Autorităţile americane îşi schimbă politica. Publicul va fi informat cu privire la atacurile cibernetice externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: 123EF/Arhivă
Foto: 123EF/Arhivă

Departamentul american al Justiţiei a anunţat joi o nouă politică referitoare la atacurile cibernetice ale altor ţări împotriva Statelor Unite. Astfel, relatează Reuters, publicul american va fi informat despre operaţiuni similare celor pe care le-ar fi derulat Rusia în timpul campaniei prezidenţiale din Statele Unite din 2016.

Până acum, autorităţile americane au fost reticente în ceea ce priveşte expunerea unor astfel de operaţiuni străine, considerând că aducerea lor la cunoştinţa publicului ar putea fi considerată o modalitate de a influenţa electoratul.

Totuşi, potrivit adjunctului procurorului general al SUA, Rod Rosenstein, avertizarea populaţiei poate contribui la reducerea efectelor atacurilor şi le poate permite americanilor să ia decizii pe baza unor informaţii mai bune.

„Demascarea publică a acestor scheme este o cale importantă pentru a le neutraliza“, a explicat Rosenstein la Forumul de Securitate Aspen, anunţând această nouă politică. „Poporul american are dreptul să ştie dacă guverne străine îl atacă prin propagandă“, a continuat el.

Politica pe care a anunţat-o vine ca urmare a unui raport al grupului operativ în domeniul cibernetic şi digital al Departamentului Justiţiei, înfiinţat în februarie. Documentul stabileşte reguli pentru deciziile de informare a publicului, a grupurilor private şi a firmelor despre atacurile clandestine.

În acest timp, directorul comunităţii americane a informaţiilor, Dan Coats, a afirmat că ameninţarea din partea Rusiei continuă şi este omniprezentă înaintea alegerilor din noiembrie pentru Congresul Statelor Unite.

Iar secretarul american pentru securitate internă, Kirstjen Nielsen, a declarat că ţara sa trebuie să fie pregătită pentru încercările Rusiei de a influenţa alegerile care vor avea loc anul acesta în toate cele 50 de state americane. 

Potrivit lui Nielsen, nu există nicio îndoială privind amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, în 2016.

„Nu cred că există vreo îndoială în comunitatea de informaţii sau la DHS (Departamentul pentru Securitate Internă - n. red.) că ruşii au încercat să se infiltreze şi să interfereze cu sistemul nostru electoral. Nu cred că există vreo îndoială că au făcut-o şi cred că ar trebui să fim pregătiţi cu toţii, dată fiind această capacitate şi voinţă, să o facă din nou“, a spus Nielsen.

Totuşi, secretarul american pentru securitate internă a precizat că nu a văzut nicio dovadă că tentativele de pătrundere în infrastructura electorală a SUA au fost făcute cu scopul de a favoriza un anumit partid. „Scopul general este de a semăna discordie“, a spus ea.

Subiectul amestecului Rusiei în alegerile din SUA a revenit săptămâna aceasta în atenţie în contextul în care, după summitul americano-rus de luni de la Helsinki, preşedintele Donald Trump a fost aspru criticat pentru că nu l-a acuzat public pe omologul său rus, Vladimir Putin, de ingerinţă în alegerile din 2016.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite