Ce urmează după alegerile din SUA. De ce durează 11 săptămâni până când Trump ajunge la Casa Albă?
0Donald Trump a acceptat invitaţia la Casa Albă de la preşedintele Joe Biden, a transmis miercuri echipa de campanie a candidatului republican la alegerile din SUA, potrivit DPA.
Candidatul republican victorios în alegerile prezidențiale este pregătit pentru un al doilea mandat istoric în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii, după ce a învins-o în cursa pentru Casa Albă pe actuala vicepreședintă a SUA, democrata Kamala Harris.
Președintele în exercițiu al SUA, Joe Biden, l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita pentru victorie şi i-a adresat invitaţia la Casa Albă pentru a asigura o tranziţie liniştită între administraţii, a declarat purtătorul de cuvânt al echipei de campanie a republicanului, Steven Cheung. "Preşedintele Trump aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea, care va avea loc în curând, şi a apreciat foarte mult apelul", a adăugat el.
Procedural, transferul de putere în cea mai mare democrație a lumii se desfășoară pe o perioadă de aproape trei luni.
În timp ce în Franţa noul preşedinte preia puterea după 10 zile, iar în Marea Britanie a doua zi după alegeri, în Statele Unite Donald Trump va trebui să aştepte până pe 20 ianuarie 2025 pentru a se întoarce la Casa Albă.
Iniţial, perioada de aşteptare era şi mai lungă. Până în 1933, preşedinţii americani aşteptau patru luni, până în martie, pentru a prelua funcţia. Schimbarea a venit în timpul Marii Depresiuni, când ţara se confrunta cu un şomaj record de 25%, iar Franklin D. Roosevelt trebuia să aştepte să preia frâiele de la Herbert Hoover. Atunci s-a adoptat al 20-lea amendament la Constituţie, care a mutat data inaugurării pe 20 ianuarie, potrivit Deutsche Welle.
Principalul motiv pentru această perioadă lungă este complexitatea sistemului electoral american. După noaptea alegerilor, fiecare stat trebuie să certifice rezultatele locale, numere voturile sosite după alegeri (de exemplu, de la americanii din străinătate), să rezolve eventualele dispute electorale şi să trimită lista oficială de electori către Colegiul Electoral.
Abia la mijlocul lunii decembrie, electorii se reunesc pentru a-şi exprima voturile oficiale, care sunt apoi trimise Congresului. Pe 6 ianuarie, Congresul numără aceste voturi şi anunţă oficial câştigătorul. În această perioadă, viitorul preşedinte îşi formează şi cabinetul.
„Este un artefact istoric", explică Michael Berkman, profesor de ştiinţe politice la Universitatea de Stat Pennsylvania. „În 1789, când s-a scris Constituţia, era nevoie de mult timp pentru ca oamenii să călătorească din cele 13 state originale până la New York, unde era atunci capitala".
Odată decis învingătorul, președintele ales anunță echipa de tranziție care trebuie să pregătească transferul de putere, în colaborare cu fosta administrație prezidențială. Echipa va trasa prioritățile mandatului și candidații pentru posturile de ministru, în condițiile în care în America președintele este și șeful executivului și al armatei.
Noua echipă va avea dreptul să primească informații clasificate privind securitatea, astfel încât să poată gestiona eventuale amenințări la nivel global.
Evenimentul are loc pe treptele Capitoliului, în prezența a sute de mii de americani și este urmat de o paradă și o baie de mulțime a noului președinte, însoțit de Prima Doamnă.
Tradițional, la depunerea jurământului participă și fostul președinte Totul este gândit ca o celebrarea a democrației, în stil american. În 2021, Donald Trump a refuzat însă să pariticipe la ceremonia de depunerea a jurământului de către Joe Biden.
Transferul de putere între momentul declarării învingătorului și inaugurarea noului președinte a căpătat o greutate sporită, după precedentul atacului asupra Capitoliului din 2021. Atunci, Trump a refuzat să accepte înfrângerea în fața democratului Joe Biden, acuzând fraudarea scrutinului. El și-a îndemnat suporterii să meargă la Congres. Violențele care au urmat au șocat o lume întreagă.