Avionul care îşi modifică forma: NASA l-a testat cu succes. Aripile mai flexibile vor ajuta la protejarea mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avionul care îşi modifică forma a fost testat cu succes de NASA. Noul design al aripilor ar putea pune capăt existenţei flapsurilor convenţionale folosite la zborurile comerciale, economisind cu până la 12% combustibil şi reducând efectul nociv asupra mediului înconjurător, notează Mashable.

Încă de anul trecut, cercetătorii NASA au realizat teste, în colaborare cu Laboratorul de cercetare al Forţelor Aeriene ale SUA şi cu firma privată FlexSys Inc., pentru a crea avionul care îşi modifică forma. Mai precis, acum au testat cu succes flapsuri care îşi schimbă poziţia în zbor.

Aripile ACTE (Adaptive Compliant Trailing Edge) sunt proiectate să treacă printr-o gamă largă de poziţii în timpul unui zbor care fac ca aripa să semene mai mult cu cea a unei păsări, notează BBC.

image

Avionul care îşi modifică forma FOTO FlexSys

Încheierea cu succes a acestei campanii este un mare pas pentru proiectul privind o aviaţie responsabilă faţă de mediu. Aceasta este prima dintr-o serie de opt demonstraţii ale acestui proiect şi este menită să reducă impactul aviaţiei asupra mediului înconjurător“, a declarat managerul proiectului Fay Collier.

NASA a testat prima dată avionul care îşi modifică forma vara trecută. Cercetătorii au înlocuit flapsurile de aluminiu, specifice liniilor aeriene comerciale, cu „ansambluri avansate care-şi modifică forma“, se arată într-un comunicat al Laboratorului de cercetare al Forţelor Aeriene.

Ce avantaje are avionul care îşi modifică forma

„Flapsurile flexibile“ au potenţialul de a îmbunătăţi eficienţa aerodinamică a avioanelor, economisind combustibilul cu până la 12%, şi de a reduce zgomotul generat în timpul decolărilor şi aterizărilor cu până la 40%, potrivit NASA.

După cum au arătat descoperiri anterioare, mici modificări în designul avionului pot avea o importanţă majoră în eficienţa energetică. De exemplu, designul puţin modificat al aripilor la anumite avioane Airbus poate economisi 4% din combustibil.

NASA lucrează şi la alte proiecte, inclusiv la o tehnologie nouă pentru coada avioanelor. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite