Chelsea Manning, eliberată din închisoare deşi a refuzat să depună mărturie în ancheta privind Wikileaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta analistă a serviciilor secrete americane Chelsea Manning a fost eliberată joi din închisoare, în ciuda refuzului de a depune mărturie în ancheta privind Wikileaks, relatează CNN.

Manning se afla în custodia poliţiei din martie în urma hotărârii unui tribunal din Virginia.

Ea a refuzat să răspundă la întrebări suplimentare despre Wikileaks motivând că a depus deja mărturie în procesul său din 2013.

Mannig a fost acuzată în 2013 printre altele de spionaj după ce mai multe documente militare au ajuns la Wikileaks, însă ulterior sentinţa a fost comutată.

Ea a fost eliberată deoarece a expirat perioada în care putea fi reţinută pentru faptul că nu a prezentat dovezi, însă va trebui să se prezinte din nou în faţa juriului pe 16 mai.

Avocaţii ei au comunicat că cel mai probabil va fi reţinută din nou ea primind o nouă citaţie chiar înainte de eliberare. Aceştia au precizat că clienta lor îşi va menţine refuzul de a răspunde la întrebări „şi că va folosi toate mijloacele legale pentru a dovedi că refuzul ei de a depune mărturie este întemeiat”.

Mannig a fost arestată în 2010 în Irak deoarece a dezvăluit peste 700.000 de documente, videouri şi telegrame diplomatice confidenţiale site-ului anti-secrete guvernamentale Wikileaks.

În apărarea sa, Manning a spus că a făcut acest lucru doar pentru a suscita dezbateri despre politicile externe, în timp ce oficialii americani susţin că punerea lor în circulaţie ameninţă multe vieţi.

Mannig a fost condamnată la 35 de ani închisoare fiind găsită vinovată de 20 de capete de acuzare legate de scurgerile de informaţii, însă în 2017 preşedintele Obama i-a micşorat pedeapsa pe motiv că este „disproporţionată” în raport cu infracţiunile comise. Sentinţa este cea mai severă din istoria SUA pentru infracţiunile de acet tip.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite