres. În 2003, ea a devenit şefa minorităţii democrate.Pentru a reuşi în lumea politică americană, spune ea, trebuie să fii capabil să "încasezi lovituri". 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite