Chelsea Manning ajunge din nou după gratii după ce a refuzat să depună mărturie împotriva lui Julian Assange

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chelsea Manning FOTO Arhivă
Chelsea Manning FOTO Arhivă

Fosta analistă a serviciilor secrete americane Chelsea Manning a fost trimisă din noul a închisoare joi noaptea după ce aceasta a refuzat să coopereze cu autorităţile americane „Prefer să mor de foame”, a explicat Manning, citată de The Guardian.

Manning i-a spus judecătorului dintr-un tribunal federal din Alexandria, Virginia, că preferă să „moară de foame” decât să se conformeze la solicitarea statului şi să depună o mărturie în faţa marelui judiu.

După ce a stat deja 62 de zile în închisoare, dintre care 28 la izolare, Manning riscă acum să rămână în custodia autorităţilor alte 18 luni.

Decis să o facă pe fosta analistă să forbească, judecătorul american a supus-o pe Manning la o sancţiune financiară. Dacă aceasta va refuza în continuare să depună mărturie şi rămâne în închisoare mai mult de 30 de zile, atunci va fi amendată cu 500 de dolari pentru fiecare zi petrecută în spatele gratiilor. După 60 de zile amenda va creşte la 1.000 de dolari pe zi.

Presiunea autorităţilor din Virginia este dată de intenţia lor de a obţine destule materiale pentru a declanşa un proces final împotriva lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks. Totuşi, se va doveri greu ca Manning să vorbească, după ce, în ziua în care a fost eliberată din închisoare, aceasta a declarat că „nu voi fi de acord niciodată să depun mărturie în faţa acestui sau altui mare juriu. Guvernul ştie că nu pot fi forţată”, a subliniat Chelsea Manning.

Mannig a fost acuzată în 2013 printre altele de spionaj după ce mai multe documente militare au ajuns la Wikileaks, însă ulterior sentinţa a fost comutată.

Ea a fost eliberată deoarece a expirat perioada în care putea fi reţinută pentru faptul că nu a prezentat dovezi, însă a trebuit să se prezinte din nou în faţa juriului pe 16 mai. Avocaţii ei au comunicat atunci că cel mai probabil va fi reţinută din nou, ea primind o nouă citaţie chiar înainte de eliberare. Aceştia au precizat că clienta lor îşi va menţine refuzul de a răspunde la întrebări „şi că va folosi toate mijloacele legale pentru a dovedi că refuzul ei de a depune mărturie este întemeiat”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite