Iohannis: „România şi-a asumat o serie de noi angajamente la Summitul privind Securitatea Nucleară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi-a asumat noi angajamente pe tema securităţii nucleare, la summitul de la Washington, printre care consolidarea capacităţilor naţionale pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear şi îmbunătăţirea securităţii transportului materialelor nucleare şi radioactive, a anunţat Iohannis.

"Am anunţat o serie de noi angajamente pe care România şi le-a asumat cu acest prilej, şi anume: consolidarea capacităţilor naţionale pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear, îmbunătăţirea securităţii transportului materialelor nucleare şi radioactive prin implementarea unui sistem-pilot de depistare a circulaţiei şi transportului surselor radioactive, dezvoltarea şi implementarea unui curs naţional de training pe tema culturii securităţii nucleare şi o nouă contribuţie voluntară la Fondul de Securitate Nucleară al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică", a declarat sâmbătă preşedintele Klaus Iohannis, la finalul summitului privind securitatea nucleară, găzduit de preşedintele american Barack Obama.

Iohannis a amintit în cadrul summit-ului de realizările României în domeniul nuclear şi a subliniat că ţara noastră aplică cele mai stricte reguli pentru gestionarea şi manipularea materialelor nucleare şi pentru combaterea traficului ilicit cu astfel de materiale şi mai ales a terorismului nuclear.

Preşedintele a vorbit şi despre regiunea Mării Negre, în contextul securiţii nucleare, şi a pledat pentru intensificarea cooperării în regiune, în materie de securitate.

"M-am referit, de asemenea, la provocările de securitate cu care se confruntă regiunea Mării Negre. Acestea sunt cât se poate de relevante în contextul discuţiei despre întărirea securităţii nucleare şi prevenirea terorismului nuclear. Cred că regiunea Marii Negre este crucială nu doar pentru securitatea regională, ci şi pentru cea euroatlantică în ansamblu. Din acest motiv am pledat pentru ca această regiune să beneficieze de o atenţie specială în arhitectura de securitate şi pentru o intensificare a cooperării strategice pe acest palier", a spus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a anunţat că la Comunicatul de la Washington au fost anexate cinci Planuri de acţiune dedicate rolului organizaţiilor şi iniţiativelor internaţionale active în domeniul securităţii nucleare şi că statele participante au reconfirmat voinţa politică de a continua eforturile în domeniul securităţii nucleare şi prevenirii terorismului nuclear.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri