Barack Obama avertizează despre pericolul unui atac terorist cu arme nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a încheiat vineri summitul pe tema securităţii nucleare de la Washington cu o conferinţă de presă în care a avertizat asupra consecinţelor care ar putea fi produse de un eventual atac terorist cu arme nucleare.

„Pericolul ca o grupare teroristă să obţină şi să folosească o armă nucleară este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii mondiale” a declarat preşedintele american, care a găzduit pentru ultima dată summitul anual din această poziţie.

Obama a declarat că nu există informaţii care să indice faptul că vreo grupare teroristă ar fi făcut rost de materialele radioactive necesare pentru producerea unui focos nuclear sau a unei bombe murdare, însă a precizat că un atac terorist cu arme nucleare ar fi o „catastrofă cu ramificaţii globale timp de decenii, care ar schimba lumea.”

„Cea mai eficientă apărare împotriva terorismului nuclear constă în securizarea totală a materialelor, pentru a ne asigura că nu vor ajunge în mâini greşite” a adăugat Obama.

Summitul de anul acesta va fi şi ultimul de acest fel, însă Obama speră ca preşedintele ales în luna noiembrie să continue pe linia trasată de administraţia sa de dezarmare nucleară. La începutul primului său mandat, preşedintele american a lansat viziunea unei planete lipsite de arme nucleare.

Dar progresul în acest domeniu a fost îngreunat, mai ales în ultimii ani, de factori precum răspândirea ameninţării teroriste, comportamentul imprevizibil al Coreei de Nord şi înrăutăţirea relaţiilor dintre Rusia şi Occident.

Grupările teroriste din Orientul Mijlociu au avut multe tentative de a achiziţiona materiale radioactive, momentan fără succes, deşi Statul Islamic a experimentat cu folosirea armelor chimice în Siria şi Irak. De asemenea, Coreea de Nord şi-a continuat programul nuclear imprevizibil, susţinând că a testat cu succes o bombă cu hidrogen şi că au reuşit miniaturizarea de focoase nucleare, încât să poată fi montate pe rachete balistice cu rază lungă de acţiune.

Însă probabil cel mai mare impediment îl reprezintă înrăutăţirea relaţiilor dintre Statele Unite/NATO şi Rusia, care deţin combinat 90% din arsenalul nuclear al omenirii. Rusia a boicotat summit-ul de la Washington.

Preşedintele american a notat însă că Iranul respectă, în mare, prevederile acordului nuclear semnat anul trecut, iar în cazul în care ar decide încălcarea tratatului, timpul minim în care ţara persană ar putea construi urgent o armă nucleară a crescut de la 2-3 luni la cel puţin un an.

„Donald Trump nu ştie mai nimic despre politica externă, securitatea nucleară sau lume în general”

Obama s-a folosit de conferinţa de presă pentru a transmite săgeţi în direcţia favoritului pentru obţinerea nominalizării republicane la alegerile prezidenţiale, Donald Trump, criticând declaraţiile acestuia privind situaţia din Peninsula Coreeană. 

Controversatul om de afaceri a sugerat în această săptămână că Statele Unite ar trebui să lase Japonia şi Coreea de Sud să-şi dezvolte propriul arsenal militar pentru a face faţă comportamentului eratic al Coreei de Nord fără ajutor american, şi a declarat că înarmarea nucleară a acestor ţări „va avea loc oricum”.

„Persoana care a făcut aceste declaraţii nu ştie mai nimic despre politică externă sau securitate nucleară sau Peninsula Coreeană, sau despre lume în general” a spus Obama, referindu-se la Trump. „Alianţele Statelor Unite cu Japonia şi Coreea de Sud sunt cheie pentru prezenţa Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific (...) Nu vrem pe cineva în Biroul Oval care nu recunoaşte importanţa acestora.”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite