Alegeri SUA 2020. Ultimele zbateri ale lui Trump pentru a răsturna rezultatul prezidenţialelor. La ce tactică a recurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai recentă tactică a campaniei Trump este să încerce să convingă legislativele din statele cheie controlate de republicani să ignore rezultatele şi să îl declare învingător pe Trump, au declarat trei persoane apropiate campaniei preşedintelui în funcţie.

Preşedintele american Donald Trump a continuat, sâmbătă, să susţină că alegerile prezidenţiale au fost fraudate, iar Partidul Republican a cerut în mod oficial amânarea cu 14 zile a certificării rezultatului votului în statul Michigan, pentru efectuarea unui audit în comitatul Wayne, care include oraşul Detroit, unde alegătorii s-au exprimat cu o largă majoritate în favoarea democratului Joe Biden.

 La două săptămâni de când Joe Biden a fost declarat preşedinte ales, republicanul Trump refuză să îşi recunoască înfrngerea şi încearcă invalidarea sau schimbarea rezultatelor, prin procese şi renumărări ale voturilor în mai multe state cheie. Campania sa nu a oferit dovezi pentru afirmaţiile sale referitoare la o fraudă electorală coordonată, pe scară largă.

Sâmbătă, Comitetul Naţional Republican şi Partidul Republican din Michigan au trimis o scrisoare  comisiei de evaluare a rezultatului votului, solicitându-i să amâne cu 14 zile certificarea rezultatului, pentru a permite auditarea voturilor din comitatul County, care include oraşul Detroit, unde populaţia este în cea mai mare parte de culoare.

 Scrisoarea cere verificarea tuturor voturilor din comitat, făcând referire la ”nereguli” care nu au fost luate în considerare.

Doi parlamentari republicani proeminenţi din Michigan, care au mers vineri la Casa Albă pentru a se întâlni cu Trump, la invitaţia acestuia, au declarat că nu au informaţii care ar schimba rezultatul alegerilor în acest stat.

”Ca lideri ai legislativului, vom respecta legea şi vom urma procesul normal în privinţa electorilor din Michigan”, au afirmat liderul majorităţii din Senat, Mike Shirkey, şi liderul Camerei Reprezentanţilor, Lee Chatfield, într-un comunicat comun.

Trump a declarat sâmbătă că presa interpretează greşit comunicatul, în care cei doi au mai spus că au încredere în evaluarea procesului electoral din Michigan.

Trump a scris pe Twitter: ”Va fi arătată o fraudă masivă la vot”.

Eforturile de până acum ale lui Trump, despre care criticii săi afirmă că este un fapt fără precedent ca un preşedinte în funcţie să submineze voinţa alegătorilor, au avut până acum prea puţin succes în instanţe sau în teren.

O numărătoare manuală şi un audit al voturilor din Georgia au confirmat că Biden a câştigat în acest stat, a anunţat vineri secretarul de stat Brad Raffensperger.

Campania Trump are la dispoziţie două zile să solicite o renumărare a voturilor în Georgia. Echipa legală a preşedintelui a anunţat deja că va intenta un proces în acest stat, dar nu a oferit detalii.

Cea mai recentă tactică a campaniei Trump este să încerce să convingă legislativele din statele cheie controlate de republicani să ignore rezultatele şi să îl declare învingător pe Trump, au declarat trei persoane apropiate situaţiei.

Eforturile în acest sens se concentrează în Michigan, dar Trump ar mai avea nevoie să inverseze rezultatul votului şi în alte state, pentru a-l devansa pe Biden în Colegiul Electoral.

Un astfel de eveniment ar fi fără precedent în istoria modernă a Statelor Unite.

Strategia de contestare a rezultatului se modifică din mers, echipa lui Donald Trump adoptând „un gambit politic pe termen lung”, scrie BBC.

Va avea însă aceasă strategie succes? Potrivit sursei citate, nu este imposibil, dar şansele sunt foarte, foarte mici. Înainte de toate, Donald Trump trebuie să răstoarnă rezultatul în mai multe state, unde Joe Biden a câştigat alegerile la o diferenţă cuprinsă între zeci de mii de voturi sau chiar sute de mii. BBC aminteşte însă că nu se repetă situaţia alegerilor din 2000, când totul a depins de un singur stat, Florida. BBC a schiţat un posibil plan de acţiune:

    - blocarea procesului de certificare a votului în cât mai multe state posibil, fie prin procese, fie prin încurajarea oficialilor republicani să depună obiecţii;

  -  încurajarea oficialilor din statele controlate de republicani, dar câştigate de Biden la limită, să respingă rezultatele votului popular ca fiind nevalide sau să acuze fraude mari;

   = să convingă electorii din colegiile electorale să schimbe votul popular şi să acorde votul lor pentru Trump, în loc de Biden, până în data de 14 decembrie; această strategie este necesară în câteva state - precum Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania - pentru a-l duce pe Trump de la 232 de electori la peste numărul necesar de 269 pentru câştigarea alegerilor.

    -chiar şi anularea unora dintre cele 306 voturi ar putea funcţiona, deoarece apoi alegerile ar putea fi decise în favoarea sa în Camera Reprezentanţilor, unde - deşi este controlată de democraţi - Trump ar putea câştiga prin reguli puţin cunoscute.

   Unele grupuri contraatacă cu propriile acţiuni în justiţie

Vineri, un grup de alegători afroamericani din Detroit şi o organizaţie pentru drepturile de vot au intentat un proces într-o instanţă federală, prin care acuză că Trump şi campania sa încalcă o Lege a drepturilor de vot din 1965, reclamând în mod fals fraudarea alegătorilor şi încercând să răstoarne rezultatele din Michigan şi alte state prin presarea oficialilor să nu numere sau să certifice voturile, sau să numească electori pro-Trump.

”Pentru a pune în aplicare această strategie, pârâţii caută în mod deschis să priveze alegătorii afroamericani de drepturile de vot, inclusiv pe alegătorii din Detroit, Michigan”, arată plângerea. Peste 78% dintre locuitorii din Detroit sunt afroamericani, conform datelor recensământului SUA.

Avocaţii din Detroit au cerut, de asemenea, unui judecător să mustre campania lui Trump pentru răspândirea de ”dezinformare” într-o solicitare făcută în instanţă referitoare la certificarea alegerilor în comitatul Wayne.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite